26 Ιουλ 2016

Το νέο ΔΣ της Ο.Σ.ΥΠ.Ε

Μετά την συνεδρίαση της 14/7/2016, το νέο ΔΣ της ΟΣΥΠΕ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος:                            Ηλίας Κιούλος 
Α΄ Αντιπρόεδρος:                 Βασίλειος Κουλούρης 
Β΄ Αντιπρόεδρος:                 Ζωή Πάσιου 
Γεν. Γραµµατέας:                Ανδρέας Μίχος 
Αναπλ. Γραµµατέας:           Παντελής Παρασκευάς 
Ταµίας:                                Νικόλαος Μποσινάκος 
Έφορος Ειδ. Εκδηλώσεων: Αικατερίνη Ξυγκάκη 
Μέλη:                                  Γεώργιος Κοζυράκης 
                                            Αγγελική Κοµινέα 

Η εκλογή όλων υπήρξε ομόφωνη.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο ΔΣ!

Κατά την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, ο εκπρόσωπος της ΑΡΣΥ  Ν.Μποσινάκος, εξέθεσε το σκεπτικό και τις προϋποθέσεις ενδεχόμενης συμμετοχής σε Διαπαραταξιακό Προεδρείο. 

Παραθέτουμε, το γραπτό κείμενο που κατατέθηκε στα Πρακτικά:

Η θέση της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Υπαλλήλων για την συγκρότηση του Προεδρείου της Ο.Σ.ΥΠ.Ε

Αθήνα, 14-7-2016
Κατά τις  αρχαιρεσίες του 12ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΟΣΥΠΕ, εκλέχτηκε το νέο 9μελές ΔΣ και η Εξελεγκτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για την τριετία 2016-2019. Η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συνεργασία έλαβε 1 έδρα για το ΔΣ και 1 έδρα για την Ε.Ε. Ωστόσο, θεωρούμε το αποτέλεσμα αυτό, ως προς το ΔΣ, προσωρινό καθώς εκκρεμεί η δικαστική διεκδίκηση της 2ης έδρας από την παράταξή μας. Υπενθυμίζουμε ότι ακυρώθηκε ένα εμφανώς έγκυρο ψηφοδέλτιο υπέρ της ΑΡΣΥ, με συνέπεια την αλλοίωση των τελικών αποτελεσμάτων και τελικά της  σύνθεσης του νέου ΔΣ.
Παγίως, η θέση όσων συμμετέχουμε στην ΑΡΣΥ σχετικά με την συγκρότηση Προεδρείων στα ΔΣ συνδικαλιστικών φορέων εδράζεται σε δημόσια διατυπωμένες αρχές και αξίες. Σταθερά, θεωρούμε ότι η  συμμετοχή σε ένα συνδικαλιστικό Προεδρείο αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη και συνεπάγεται συγκεκριμένα καθήκοντα και δεσμεύσεις. Δεν συνιστά για τα μέλη μας τιμή και επιβράβευση, δεν αποτελεί ανταπόδοση παρασχεθείσων υπηρεσιών και δεν πρέπει να έχει σχέση με προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Τα μέλη του Προεδρείου υπηρετούν το Διοικητικό Συμβούλιο και συνολικά τα μέλη των Συλλόγων μας, το σύνολο των συναδέλφων.
Με αυτό το σκεπτικό, σε όλες τις περιπτώσεις που μας προτάθηκε η συμμετοχή μας σε διαπαραταξιακό Προεδρείο δεν αρνηθήκαμε, επιδεικνύοντας στείρα αντιπολιτευτική διάθεση. Ωστόσο έπρεπε να καλύπτονταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούσαν την ουσιαστική και λειτουργία του οργάνου και του ΔΣ, την διαχείρηση των πόρων, τη σχέση με τα υπόλοιπα Σωματεία του Υπουργείου, την επικοινωνία με τους συναδέλφους κ.α. Δυστυχώς έως σήμερα δεν υπήρξε από τις υπόλοιπες παρατάξεις η διάθεση για ειλικρινή συζήτηση.
Είμαστε υπέρ της συνεργασίας για την διαχείριση των θεμάτων του ΔΣ. Είμαστε υπέρ της συγκρότησης και της συμμετοχής σε ένα Διαπαραταξιακό Προεδρείο,. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η συμβολή μας μπορεί να είναι χρήσιμη μέσω ανάθεσης ουσιαστικών καθηκόντων και όχι τιμητικών αξιωμάτων.
Ειδικότερα, και σε ότι αφορά τις λειτουργίες που θα πρέπει να επιτελούν ο Γραμματέας και ο Ταμίας, δύο κρίσιμες θέσεις για την λειτουργία του ΔΣ, επισημαίνουμε τα εξής:
Λειτουργία  ΔΣ
Η λειτουργία του ΔΣ πρέπει να γίνει περισσότερο οργανωμένη, διάφανης και αποτελεσματική. Είναι αυτονόητη η τήρηση και έγκριση πρακτικών Συνεδριάσεων, η δημοσιοποίηση των αποφάσεων και των διαφορετικών θέσεων των παρατάξεων, η κοινοποίηση σε όλα τα μέλη του ΔΣ της αλληλογραφίας (εισερχόμενης-εξερχόμενης) της Ομοσπονδίας. Ο νέος Γραμματέας θα πρέπει να υπηρετήσει αυτή την κατεύθυνση

Οικονομική διαχείριση
Η Ομοσπονδία εμφάνισε μείωση αποθεματικών  9,5 χιλ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία. Με αυτό το ρυθμό, το επόμενο ΔΣ θα διαθέτει μηδαμινούς οικονομικούς πόρους. Απαιτείται η ανεύρεση λύσεων για την αύξηση των εσόδων, με την ενεργό συμβολή των μελών μας και του συνόλου των συναδέλφων, αλλά και την εξοικονόμηση στο σκέλος των δαπανών. Απαιτείται τακτική ενημέρωση των μελών του ΔΣ σχετικά με τα οικονομικά της ΟΣΥΠΕ και κινητοποίηση όλων μας με ιδέες, εθελοντική εργασία, χρόνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο σημαντικότερος πόρος ενός Σωματείου, η δύναμή του, είναι τα ίδια τα μέλη, ο ανθρώπινος παράγοντας, η συμμετοχή. Η κινητοποίηση των μελών μας μπορεί εκτός των άλλων να συμβάλλει και στην οικονομική βιωσιμότητα του συνδικαλιστικού μας Φορέα. Ο νέος Ταμίας θα κληθεί να οργανώσει και να συντονίσει την προσπάθεια οικονομικής ανάταξης της ΟΣΥΠΕ σε υγιείς βάσεις.
Καθώς για την ΑΡΣΥ η κάλυψη αξιωμάτων και θέσεων στο ΔΣ δεν αποτελεί αυτοσκοπό ,η οποιαδήποτε συμμετοχή μας στο Προεδρείο έχει νόημα μόνο αν υπάρχει στην πράξη διαπαραταξιακή συμφωνία για συνολική προσπάθεια με στόχο το βάθεμα της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη λειτουργία του Συλλόγου και την κινητοποίηση-ενεργοποίηση των μελών του. Από τη πλευρά μας είμαστε κατηγορηματικοί ότι η αντιπροσωπευτικότητα στο ΔΣ δεν εξασφαλίζεται με το απλό μοίρασμα των θέσεων αλλά με την συνέπεια και την επιμονή στην υπεράσπιση των θέσεων και απόψεών μας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εστιάσουμε στα υπαρκτά και ουσιαστικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα, με προεξάρχον το άνοιγμα της ατζέντας του εργασιακού ως προαπαιτούμενου για την 2η αξιολόγηση
Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας στην κατεύθυνση του πλαισίου που σας καταθέσαμε και θα φέρουμε προτάσεις που θα είναι τεκμηριωμένες και θα προέρχονται αλλά και θα στηρίζονται από τα μέλη του Συλλόγου.
Νίκος Μποσινάκος
μέλος του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ με την Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συνεργασία Υπαλλήλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: