13 Ιουλ 2016

Επιτελικά Στελέχη του δημοσίου μέσω του Εθνικού Μητρώου

Μόνο μέσω του Εθνικού Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης θα μπορούν να επιλέγονται Πρόεδροι, Διοικητές, Διευθύνοντες Σύμβουλοι, μέλη Διοικήσεων, γ.γ. κ.α.
Ο διορισμός τους θα διενεργείται από την Κυβέρνηση και θα γίνεται μόνο μέσω της παραπάνω διαδικασίας. Αυτό προβλέπεται νομο «Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης», 
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, συστήνεται και τηρείται ηλεκτρονικά από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο εντάσσονται υποψήφιοι/ες για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης.

Η εγγραφή στο Μητρώο πραγματοποιείται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή που δημιουργείται για το σκοπό αυτό στην επίσημη ιστοσελίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
Οι υποψηφιότητες κατατίθενται μετά από πρόσκληση από τον αρμόδιο Υπουργό.
Υποψήφιοι μπορεί να είναι οι παρακάτω:
  • Μόνιμοι υπάλληλοι και ΙΔΑΧ Υπουργείων, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α και β βαθμού, ανεξαρτήτων αρχών και κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου Προϋποθέσεις:
    • Αναγνωρισμένο διδακτορικό, Απόφοιτοι Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό με περαιτέρω εξειδίκευση στο κείμενο του νόμου
    • Προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης για τρία χρόνια και 15 χρόνια υπηρεσίας
    • Μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ημεδαπής ή μέλη ΔΕΠ αναγνωρισμένων ιδρυμάτων εξωτερικού.
    • Προσωπικό ερευνητικών ιδρυμάτων
    – Σε περίπτωση υποβολής μικρότερου αριθμού υποψηφιοτήτων από τα ως άνω προβλεπόμενα, το ΕΣΕ περιορίζεται στην εξέταση και έκδοση σχετικής εισήγησης επί αυτών. Σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων ή σε περίπτωση που κριθεί με αιτιολογημένη εισήγηση του ΕΣΕ ότι καμία υποψηφιότητα δεν πληροί τις προδιαγραφές της προκηρυχθείσας θέσης, δημοσιεύεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πλήρωση των ανωτέρω θέσεων από υποψηφίους που δεν υπηρετούν στο Δημόσιο Τομέα.
    – Όσοι ενδιαφέρονται υποβάλλουν αίτηση σε εφαρμογή του ΑΣΕΠ.
Η θητεία όλων των στελεχών ορίζεται σε  4 έτη με δικαίωμα ανανέωσης για μία φορά. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική θητεία σε καθεμία από τις ανωτέρω θέσεις, δεν δύναται να υπερβαίνει τα οκτώ (8) έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: