28 Ιουλ 2016

Παλινδρόμηση είναι για το ΣΕΒ η επιστροφή στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν το 2009

Η επιστροφή του εργασιακού περιβάλλοντος στα προ του 2009 επίπεδα είναι στρέβλωση και επιστροφή σε μια αντιπαραγωγική κοινωνία κατά τον ΣΕΒ, όπως, καταγράφεται στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία. Για τον ΣΕΒ το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι μόνο η μαύρη και αδήλωτη εργασία.

«Μια παλινδρόμηση στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν μέχρι τότε δεν είναι σε καμία περίπτωση το ζητούμενο για την οικονομία, του εργαζομένους και τις επιχειρήσεις το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ και προσθέτει με νόημα «αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, οδηγός μας πρέπει να είναι το μέλλον μιας διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας και όχι το παρελθόν μιας κρατικοδίαιτης και αντιπαραγωγικής κοινωνίας». 
Ο ΣΕΒ, βέβαια, εμμέσως πλην σαφώς, εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τις ρυθμίσεις που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση τονίζοντας χαρακτηριστικά «στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης και της υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμη και το τελειότερο σύστημα εργασιακών ρυθμίσεων δεν θα μπορούσε από μόνο του να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική οικονομία. Αυτά δεν πρόκειται να εξαλειφθούν μόνο και μόνο επειδή ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, ή επειδή αναβίωσε η υποχρεωτική διαιτησία, ή επειδή θα έχουμε γενικότερη επιστροφή σε πιο περιοριστικές ρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως πολλοί ευαγγελίζονται. Το αντίθετο». 
Στο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών γίνεται ξεχωριστή αναφορά στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς σημειώνεται ότι «αυτά τα φαινόμενα παραβατικότητας είναι μεμπτά και κατακριτέα και σίγουρα δεν ανήκουν στη σφαίρα ενός ευρωπαϊκού ευνομούμενου κράτους… και   δεν πρόκειται να διορθωθούν μόνο με μεγαλύτερη αστυνόμευση και με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, καθώς κατάντησαν θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικονομία, ο Σύνδεσμος αναφέρει, εξάλλου ότι «η καλή πορεία των εσόδων και η συγκράτηση των ταμειακών δαπανών του προϋπολογισμού, παρά την αύξηση επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικούς φορείς και νοσοκομεία και, πριν την έναρξη του προγράμματος αποπληρωμής ληξιπροθέσμων οφειλών του κράτους, συμβάλλουν στη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του τακτικού προϋπολογισμού σε επίπεδο καλύτερο του προϋπολογισθέντος».
Τέλος, για την αγορά ακινήτων, επισημαίνει ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συμβολαιογραφικές πράξεις καταγράφουν την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και την πλήρη απαξία του ακινήτου, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στη συνείδηση της ελληνικής οικογένειας και τη μετάταξή του από «αγαθό» σε «άγος». «Το αποτέλεσμα είναι, από τη μία πλευρά, η ραγδαία πτώση και των γονικών παροχών και, από την άλλη, η εκτίναξη των αποποιήσεων κληρονομιάς, καθώς πανικόβλητοι κληρονόμοι προσπαθούν να αποφύγουν τα γνωστά και άγνωστα βάρη που πλέον κουβαλά μία κληρονομιά» καταλήγει ο Σύνδεσμος.
Πηγή: εφσυν

Δεν υπάρχουν σχόλια: