27 Μαΐ 2020

Επιτελικού κράτους συνέχεια..


Τη στιγμή που, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, μεθοδεύεται η χαριστική βολή στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στις συντάξεις και σχεδιάζονται περικοπές στους μισθούς μας με την σύσταση ειδικής επιτροπής, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, υλοποίησε μια ακόμη «θεσμική τομή» στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους «κερδίζοντας το στοίχημα του μετασχηματισμού της κρατικής μηχανής»
Την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήθηκαν στη διαύγεια μια σειρά αποφάσεων μετακίνησης στελεχών σε θέσεις ευθύνης των υπηρεσιών του Υπουργείου μας, προκαλώντας εύλογες αμφιβολίες και ερωτηματικά για τους σκοπούς που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Δημοσίου αποτελεί μια κατ' εξοχήν διαδικασία στην οποία επιβάλλεται η αρχή της αξιοκρατίας, της νομιμότητας και της διαφάνειας. Ακόμη κι αν οι διατάξεις περί αναπλήρωσης αποτελούν προσωρινό μέτρο πλήρωσης της θέσης ευθύνης, στο πλαίσιο της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας της υπηρεσίας, στις περιπτώσεις που γι' αυτές εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου οργάνου, θα πρέπει στις σχετικές αποφάσεις να εμπεριέχεται αιτιολογία..
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, βιώσαμε και βιώνουμε την τυπική αλλά και ουσιαστική πλέον υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, είδαμε προσλήψεις με βάση τον αύξοντα αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησης, μετακλητούς να στελεχώνουν ολόκληρες δημόσιες υπηρεσίες και να ορίζονται ως διευθυντές και γενικοί διευθυντές στη δημόσια διοίκηση, τι άλλο να περιμένουμε θα μπορούσε να πει κανείς..
Δε μπορούμε όμως, τέλος, να μη αναρωτηθούμε και για εκείνες τις συνδικαλιστικές φωνές που προτίμησαν τη στάση σιωπής από τον Ιούλιο του 2019 ενώ προηγουμένως διαμαρτύρονταν έντονα και κατήγγειλαν εντονότερα τις αναίτιες και αυθαίρετες μετακινήσεις συναδέλφων (συνταξιούχων σήμερα).
Η αξιοκρατία, οι αντικειμενικές κρίσεις και η δίκαιη αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων παραμένουν άξονας αναφοράς για την παράταξη μας.
·          Εξακολουθούμε να θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να μην προκηρύσσονται οι κενές θέσεις ευθύνης και να μην ολοκληρώνεται η διαδικασία των κρίσεων  για τις θέσεις των προϊσταμένων διευθύνσεων, διαιωνίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και καταστρατηγώντας κάθε έννοιας αξιοκρατίας και ισοτιμίας.
·          Εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι σε κάθε ανάθεση – τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης με βασικό, και μόνο ίσως, κριτήριο την ανεξέλεγκτη υποκειμενική κρίση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, επικαλυμμένη με μια υποτυπώδη, διαδικαστική αιτιολόγηση – νομιμοποίησή της και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε καν αυτή.
·          Είμαστε στο πλευρό κάθε συναδέλφου που θίγεται από την συνεχιζόμενη εφαρμογή της ασύδοτης αυτής πρακτικής.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να χαμηλώσει το λάβαρο του επιτελικού κράτους γιατί με αυτές τις πρακτικές δεν αποκαθίσταται η ισορροπία της δημόσιας λειτουργίας.
Εμείς θα είμαστε πάντα απέναντι σε κάθε είδους μεθόδευση και τακτική που αναπαραγάγει μοντέλα διακυβέρνησης του χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: