Η δουλοπαροικία έχει καταργηθεί επισήμως στην Ευρώπη. Ωστόσο ο ορισμός της, η μετατροπή του ανθρώπου σε εξάρτημα του κτήματος όπου ζει και δουλεύει, η πιο ακραία μορφή εκμετάλλευσης της εργασίας, αποτυπώνεται γλαφυρά στην υπόθεση της Χαλανδρίτσας Αχαΐας ή της νέας «Μανωλάδας» όπως ήδη βαφτίστηκε.
Η αιματηρή επίθεση εναντίον των μεταναστών εργατών γης από το Μπανγκλαντές στα φραουλοχώραφα τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα είχε σφραγιστεί με τη δικαστική απόφαση-χάδι εναντίον των «πιστολέρο» εργοδοτών και μάλιστα για τις δευτερεύουσες κατηγορίες. Δεν καταδικάστηκαν -αφού επί της ουσίας δεν δικάστηκαν- για το σκέλος της εμπορίας ανθρώπων. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει τον φάκελο για να εξετάσει εάν συντρέχει λόγος αναίρεσης, τελικά όμως οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν αμετάκλητα.
Αυτή η απόφαση έστειλε το μήνυμα ότι η «μαύρη», απλήρωτη εργασία, υπό συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μένει ατιμώρητη. Από τότε («Εφ.Συν.» 31/7/2014) η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είχε επισημάνει ότι «οι δικαστικές αποφάσεις, ιδίως οι ποινικές, δεν ορίζουν μόνο την τύχη των ανθρώπων που δικάζονται, αλλά νοηματοδοτούν κοινωνικές συμπεριφορές, καθορίζουν το μέγεθος της κοινωνικοηθικής (απ)αξίας μιας πράξης. Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση για τη Μανωλάδα δεν αφορά μόνο τη Μανωλάδα, αλλά όλες τις Μανωλάδες της Ελλάδας».
Ηταν σαφές λοιπόν ότι θα ακολουθούσαν και άλλες Μανωλάδες. Το περιστατικό στη Χαλανδρίτσα έχει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά. Δεν πρόκειται απλώς για άλλη μια υπόθεση με ρατσιστικό πρόσημο. Τα θύματα από τη Ρουμανία -πολίτες χώρας της Ε.Ε.- δουλεύουν υπό αδιανόητες, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, δέχονται πυροβολισμούς από τους εργοδότες και προφανώς δεν πληρώνονται.
Ο ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας πριν από δύο χρόνια είχε κατηγορηθεί και συλληφθεί πάλι για το ίδιο αδίκημα, ενώ τότε είχε ελευθερωθεί μια 20χρονη Ρουμάνα, που με τη βία και με απειλές την εξανάγκαζαν να εργάζεται επί 14ωρο καθημερινά, χωρίς πληρωμή, ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη. Παρ’ όλα αυτά ο 51χρονος εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Επειτα από την υπόθεση της Μανωλάδας, η προηγούμενη κυβέρνηση υποσχέθηκε να βάλει τάξη στην ασυδοσία των «δουλοκτητών», το σχετικό νομοσχέδιο έμεινε όμως στο επίπεδο της διαβούλευσης. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρόν για τη νέα κυβέρνηση, ακόμα και αν «πληγεί» η παραγωγή. Αρχίζει και η περίοδος συγκομιδής της φράουλας...
πηγή: Εφ Συν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου