29 Ιουλ 2016

Η ανακοίνωση του Συλλόγου για τη διαβούλευση - Η θέση της ΑΡΣΥ




Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Καταρχήν εκφράζουμε την κατανόησή μας σε όλους όσοι θεωρούν ότι η εποχή ταιριάζει περισσότερο σε καλοκαιρινές διακοπές παρά σε συζήτηση και διαβούλευση για την επαναξιολόγηση του Οργανισμού και του Οργανογράμματος του Υπουργείου μας.
Ωστόσο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και εφόσον δεν θέλουμε να παραμείνουμε απλοί θεατές και στο πλαίσιο της ανοιχτής, δημόσιας και πάντα εξωστρεφούς συνδικαλιστικής δράσης της ΑΡΣΥ, καταθέτουμε τις παρατηρήσεις, τις διαφοροποιήσεις και τη θέση της παράταξής μας ως προς την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 19-07-2016. H οποία εστίασε στη μόνη πολιτική πρόταση που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα διαβούλευσης για το οργανόγραμμα του υπουργείου ,αυτή του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ.
Η ΑΡΣΥ θεωρεί καταρχήν λάθος την συλλήβδην απόρριψη προτάσεων προς την κατεύθυνση της αλλαγής του σημερινού αίολου νομοθετικού πλαισίου επιβολής προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Η "κάθετη αντίθεση", χωρίς κανένα περιθώριο συζήτησης, στην συγκεκριμένη πρόταση στην πραγματικότητα υποδηλώνει την επιλογή διατήρησης της παρούσας κατάστασης όσον αφορά την επιβολή προστίμων για την αδήλωτη εργασία η οποία κατά τη γνώμη μας  πρέπει σε κάθε περίπτωση να αλλάξει.

Η θέση της παράταξής μας, η οποία έχει κατ’ επανάληψη δημοσιοποιηθεί είναι ότι το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασίας είναι αναποτελεσματικό και δεν έχει περιορίσει τα ποσοστά αλλά στην καλύτερη περίπτωση, μιας και δεν υπάρχουν αξιόπιστες μετρήσεις, έχει μετατοπίσει ένα ποσοστό της αδήλωτης στην πλημμελώς ασφαλισμένη εργασία.  Το να τασσόμαστε ξεκάθαρα κατά κάθε απόπειρας αλλαγής αυτού του αίολης αποτελεσματικότητας και υψηλής επικινδυνότητας  μέτρου ακούγεται σαν εμείς ως συνδικαλιστές να το υπερασπιζόμαστε και να τασσόμαστε υπέρ του, κάτι που δεν συμβαίνει.
Η ΑΡΣΥ θεωρεί ότι δεν αρκούν απλά νομοτεχνικές βελτιώσεις στο θέμα των τροχονομικών προστίμων αλλά υπάρχει ουσιαστικό θέμα νομιμότητας και ρίσκου των Επιθεωρητών Εργασίας.
Κατά συνέπεια δηλώνουμε την διαφωνία μας στα σημεία της ανακοίνωσης που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Επίσης, οφείλουμε να τονίσουμε ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο δυστυχώς δεν έθιξε καν η ανακοίνωση του Συλλόγου μας.  Στην πολιτική πρόταση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, προτάσσεται ο «παιδαγωγικός ρόλος» του Σ.ΕΠ.Ε. «υπό την εξέλιξη και την τροπή των εργασιακών σχέσεων» (!)
Πέραν του ότι, καταρχάς, αδυνατούμε να κατανοήσουμε αιτιολογικά τον τρόπο που το Σ.ΕΠ.Ε., «ως διαμορφωτής εργασιακής συνείδησης, θα δώσει βαθιά ανάσα, ελπίδα και προοπτική στους αδύναμους εργαζόμενους και ανέργους, αλλά και στους φτωχοποιημένους μικρούς και μικρομεσαίους εργοδότες», διαφωνούμε καταρχήν και ιδεολογικά με τη συγκεκριμένη προσέγγιση.
Κακά τα ψέματα, η ταξική συνείδηση δεν αφήνει εύκολα χώρο στην εργασιακή συνείδηση. Η εκμετάλλευση της ανάγκης των εργαζομένων και των ανέργων προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην αποτελεί προφανώς συνειδητή επιλογή όσων εργοδοτών απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους, ακόμα κι αν δεχτούμε την αιτίαση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει εξαιτίας της υφιστάμενης οικονομικοκοινωνικής κρίσης. Η απασχόληση ανασφάλιστων, αδήλωτων ή ελλιπώς δηλωμένων εργαζόμενων δεν προκύπτει επειδή οι εργοδότες δεν έχουν διδαχθεί από κάποιον ότι πρέπει να ασφαλίζουν το προσωπικό τους ή να το απασχολούν μόνο κατά τις ημέρες και ώρες που δηλώνονται και αμείβονται, οπότε και το πρόβλημα θα λυθεί αν ο Επιθεωρητής Εργασίας, επιτελώντας το λειτούργημα του παιδαγωγού, τους επισημάνει τη συγκεκριμένη «παράλειψη».
Δυστυχώς, η εργασιακή συνείδηση δεν διαμορφώνεται με το να «χαρίσουμε» στον εργοδότη την πρώτη του παράβαση ή «σβήνοντας» ένα πρόστιμο που του έχει επιβληθεί. Η προσέγγιση αυτή, ειδικά όταν δεν εντάσσεται σε κάποιο σαφές, καθορισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, μόνο μια πελατειακού είδους νοοτροπία και συνείδηση θα μπορούσε να διαμορφώσει στον εργοδότη και ένα αίσθημα ανασφάλειας και καθημερινής έκθεσης σε κίνδυνο στον Επιθεωρητή Εργασίας.
Επομένως, θεωρούμε ότι η «διεξαγωγή συστηματικών ενημερωτικών ελέγχων», με «παροχή παραινέσεων» προς τους εργοδότες, μόνο περαιτέρω απαξίωση και υποβάθμιση του ρόλου του Επιθεωρητή θα επιφέρει παρά ελπίδα και προοπτική στους εργαζόμενους.
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην ΑΡΣΥ θα αγωνιστούμε προκειμένου η πολυδιαφημιζόμενη ανοικοδόμηση από μηδενική βάση να μη βασιστεί σε σαθρά θεμέλια.
Τέλος, ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους ένα όμορφο καλοκαίρι, με όσο το δυνατό περισσότερη ξεκούραση και δροσιά. Θα τη χρειαστούμε γιατί το φθινόπωρο που μας έρχεται προμηνύεται καυτό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΤΟ LINK ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

http://www.fmvoice.gr/index.php/oikonomia/eidiseis/item/145261-lefta-yparxoun-gia-tous-epitheorites-ergasias-pou-lymainontai-tis-epitropes-asfalistikon-tameion-kai-oaed

Λεφτά υπάρχουν για τους Επιθεωρητές Εργασίας που λυμαίνονται τις επιτροπές Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.Για αρκετούς υπαλλήλους των Επιθεωρήσεων Εργασίας σε Πανελλαδικό Επίπεδο δεν ισχύει η κρίση και η μείωση μισθών.

Εδώ και χρόνια έχουν βρει την «νόμιμη»… οδό να συμμετέχουν σε επιτροπές, όπως του ΙΚΑ του ΟΑΕΕ και του ΟΑΕΔ, οι ίδιοι και οι ίδιοι και να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση από 500 ευρώ έως και 2.500 ευρώ. Φυσικά, πέραν του μισθού τους από τον Δημόσιο κορβανά.

Η σκανδαλώδης αυτή διαδικασία είναι σε γνώση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Γιάννης Σούκου, ο οποίος από την Διεύθυνση Διοικητικού του ΣΕΠΕ έχει την αναλυτική κατάσταση για τους υπάλληλους του Σώματος που συνεχίζουν να κάνουν πάρτι με τις επιτροπές. κυρίως των Ασφαλιστικών φορέων της Χώρας.

Για την υπόθεση αυτή, αναμένεται να ενημερωθεί και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αναμένεται να επανακαθορίσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις επιτροπές που προσβάλουν και εκθέτουν το έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει κατά αποκλειστικότητα η fmvoice.gr, υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων του ΣΕΠΕ, οι οποίοι από το 2003 και σε ετήσια βάση συμμετέχουν σε όλες τις επιτροπές στο Νομό τους που αφορά το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ και άλλες ειδικές επιτροπές. Με την ιδιότητα του Προέδρου, του Αναπληρωτή Προέδρου ή του μέλους ή αναπληρωματικού μέλους κερδίζουν… τα προς το ζην με τον δικό τους τρόπο και πάντοτε ανενόχλητοι.

Μήπως τελικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πρέπει να συστήσει ένα Σώμα αδιάφθορων στο ΣΕΠΕ, οι οποίοι θα ελέγχουν τέτοιες περιπτώσεις που προκαλούν το Δημόσιο αίσθημα;