12 Μαΐ 2020

Τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα

 Διαβάζουμε στην σημερινή efsyn για το ξαφνικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων . 
Τον καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα των απροστάτευτων εργαζομένων και της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων και ευχόμαστε η κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα. 
Δεν μπορούμε όμως να μην προβληματιστούμε με τις δηλώσεις του ότι:
  •  η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο του γιατρού εργασίας, απελευθερώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος. Χαμηλότερο κόστος και αναβάθμιση μαζί δεν καταλαβαίνουμε πως γίνεται άλλωστε το πλαίσιο το έχουν αλλάξει τι άλλο θα κάνουν πια .
  • οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των νέων κανόνων που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας με τις οδηγίες, της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, προς τις επιχειρήσεις.
  • με έκπληξη άκουσε ο κ. Μητσοτάκης τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο να επισημαίνει ότι η Ελλάδα ίσως είναι η μοναδική χώρα στο πλαίσιο της Ε.Ε. που δεν διαθέτει κέντρο αναφοράς ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου .
 
Δείτε αναλυτικά το άρθρο:
Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ για την προστασία των εργαζομένων.
Tη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο του γιατρού εργασίας, απελευθερώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος, στελέχη του υπουργείου Εργασίας, του ΕΛΙΝΥΑΕ και του ΣΕΠΕ, ήταν η τήρηση και οι προοπτικές βελτίωσης των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν στις δουλειές τους στο πλαίσιο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.
«Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει δώσει ως γενική κατεύθυνση τη χρήση τηλεργασίας για έως 70% των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Διατηρεί επίσης σε ισχύ την άδεια ειδικού σκοπού για τη διευκόλυνση εργαζόμενων γονέων και έχει επιτρέψει μερική αναστολή εργασίας, για έως το 60% του προσωπικού, ώστε να δοθεί περιθώριο χρόνου στις επιχειρήσεις που χρειάζεται να ορθοποδήσουν ύστερα από εβδομάδες απραξίας» αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των νέων κανόνων που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας με τις οδηγίες, της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, προς τις επιχειρήσεις.
Επίσης στη σύσκεψη αναδείχτηκε «η σημασία ενός καταλόγου γενικών κανόνων όπως και η ανάγκη τακτικής ενημέρωσης των επιχειρήσεων, ενώ συζητήθηκε η διαμόρφωση εξειδικευμένων πρωτοκόλλων για ορισμένους τομείς».
Πάντως με έκπληξη φαίνεται να άκουσε ο κ. Μητσοτάκης τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο να επισημαίνει ότι η Ελλάδα ίσως είναι η μοναδική χώρα στο πλαίσιο της Ε.Ε. που δεν διαθέτει κέντρο αναφοράς ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου. Την απουσία του θεσμού καθώς και της ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου φέρεται να επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.

Η απουσία θεσμών και ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου την ώρα που παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να νοσήσουν εργαζόμενοι από τον COVID-19 αποτελεί μια μεγάλη έλλειψη για την προστασία των εργαζομένων. Ομως ακόμη κι αυτή τη χαμηλή επιβάρυνση της τάξης του 0,20% δεν την επιθυμεί η εργοδοτική πλευρά, όπως κατά πληροφορίες επιβεβαιώθηκε κι από τις αντιρρήσεις που εξέφρασε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Καβαθάς.

Χωρίς ευρώ οι εργαζόμενοι σε κοινωφελή δήμων

Σε αδιέξοδο είναι περίπου 1.000 εργαζόμενοι σε κοινωφελή προγράμματα των δήμων, των οποίων οι συμβάσεις ενώ παρατάθηκαν και οι ίδιοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Ιδιαίτερα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με κοινωφελές πρόγραμμα σε παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ είναι απόλυτα εγκλωβισμένοι, αφού ούτε οι δήμοι, ούτε το υπουργείο Εργασίας έχουν παρέμβει προκειμένου να καταβληθεί και σε αυτούς η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ και να οριστικοποιηθεί πότε θα λήξει η σύμβαση σε αναστολή.
Μόνο σε έναν δήμο, στον Δήμο Ρέντη, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας ανέρχονται σε 16, αλλά στο σύνολο της χώρας φαίνεται ότι είναι περίπου 1.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: