25 Μαΐ 2020

Τι γίνεται τόσο ωραία είναι η δουλειά του επιθεωρητή και θέλουν να την κάνουν και άλλοι ;

Τι γίνεται  τόσο ωραία είναι η δουλειά του επιθεωρητή και θέλουν να την κάνουν και άλλοι ;

Σήμερα πήρε ΦΕΚ  το 1991/20 ο  Οργανισμός της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.). Θα αναρωτηθήκατε βεβαίως και τις μας αφορά εμάς. 
Σωστό λογικά δεν θα έπρεπε να μας αφορά, τουλάχιστον άμεσα.  Αλλά να,  έλα μου ντε που μας αφορά 
Έλα που στον οργανισμό προβλέπεται  Τομέας  σε επίπεδο Δ/νσης με τον τίτλο "Τομέας Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασιακών Σχέσεων". 
Ναι εργασιακών σχέσεων .... Ο οποίος χωρίζεται σε 2 υποτομείς που είναι οι :
α) Υποτομέας Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
(β) Υποτομέας Εργασιακών Σχέσεων
Σύμφωνα λοιπόν με τον οργανισμό της  (Ε.Α.Δ.) ο Υποτομέας Εργασιακών Σχέσεων έχει τις εξής αρμοδιότητες: Αξιολόγηση και διερεύνηση καταγγελιών ή πληροφοριών που αφορούν ιδίως: 
(i) στις εργασιακές σχέσεις και ιδίως στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, 
(ii) στην τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των βασικών προνοιών που προβλέπονται σε αυτές.

Σας θυμίζουν κάτι οι αρμοδιότητες ;

ΥΓ: εντάξει δεν περιλαμβάνονται  στις αρμοδιότητες της Ε.Α.Δ. η  επίλυση εργατικών διαφορών και η διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων ....  ακόμα



Δείτε εδώ ολόκληρο το  Άρθρο 13

 Τομέας Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασιακών Σχέσεων 
1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι του Τομέα Ασφάλισης, Κοι-νωνικής Αλληλεγγύης και Εργασιακών Σχέσεων είναι οι εξής:Αξιολόγηση και διερεύνηση καταγγελιών-αναφορών ή πληροφοριών και διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγ-χων στα θέματα ασφάλισης, κοινωνικής αλληλεγγύης και εργασιακών σχέσεων, ιδίως για τα κάτωθι θέματα:
 (α) την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, τη διαφάνεια και την ορθολογική απονομή παροχών, 
(β) τις πολιτικές ισότητας και αποφυγής διακρίσεων, 
(γ) την κοινωνική προστασία ευαίσθητων και ειδικών ομάδων πολιτών,
(δ) την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. 
2. Ο Τομέας διαρθρώνεται σε δύο (2) Υποτομείς ως εξής:
 (α) Υποτομέας Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
(β) Υποτομέας Εργασιακών Σχέσεων. 
3. Οι αρμοδιότητες των Υποτομέων κατανέμονται μεταξύ αυτών ως εξής: 
(α) Υποτομέας Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγ-γύης:Αξιολόγηση και διερεύνηση καταγγελιών ή πληροφο-ριών που αφορούν ιδίως:(i) στις πολιτικές και προγράμματα ασφάλισης και κοι-νωνικής αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένων θεμάτων εισφορών-εφάπαξ παροχών, επικουρικής και επαγγελ-ματικής ασφάλισης, παροχές ασθένειας, αξιολόγηση αναπηρίας, προσυνταξιοδοτικές παροχές και λοιπές παροχές σε χρήμα,(ii) στην εφαρμογή Κανονισμών της Ε.Ε αλλά και Δι-ακρατικών Συμβάσεων αναφορικά με την Κοινωνική Ασφάλιση,(iii) στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή προγραμμάτων Κοινωνικής Ένταξης, Κοινωνικής Προστασίας και Απο-κατάστασης Ατόμων Ειδικών Κατηγοριών και Ισότητας Ευκαιριών,(iv) στη διαχείριση εράνων και λαχειοφόρων αγορών, εορτών και άλλων εκδηλώσεων πανελληνίου μορφής, οι οποίες γίνονται μετά από σχετική άδεια του εκάστοτε αρμόδιου υπουργείου,(v) στις διαδικασίες χορήγησης επιδομάτων που δι-καιούνται άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα που έχουν ανάγκη οικονομικής και κοινωνικής προστασίας,(vi) στον έλεγχο και στην επαλήθευση των εν γένει δηλωθέντων στοιχείων, από τους φορείς που έλαβαν ή ζητούν να λάβουν, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2646/1998, την ειδική πιστοποίηση φορέων ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 
(β) Υποτομέας Εργασιακών Σχέσεων:Αξιολόγηση και διερεύνηση καταγγελιών ή πληροφο-ριών που αφορούν ιδίως:(i) στις εργασιακές σχέσεις και ιδίως στις σχέσεις ερ-γοδοτών και εργαζομένων,(ii) στην τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των βασικών προνοιών που προβλέπονται σε αυτές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΤΟ ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ?