21 Μαΐ 2020

Βγαίνουν οι ράμπο της επιθεώρησης εργασίας για σαφάρι ελέγχων;


 Ξαφνικά στον δρόμο για την "νέα καθημερινότητα" κάποιοι θυμήθηκαν τους Επιθεωρητές Εργασίας.  Και ξεκινούν τα ρεπορτάζ ... τα βαρύγδουπα .... Διαβάζουμε έτσι στο Έθνος τα εξής καταπληκτικά:
  •   επανεκκινούν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο να διαφυλάξουν τα εργασιακά δικαιώματα που καταπατώνται και αυτή την περίοδο

    Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, πραγματοποιήθηκαν 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, 1.729 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων, 692 έλεγχοι για εργασιακές σχέσεις και 409 έλεγχοι για αδήλωτη εργασία. 
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας,  ξεκινά σαφάρι ελέγχων και στόχος των ελεγκτικών μηχανισμών είναι να δημιουργηθεί κλίμα συμμόρφωσης στην αγορά εργασίας,
  •  οι ράμπο της Επιθεώρησης Εργασίας θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ενόψει της θερινής σεζόν  (με εντολή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση)
 Είπαμε επικοινωνιακή η διαχείριση της πανδημίας αλλά κάπου να υπάρχει και ένα όριο.
Πως επανεκινούν  οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας αφού δεν σταμάτησαν ποτέ;  Να θυμίσω ότι στους επιθεωρητές εργασίας  παράλληλα με  ελέγχους πληροφορίες κλπ έπεσε και το βάρος της ενημέρωσης της καταβολής των επιδομάτων μισθωτών και επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών.  Και οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν και σ αυτά τα καινούργια καθήκοντα ακόμα και χωρίς επαρκή υποστήριξη.
Καλά αυτό το ράμπο, που καιρό είχα να το ακούσω, μου θύμισε  τις ένδοξες μέρες  του 2010 (δείτε εδώ) .

Εδώ να θυμίσουμε ότι το ΣΕΠΕ την πορεία προς την κανονικότητα (στην σκέτη όχι τη νέα) την ένιωσε στο πετσί του ως αποδυνάμωση  μετά την  δημοσίευση του Π.Δ. 84/2019 (ΦΕΚ 123/Α΄/17.07.2019) και την κατάργηση του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα του ΣΕΠΕ.  Ελπίζουμε η "νέα καθημερινότητα" να μην μας επιφυλάσσει άλλες τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις 


ΥΓ1. Το ΣΕΠΕ δεν χρειάζεται εντολές του εκάστοτε υπουργού για να λειτουργεί αποτελεσματικά και να παρεμβαίνει στην αγορά εργασίας.  Χρειάζεται εξοπλισμό  προσωπικό και κυρίως νομοθετικά εργαλεία. Την ξέρουμε και την αγαπάμε την δουλειά μας.




 Διαβάστε στη συνέχεια το ρεπορτάζ του Έθνους
Όσο επιστρέφει η χώρα στην κανονικότητα, επανεκκινούν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο να διαφυλάξουν τα εργασιακά δικαιώματα που καταπατώνται και αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θοδωρή Βγενή για το Οpen, μια χαρακτηριστική περίπτωση καταπάτησης δικαιωμάτων που φαίνεται ότι μπορεί να αφορά αρκετό κόσμο είναι εκείνη κατά την οποία αρκετοί εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και τροποποίησαν εργασιακές συμβάσεις.
Εργαζόμενος καταγγέλλει ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται ζήτησε να γίνει τροποποίηση της σύμβασής του και των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων της εταιρείας με απώτερο σκοπό να μπορέσουν να απασχολούνται από το σπίτι με δυσμενέστερους όρους.
Οι εργαζόμενοι είδαν πολλές «εκπλήξεις» στις νέες συμβάσεις, καθώς οι εργοδότες μαζί με τους υπεύθυνους των αρμόδιων τμημάτων τους ζήτησαν να κάνουν ησυχία κατά τη διάρκεια της εργασίας,  αλλά και να κάνουν οι ίδιοι οι εργοδότες επιτόπιο έλεγχο στα σπίτια τους ή με κάμερα, προκειμένου να δουν αν είναι αποδοτικοί ή αν τηρούν τους κανόνες που είχε θέσει η ίδια η εταιρεία. Επίσης, τους είπαν να μη χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας το Διαδίκτυο, προκειμένου να υπάρχει μια καλή απόδοση της ταχύτητας του διαδικτύου.
Η Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, ξεκινά σαφάρι ελέγχων και στόχος των ελεγκτικών μηχανισμών είναι να δημιουργηθεί κλίμα συμμόρφωσης στην αγορά εργασίας, μετά την ελαστικοποίηση της περιόδου της καραντίνας και να μην επιτραπούν συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας».
Την ίδια στιγμή όμως, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν νέα βάρη αλλά και αδιέξοδα, δουλεύοντας σε καθεστώς τηλεργασίας. Για κάποιους η υπέρβαση ωραρίων αλλά και η εργασία σε ημέρα ρεπό έχει γίνει καθημερινότητα. 
Σύμφωνα με καταγγελία εργαζομένου στο Open, μεγάλη εταιρεία που απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους σε καθεστώς τηλεργασίας, αποφάσισε να εφαρμόσει το σύστημα του «Μεγάλου Αδελφού» στα σπίτια των υπαλλήλων της.



«Ζητάνε να έχουν έλεγχο το χώρο του σπιτιού και να μας βάλουν κάμερα, ώστε να ελέγχουν ότι τηρούνται οι πολιτικές της εταιρείας, με την πρόφαση προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών» αναφέρει ο καταγγέλων.


Η τροποποιημένη σύμβαση που όπως ισχυρίζεται ο εργαζόμενος κλήθηκε να υπογράψει, αναφέρει ότι ο μισθωτός συναινεί στην επιθεώρηση κατά τη διάρκεια των εργασίμων ωρών, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προειδοποίησης.


«Έχουν θέσει το προαπαιτούμενο να έχουν έλεγχο αυτοί οποιαδήποτε στιγμή με ραντεβού, κατ'επίφαση, να έρχονται να βλέπουν στο σπίτι μας» λέει στην κάμερα του Open ο καταγγέλων. Στη νέα σύμβαση αναφέρεται επίσης ότι ο μισθωτός θα πρέπει να διατηρεί τον διακριτό χώρο εργασίας στο σπίτι ήρεμο, τακτοποιημένο και χωρίς θορύβους.


«Ακουγόταν το παιδί του συναδέλφου που έκλαιγε και επειδή ο πελάτης έκανε παρατήρηση ότι ακούγεται το παιδί και τον ενόχλησε, του έκαναν παρατήρηση και του είπαν ότι πρέπει να τηρούνται τα ντεσιμπέλ στον χώρο εργασίας και να το διευθετήσει», λέει ο καταγγέλων.


Στους νέους κανόνες εργασίας επισημαίνεται ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να διαθέτει γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και όσοι μένουν μαζί του στο σπίτι, να μην χρησιμοποιούν το Ίντερνετ κατά τη διάρκεια του οκταώρου.


«Στην πράξη σου ζητούν να επωμιστείς το κόστος να λειτουργεί όλη η υπόλοιπη οικογένεια με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορείς να έχεις "καθαρό" το ίντερνετ το δικό σου για να δουλεύεις για την εταιρεία» τονίζει ο καταγγέλων εργαζόμενος.


Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, πραγματοποιήθηκαν 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, 1.729 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων, 692 έλεγχοι για εργασιακές σχέσεις και 409 έλεγχοι για αδήλωτη εργασία. 


Με εντολή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι ράμπο της Επιθεώρησης Εργασίας θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ενόψει της θερινής σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: