9 Φεβ 2015

Προγραμματικές

-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ η οποία θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016.
-Παραμένουμε ανυποχώρητοι στις διακρίσεις και στους διαχωρισμούς σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών. Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων.
-Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών.
-Ανασυγκρότηση του πλαισίου προστασίας της εργασίας. Αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δημιουργήθηκαν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Τέλος στις πολιτικές ασυδοσίας των εργοδοτών.



 Δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε την ιστορία μας. Την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού.
- Ο ελληνικός λαός πήρε την τύχη στα χέρια του. Όρθωσε το ανάστημά του, διεκδίκησε περηφάνια και αξιοπρέπεια.
-Μήνυμα προς βουλευτές, στηρίξτε τη διαπραγμάτευση, την Ελλάδα σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ζητάμε συναίνεση για να ξανακάνουμε την πατρίδα μας ισότιμη περήφανη, με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη.
-Ηθική υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και στους λαούς της Ευρώπης ενάντια στους λαούς που αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό. Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.
-Αλληλεγγύη της κυπριακής κυβέρνησης στη νέα ελληνική κυβέρνηση.
-Υποστήριξη δικοινοτικών συνομιλιών για το κυπριακό.
-Εξωτερική πολιτική, προώθηση ειρηνικής επίλυσης των διαφορών επι τη βάσει του διεθνούς δικαίου.
-Θα καταργήσουμε την περιβόητη τράπεζα θεμάτων. Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια των ιδρυμάτων. Και παραβίασε τη συνταγματική επιταγή του αυτοδιοίκητου των συστημάτων.
-Παιδεία εξισωτισμός, καθολική πρόσβαση. Πρόκειται για ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας.
-Προτεραιότητα η καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες φαρμακευτικού υλικού.
-Θα οικοδομούμε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας.
-Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον εθνικό πλούτο για να στηρίξουμε τα ταμεία.
-Ιδρύουμε ταμείο εθνικού πλούτου στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
-Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυντάξιουχων επαναχορήγηση 13ης σύνταξης.
-Καμία αύξηση ορίων ηλικίας καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
-Πρώτη προτεραιότητά μας η διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
-Το κοινωνικό κράτος εγγυάται συνθήκες ευημερίας και αξιοπρέπειας για το σύνολο των πολιτών.
-Κατεδαφίστηκαν οι θεσμοί της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας.
-Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση δανείων σε Έλληνες ή ξένους κερδοσκόπους.
-Αναγκαία η ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
-Η τράπεζες να υπηρετούν την οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, όχι συμφέροντα.
-Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας. Ανασχεδιασμός του τραπεζικού συστήματος. Τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ.
-Δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας. Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα.
-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ η οποία θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016.
-Παραμένουμε ανυποχώρητοι στις διακρίσεις και στους διαχωρισμούς σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών. Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων.
-Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών.
-Ανασυγκρότηση του πλαισίου προστασίας της εργασίας. Αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δημιουργήθηκαν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Τέλος στις πολιτικές ασυδοσίας των εργοδοτών.
-Επαναφέρουμε όλες τις δικονομικές εγγυήσεις προστασίας και σταματάμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε βάρος των μικρών εισοδημάτων.
-Άμεση ανάγκη ενίσχυσης δημοσίων εσόδων. Πρόκειται για μια αιμορραγία που υπονομεύει την ανεξαρτησία της χώρας και αποδεικνύει την αποτυχία των μνημονίων. Θεσπίζουμε τις 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλομένων.
-Αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών. Επιβάλλουμε αυστηρές τιμωρίες σε όσους παραβαίνουν το καθήκον τους. Κάθε αλλαγή του φορολογικού δικαίου θα κωδικοποιείται άμεσα.
-Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ και τον αντικαθιστούμε με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Καλώ τους πολίτες να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις.
-Καθιερώνουμε ενιαία φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους. Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. Καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Η φορολογική δικαιοσύνη είναι άγνωστη λέξη για τη χώρα. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα θέσει ένα τέλος στον ανορθολογισμό και την αδικία. Κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα συνεισφέρει ανάλογα με τη φορολογική του ικανότητα. Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα απλό και λειτουργικό φορολογικό σύστημα.
-Μεταρρύθμιση φορολογικού συστήματος. Το χρέος αυξανόταν, η ευθύνη γι' αυτό ανήκει στην οικονομική ελίτ που ποτέ δε σήκωσαν τα βάρη που τους αναλογούσαν. Η περίοδος της κρίσης και του μνημονίου βάθυνε αυτή την κατάσταση.
-Επείγει ευρωπαϊκός συντονισμός που αποτελεί ακόμα ζητούμενο.
-Τα παιδιά που έχουν συνδέσει τη ζωή και την παιδεία τους με την πατρίδα μας.
-Άμεση ψήφιση νόμου για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.
-Στόχος μας είναι μια ενιαία πολιτική με πρόσημο την ένταξη την προστασία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
-Με τη νέα κυβέρνηση για πρώτη φορά στη χώρα μια απλή διεύθυνση μετανάστευσης μετατρέπεται σε υπουργείο όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
-Επαναφέρουμε το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς.
- Η θεσμική ανασυγκρότηση που προωθούμε έχει ως σύνθημα «Δημοκρατία Παντού».
-Αδειοδότηση κυρίες και κύριοι, να γραφτεί στα πρακτικά (γέλια)
-Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων Μέσων Ενημέρωσης. Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια, προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών, για διαφανή δανειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
- Εγγυόμαστε την καθολική πρόσβαση του ελληνικού λαού στο αγαθό της ενημέρωσης. Επανασυστήνουμε από μηδενική βάση την ΕΡΤ. (χειροκροτήματα) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πόρους από το ανταποδοτικό τέλος.
-Εκκινούμε τη Διαδικασία ελέγχου δημόσιων συμβάσεων.
-Προχωράμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές, όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους.
-Σ' αυτό τον τόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη, δε δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν (χειροκροτήματα). Καταργούμε τις αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της ΤτΕ.
- Τέλος στα θαλασσοδάνεια.
-Να μπει επιτέλους ένα τέλος στις υπερτιμολογήσεις και στις μίζες.
-Στόχος η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.
-Κινητοποιούμε άμεσα το ΣΔΟΕ για να ελεχθούν οι λίστες των μεγαλοκαταθετών, η Λίστα Λαγκάρντ, η Λίστα Λιχτενστάιν
-Η πραγματικά αδυσώπητη μάχη που αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει είναι ενάντια στην υψηλή διαφθορά.
-Ξεκινάμε τις διαδικασίες μιας ευρείας διαβούλευσης μέχρις ώτου ολοκληρωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Καλλικράτη.
-Καμία δημόσια υπηρεσία δε θα ζητά πιστοποιητικά από πολίτες οι επιχειρήσεις που ήδη κατέχει κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.
-Προχωράμε σε μέτρα για την απλοποίηση των δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης με νέες τεχνολογίες.
- Ο αστυνομικός πρέπει να πάει στους πολίτες, στη γειτονιά που τους έχει ανάγκη.
-Περιορισμός του προσωπικού του μεγάρου μαξίμου κατά 30% και μείωση της φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40% στην ίδια κατεύθυνση θα και η υπουργική ασφάλεια.
-Να καταργηθεί το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου.
-Μειώνουμε τον στόλο των 700 περίπου αυτοκινήτων. Δίνουμε εντολή να πουληθούν υπουργικά αυτοκίνητα..
- Προχωράμε στον περιορισμό προνομίων των υπουργών και των βουλευτών. Ήρθαμε να περάσουμε την εξουσία εκεί απ' όπου πηγάζει.
-Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου. Στόχος η καλύτερη οργάνωση, ο συντονισμός των υπηρεσιών και η κοινωνική ανταποδοτικότητα.
-Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να υλοποιήσουμε τη μεγαλύτερη θεσμική ανασυγκρότηση.
-Τα μέτρα θα αφορούν και στην αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών. Στις παράνομες απολύσεις. Η αποκατάσταση δε θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων που προβλέπονται ήδη.
- Πρώτη προτεραιότητα από την Τετάρτη το πρωί θα είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του μνημονίου. Παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης στα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.
- Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δεν είναι θέμα δεσμεύσεων προς τους εταίρους. Όσο λιγότερα χρήματα σου λείπουν τόσο πιο ανεξάρτητος είσαι.
- Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξανακάνει τα λάθη του σκοτεινού παρελθόντος.
-Θέλω να διαβεβαιώσω ότι επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα τη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε.
-Τα περισσότερα ζητήματα είμαστε έτοιμοι να τα συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί αν υπάρχει διάθεση. Οι προτάσεις είναι ρεαλιστικές είναι ικανές να δημιουργήσουν πλαίσιο συμφωνίας αμοιβαία αποδεκτό.
- Είναι αυτό εφικτό να γίνει τις επόμενες 15 ημέρες. Οι επαφές που είχα με έπεισαν ότι παρά τις δυσκολίες είναι εφικτό.
-Επιδιώκουμε νέα συμφωνία σε ένα πρόγραμμα γέφυρα μέχρι και τον Ιούνιο ούτως ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για μια νέα τίμια διαπραγμάτευση.
-Το μνημόνιο καταργήθηκε από την αποτυχία του και τα καταστροφικά του αποτελέσματα. Η νέα κυβέρνηση δε δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Δε δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής.
-Δεν γράφουν λιτότητα και μνημόνια οι συνθήκες. Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, τη λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη. (χειροκροτήματα)
-Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα τεχνικής φύσης, είναι πρόβλημα πολιτικής φύσης και επιλογών. Η λιτότητα είναι καταστροφική. Η τεχνική λύση θα βρεθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και συναινέσεις. Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Είμαστε η ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν.
-Η στρατηγική μας αφορά τους λαούς όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και η λύση θα είναι επίσης ευρωπαϊκή. Στόχος αμοιβαία επωφελής λύση.
-Η αρχική επιλογή των εταίρων ήταν η εξάμηνη παράταση του μνημονίου και κατόπιν ελληνικής επιμονής επιβλήθηκε το όριο της 28ης Φεβρουαρίου.
-Η απερχόμενη κυβέρνηση έκαψε τα σπαρτά και γκρέμμισε τις γέφυρες. Δημιούργησε ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για να εξαναγκάσει τη χώρα να ξαναμπεί σε περιπέτειες και το λέω μετά λόγου γνώσεως.
-Επιβλήθηκε ένα πρόγραμμα λιτότητας το οποίο οδήγησε σε μακροχρόνια βλάβη των αναπτυξιακών ικανοτήτων της χώρας.
-Χάσαμε το ένα τέταρτο του εθνικού προϊόντος, συμπολίτες μας έχασαν τις δουλειές τους ενώ πάρα πολλοί διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
-Το δημόσιο χρέος από το 124% στο 180%.
-Η διαπραγμάτευση επιτέλους ξεκίνησε και η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις, δε δέχεται εντολές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (χειροκροτήματα) δε θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση αλλά θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
- Η κυβέρνησή μας θα μείνει στην κοινωνική συνείδηση σαν η κυβέρνηση που κράτησε το λόγο της.
- Αυτοί που απειλούσαν το λαό είχαν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο το οποίο θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε.
-Εισπράττουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, βλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας. Δεν πρέπει να τους διαψεύσουμε, δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε.
-Η μόνη δέσμευση το εθνικό συμφέρον (χειροκροτήματα)
-Έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο και διαπραγματευτική στρατηγική
- Θα αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της πατρίδας για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου
-Θα οικοδομήσουμε μία Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, ισότιμο μέλος στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη
-Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού μας αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε.
-Στις 19:43 ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας
-Ξεκίνησε η συνεδρία της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις. Κάνει την εισαγωγή η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε δύο άξονες οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα δώσουν το στίγμα των ελληνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.
Δείτε ζωντανά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που θα ξεκινήσουν στη Βουλή, θα κινηθούν σε δύο επίπεδα:
Το ένα θα αφορά το διάστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή και το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους και το άλλο σε επίπεδο τρεισήμισι χρόνων.
Από αυτή την άποψη συνδέονται άμεσα όσα θα δηλώσει σήμερα ο κ. Τσίπρας με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, "o πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία".
Επιπλέον όπως επιβεβαιώθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο, οι προγραμματικές δηλώσεις των επόμενων ημερών θα βασίζονται σε τρεις άξονες:
- την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης (κάτι που θεωρείται και η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης)
- την επανεκίνηση της οικονομίας
- το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων
Συγκεκριμένα τα άμεσα μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο και θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αύριο στην ομιλία του, θα είναι
- 13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ,
- Δωρεάν ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν
- Δωρεάν μεταφορά σε ΜΜΜ για ανέργους
- Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουςίας
- Επιδότηση ενικίου για ευπαθείς ομάδες
Μεσοπρόθεσμα θα προωθηθεί ο κατώτερος μισθός 751 ευρώ και αύξηση του αφορολογήτου.
Να σημειωθεί πως κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι το "σαφάρι" για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η συζήτηση γίνεται σε "πραγματικό χρόνο" και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή . Τέλος κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για "για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης".
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και στην συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.
Για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτενής θα είναι η παρουσίαση της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση.
Οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων θα έρθουν το προσκήνιο στο έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, το οποίο ήταν μία εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη από την πλευρά της κυβέρνησης και «απολύτως ευπρόσδεκτη». Εκεί θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

πηγή: matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια: