27 Ιουλ 2016

Ανοικτή Επιστολή του Συλλόγου προς την πολιτική ηγεσία για την Ειδική Εκπαίδευση των υποψήφιων Επιθεωρητών Εργασίας


Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή  επισημαίνουμε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης της Ειδικής Εκπαίδευσης των υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασίας από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας (ΚΥ και Σ.ΕΠ.Ε.), όπως αυτή προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και με επιτυχία υλοποιείται έως σήμερα. Παράλληλα, τονίζουμε την ανάγκη επίσπευσης υλοποίησης του επικείμενου προγράμματος Ειδικής Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι η έως τώρα σημαντική καθυστέρησή της έχει στερήσει πολύτιμες δυνάμεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να υπογραμμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση και συμμετοχή των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους για κάθε σοβαρό ζήτημα αναφορικά με τη δρομολόγηση δομικών αλλαγών ή την απώλεια αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο μας. Δυστυχώς, αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της διαδικασίας για την επαναξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, όπου πράγματι έχουμε συμμετοχή των εργαζομένων, για τα υπόλοιπα θέματα, δημιουργούνται τετελεσμένα από την πολιτική ηγεσία χωρίς να υπάρχει η άποψη των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους.  

Με αφορμή λοιπόν τη συζήτηση που άνοιξε για το θέμα της Ειδικής Εκπαίδευσης των υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασίας και το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί εκτός του Υπουργείου Εργασίας, θα θέλαμε -με την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια της σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου μας- να σας εκφράσουμε τις έντονες αντιρρήσεις μας. Ειδικότερα:

Υπενθυμίζουμε, αρχικά, ότι το πρόγραμμα της υποχρεωτικής Ειδικής Εκπαίδευσης υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3996/2011 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις [ΥΑ 4431/165/26-03-2012 (Β’ 1179) και ΥΑ 9409/147/02-04-2013 (Β΄860)], καταρτίζεται και υλοποιείται στο Υπουργείο Εργασίας. Από τις σχετικές διατάξεις προκύπτει ρητά ότι η Ειδική Εκπαίδευση των νέων Επιθεωρητών Εργασίας  πραγματοποιείται από το Υπουργείο μας, ενώ η συνεχής εκπαίδευση και δια βίου μάθηση για ειδικά θέματα δύναται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ, εφόσον αυτό εξυπηρετεί το επιχειρησιακό σχέδιο του Σ.ΕΠ.Ε.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι το η κατάρτιση και η υλοποίηση του προγράμματος της υποχρεωτικής Ειδικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νόμου, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου μας (ΚΥ και Σ.ΕΠ.Ε). Είμαστε αντίθετοι στην απώλεια της αρμοδιότητας αυτής και κάθε άλλης αρμοδιότητας από το Υπουργείο μας, στο μέτρο και στο βαθμό που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του θεσμικού του ρόλου και άρρηκτα συνδεδεμένο με το στρατηγικό σχεδιασμό του.

Αποτελεί πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι η εκπαίδευση, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των νέων Επιθεωρητών Εργασίας πρέπει να πραγματοποιείται εντός του Υπουργείου, αξιοποιώντας στο έπακρο την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις δεξιότητες του υπηρετούντος σε αυτό προσωπικού. Η διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων όπως είναι η θεσμοθέτηση, ο έλεγχος και η επίβλεψη της αποτελεσματικής εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων, η παροχή πληροφοριών και τεχνικών συμβουλών σε εργοδότες και εργαζόμενους, οι συμφιλιωτικές δράσεις και παρεμβάσεις για την επίλυση εργατικών διαφορών πρέπει να ανατίθεται σε στελέχη με πολύχρονη εμπειρία, δοκιμασμένα στις πραγματικές συνθήκες του ελεγκτικού έργου, που δεν μπορεί να είναι άλλα από τα στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της ΚΥ του Υπουργείου. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από την επιτυχία των ήδη υλοποιημένων προγραμμάτων εντός του Υπουργείου.

Περαιτέρω, η ενδοεπιχειρησιακή οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με την εμπειρία που έως τώρα έχουμε αποκομίσει, παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

       i.        Αξιοποιείται το σύνολο των έμπειρων στελεχών του ΣΕΠΕ και της ΚΥ, τα οποία  διευκολύνουν τη μαθησιακή διαδικασία των υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασίας.
      ii.        Εξασφαλίζεται η συνοχή και η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής δράσης καθώς συνδυάζεται και με άλλες διαδικασίες περαιτέρω διάχυσης και ανατροφοδότησης του περιεχομένου της εκπαίδευσης εντός του εργασιακού χώρου.
     iii.        Η ενδοεπιχειρησιακή οργάνωση και υλοποίηση συντελεί στην προαγωγή διαμόρφωσης ομαδικού πνεύματος μεταξύ των συμμετεχόντων, το οποίο είναι κρίσιμο για την αποτελεσματική παρέμβαση των Επιθεωρητών Εργασίας. Επιπλέον, εντοπίζονται και συμπληρώνονται ελλείμματα γνώσεων και δεξιοτήτων.  

            Επίσης, εκφράζουμε τις έντονες αντιρρήσεις μας αναφορικά με τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η δημιουργία δύο ταχυτήτων Επιθεωρητών Εργασίας στο χώρο, αυτών που έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο και αυτών που θα έχουν πιστοποιηθεί από άλλον φορέα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ζητούμε το επικείμενο πρόγραμμα της υποχρεωτικής Ειδικής Εκπαίδευσης των υποψηφίων Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων  να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό από τις δομές του Υπουργείου μας, καθώς υπάρχουν συνάδελφοι που συμμετέχουν στο έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας χωρίς να έχουν λάβει ακόμη την απαιτούμενη εκπαίδευση και πιστοποίηση. Ζητούμε η εκπαίδευση των Επιθεωρητών Εργασίας να αποβλέπει στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτικών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Τέλος, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι ο Σύλλογός μας, πάντα κοντά στα μικρά και μεγάλα προβλήματα όλων των συναδέλφων και των Υπηρεσιών μας, αντιμετωπίζει διαχρονικά με διορατικότητα και αποφασιστικότητα όλα τα κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις που προκύπτουν στο χώρο μας.  Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι είμαστε υπέρ του πραγματικού και ουσιαστικού διαλόγου και για άλλη μια φορά ζητούμε από την Πολιτική Ηγεσία να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τα ανωτέρω και να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις με πολιτική και κοινωνική υπευθυνότητα. 

(Η επιστολή απευθύνθηκε στους  κ.κ.  Γιώργο Κατρούγκαλο,  Ανδρέα Νεφελούδη και Γιάννη Σούκο)
                      








Δεν υπάρχουν σχόλια: