12 Οκτ 2016

Ανακοίνωση του Συλλόγου σχετικά με την συνάντηση με τον Υπουργό για Οργανόγραμμα, ΟΠΣ και εκπαίδευση Επιθεωρητών

 Αγαπητές/οι Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι 

Όπως ήδη γνωρίζετε το ∆.Σ. του Συλλόγου µας µε επιστολή του γνώρισε στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο τις βασικές µας θέσεις αναφορικά µε τρία καίρια ζητήµατα που απασχολούν την ΚΥ του Υπουργείου και το ΣΕΠΕ και αφορούν πρώτον την εφαρµογή των Πληροφοριακών Συστηµάτων, το Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα (ΟΠΣ) και το Σύστηµα Ελέγχου Οδικών Μεταφορών (ΣΕΟΜ) στο ΣΕΠΕ,  δεύτερον την αρχική ειδική εκπαίδευση των νέων Επιθεωρητών Εργασίας και τρίτον την αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δοµών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ. 

Στη συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε στις 6/10/2016 µεταξύ του ∆Σ του Συλλόγου µας και του Υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου, παρουσία του Ειδικού Γραµµατέα του ΣΕΠΕ κ. Σούκου,  συζητήθηκαν όλα τα παραπάνω. Το ∆Σ υποστήριξε τις θέσεις και τις απόψεις για τα θέµατα, όπως αυτές αναλυτικά έχουν καταγραφεί και στην επιστολή. 


Ο Υπουργός και ο Ειδικός Γραµµατέας του ΣΕΠΕ  παραδέχτηκαν ότι τα πληροφοριακά συστήµατα (κυρίως το ΟΠΣ) έχουν σοβαρά προβλήµατα και αδυναµίες τόσο στο σχεδιασµό τους όσο και στην εφαρµογή τους και θα προβούν σε όλες τις απαιτούµενες ενέργειες ώστε σε κάθε περίπτωση η χρήση αυτών να µην βλάψει  την κοινωνική φυσιογνωµία και χρησιµότητα του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας. Επίσης, παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για πολύπλοκα και δύσχρηστα συστήµατα και ότι υπολείπονται των πραγµατικών αναγκών του ΣΕΠΕ για απλούστευση και οργάνωση των διοικητικών διαδικασιών.   

Η Πολιτική Ηγεσία δεσµεύτηκε ότι για την ασφαλή και αποτελεσµατική χρήση τους και έως ότου γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις και διορθώσεις, θα δοθεί παράταση στην υποχρεωτική εφαρµογή τους, εξασφαλίζοντας επαρκείς περιόδους πιλοτικής – δοκιµαστικής λειτουργίας. Για τα ανωτέρω ο Ειδικός Γραµµατέας δεσµεύτηκε ότι µε εγκύκλιο θα δοθούν οι αναγκαίες οδηγίες, διευκρινίσεις και κατευθύνσεις προς τους εργαζόµενους στο Σ.ΕΠ.Ε.  

Επίσης, η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθούν µε στελεχιακό προσωπικό οι  υπηρεσίες της Πληροφορικής και θα διασφαλίσει την αναγκαία οριζόντια εκπαίδευση στα νέα πληροφοριακά συστήµατα.  

Αναµένουµε από την Πολιτική Ηγεσία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και άµεσα να δώσει λύσεις στα προβλήµατα µε συγκεκριµένες ενέργειες ώστε οι ανωτέρω διαβεβαιώσεις να µην αποτελέσουν «κενό γράµµα». Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος µας εκπροσωπώντας του εργαζόµενους στο Σ.ΕΠ.Ε. θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των παραπάνω δεσµεύσεων. 

Συνάδελφοι/σες 

Στο σοβαρό ζήτηµα που έχει προκύψει µε την απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την πραγµατοποίηση της αρχικής ειδικής εκπαίδευσης των νέων Επιθεωρητών Εργασίας στο Ινστιτούτο Επιµόρφωσης του ΕΚ∆∆Α, εκφράσαµε για άλλη µια φορά την κάθετη αντίθεσή µας και ζητήσαµε να αναθεωρήσει την απόφασή του επισηµαίνοντας ότι σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις η αρχική  εκπαίδευση πραγµατοποιείται από τις υπηρεσίες - δοµές του Υπουργείου µας (ΚΥ και Σ.ΕΠ.Ε.) ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή και ουσιαστική εκπαίδευση στις διαδικασίες ελέγχου, εργατικής διαφοράς και συµφιλίωσης.  

Αν και ο Υπουργός φάνηκε να επιµένει στην απόφασή του, ζήτησε προτάσεις και βελτιώσεις επί της ήδη υπογραφείσας υπουργικής απόφασης. Ο Σύλλογος επιµένει και προτείνει στον Υπουργό να εφαρµόσει τις ΥΑ 4431/165/26-03-2012 (Β’ 1179) και ΥΑ 9409/147/02-04
2013 (Β΄860)], οι οποίες ρυθµίζουν επαρκώς το θέµα της αρχικής εκπαίδευσης. 

Για την αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δοµών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ εκφράσαµε για άλλη µια φορά στην Πολιτική Ηγεσία την κάθετη αντίθεσή µας για τις «παράλληλες» ενέργειες της µε ξεχωριστές και αποσπασµατικές νοµοθετικές ρυθµίσεις που αφορούν σε συστάσεις επιτελικών δοµών και σε σχεδιασµό νέων ειδικών γραµµατειών και όχι µόνο, εκτός τελικά της διακηρυσσόµενης  ενιαίας διαδικασίας αναδιάρθρωσης του Οργανισµού. Επίσης, τονίσαµε ότι οι αναγκαίες βελτιώσεις του υπάρχοντος Οργανισµού πρέπει να γίνουν αποκλειστικά µέσω της διαδικασίας έκδοσης προεδρικού διατάγµατος και όχι νοµών! Από την πλευρά της η Πολιτική Ηγεσία για άλλη µια φορά δεν ξεκαθάρισε τη θέση της επί του θέµατος. 

     Για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο 
     Η ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΕΛΒΙΡΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ      ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΑΚΕΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: