8 Ιουλ 2016

Συνεδρίαση ΔΣ της 30.6.2016.



Την Πέμπτη 30/6/2016 και ώρα 11:30 πμ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Συζητήθηκαν τα εξής θέματα :

1. Διαμόρφωση θέσεων του Συλλόγου αναφορικά με τα δημοσιοποιημένα σημειώματα-σχόλια στη δικτυακή πύλη της Διαβούλευσης στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης των δομών των οργανικών μονάδων της ΚΥ του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ.

Έγινε εκτενής συζήτηση τόσο σε σχέση με την μεθοδολογία-διαδικασία όσο και σε σχέση με το περιεχόμενο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί. Κοινός τόπος όλων των παρατάξεων υπήρξε ότι θα πρέπει να γίνει σαφής η κατεύθυνση και πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας ως προς τον σκοπό της αναδιοργάνωσης της δομής του Υπουργείου, καθώς και να γνωστοποιηθεί το πλαίσιο/περιορισμοί εντός των οποίων αυτή θα λάβει χώρα.
Ως προς την επιλογή της μεθόδου της ανοικτής διαδικτυακής διαβούλευσης, από την πλευρά των ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ- Αγωνιστική Συσπείρωση υπήρξε σαφής αντίθεση και προτροπή προς τους συναδέλφους να είναι προσεκτικοί κατά την διατύπωση γνώμης σε αυτή την διαδικασία. Η ΑΡΣΥ τοποθετήθηκε θετικά ως προς την διαδικασία, ως κάτι που αποτελεί ένα πλαίσιο ελεύθερης διατύπωσης γνώμης εκτός του στενού ιεραρχικού-διοικητικού πλαισίου. Ωστόσο, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία να έχει κάνει  σαφές εκ των προτέρων ότι θα δημοσιοποιούνταν τα Υπηρεσιακά Σημειώματα, τα οποία αναρτήθηκαν στον σχετικό ιστότοπο.
Ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων και ειδικά ως προς την πρόταση που κατέθεσε ο πολιτικός προϊστάμενος του ΣΕΠΕ, Ειδικός Γραμματέας κ. Σούκος, η οποία προφανώς απηχεί τις θέσεις της Κυβέρνησης υπήρξε γενικά συμφωνία στις τοποθετήσεις των παρατάξεων, η οποία θα αποτυπωθεί σε σχετική Ανακοίνωση. Βασικό ζήτημα στο οποίο διαφοροποιείται η ΑΡΣΥ είναι οι επιπτώσεις της σύνδεσης μείωσης των προστίμων με την υποχρέωση απασχόλησης, μέτρο το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλει στην μείωση της αδήλωτης εργασίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί επιτέλους μια υπεύθυνη πολιτική λύση όσον αφορά τα αίολης νομιμότητας και υψηλής επικινδυνότητας για τους επιθεωρητές πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία. 

2. Σύσταση επιτελικών δομών και τα σχέδια διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού σ’ αυτές.
Ενημερωθήκαμε σχετικά με την ψήφιση τροπολογίας με την οποία συστήνονται τελικά τρεις Επιτελικές Δομές στο Υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη του Ν.4314/2014 ήταν για μία Επιτελική Δομή ανά Υπουργείο. Σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση, η ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων μετέφερε την πρόθεση του Υπουργού να μετακινηθούν οι υπάλληλοι του Υπουργείου που υπηρετούν στις Διαχειριστικές Αρχές στις οργανικές τους θέσεις. Στο ζήτημα αυτό δεν έγιναν τοποθετήσεις παρατάξεων, καθώς δεν υπήρχε βεβαιότητα ως προς την εγκυρότητα και την σημασία της πληροφόρησης. Σε κάθε περίπτωση, θέση της Α.Ρ.Σ.Υ είναι ότι η διαχείριση των Ε.Π που αφορούν την απασχόληση και την κοινωνική Προστασία θα έπρεπε να γίνεται από Διαχειριστική Αρχή υπαγόμενη στο Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, είναι προφανές ότι ο ...πολλαπλασιασμός των Επιτελικών Δομών εξυπηρετεί αφενός την πολιτική ηγεσία, η οποία δημιουργεί τιμάρια εντός του Υπουργείου τα οποία μοιράζονται σε Αναπληρωτές Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς και φυσικά δημιουργεί νέες εξαρτήσεις και παζάρια μέσω της ύπαρξης και ανάγκης πλήρωσης πολλών (μα πάρα πολλών θέσεων Προϊσταμένων). Συχνά, χωρίς αντικείμενο μα πάντα με επίδομα θέσης ευθύνης. Η Α.Ρ.Σ.Υ πάντα στηλίτευε και θα είναι ενάντια σε τέτοιες πρακτικές χωρίς να υπολογίζει κόστος και χωρίς να χαϊδεύει αυτιά. Οι υπόλοιπες παρατάξεις, προφανώς ενδιαφέρονται απλώς και μόνο για την “διαφύλαξη της τεχνογνωσίας του Υπουργείου”, για το αμετακίνητο των υπηρετούντων σε Διαχειριστικές Αρχές (είναι οι ίδιες παρατάξεις που πανηγύριζαν σε κλειστές συνάξεις κατά τις μαζικές μετακινήσεις του 2011 και παλαιότερων ετών). Το πελατειακό σύστημα σε όλο του το μεγαλείο...

3. Λοιπά θέματα.
i. Ζητήθηκε από την Α.Ρ.Σ.Υ η έκδοση Ανακοίνωσης του Συλλόγου σχετικά με τις παρεμβάσεις που κατήγγειλε συνάδελφος τεχνικός Επιθεωρητής ότι δέχθηκε από το Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα. Η Ανακοίνωση θα έπρεπε να επισημαίνει την ανάγκη σεβασμού και προστασίας της ανεξαρτησίας του Επιθεωρητή Εργασίας από πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις. Οι υπόλοιπες παρατάξεις αρνήθηκαν να συζητήσουν μια τέτοια ενέργεια, απαξιώνοντας την καταγγελία του συναδέλφου (δεν ανήκει στον Σύλλογό μας, κτλ) και υπερασπίστηκε επάξια το ...διευθυντικό δικαίωμα του πολιτικού Προϊστάμενου να παρεμβαίνει κατά τη διενέργεια του ελέγχου και να δίνει οδηγίες -κατευθύνσεις στους Επιθεωρητές σχετικά με την ελεγκτική διαδικασία.
ii. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ζητήθηκε από την ΑΡΣΥ να τοποθετηθούν οι παρατάξεις και ο Σύλλογος γενικά σχετικά με τα γεγονότα του Συνεδρίου της ΟΣΥΠΕ (ακύρωση έγκυρου ψηφοδελτίου της ΑΡΣΥ). Δεν υπήρξαν τοποθετήσεις των παρατάξεων...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.aftodioikisi.gr/dimosio/dimosio-pote-tha-allaxoun-oi-proistamenoi-pote-tha-ginei-i-axiologisi/