9 Μαρ 2015

Στρατηγικός στόχος το δημόσιο

Σύμφωνα με παρέμβαση του κου Κατρούγγαλου σε δημοσιευμα του έθνους ( που ακολουθεί)
"Η αναδιοργάνωση υπηρεσιών του Δημοσίου αποτελεί μείζονα στόχο της πολιτικής μας και έχει στρατηγική σημασία διότι χρειάζεται μελέτη και συγκεκριμένη μεθοδολογία, την οποία
αναπτύσσουμε με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, Ελληνες και ξένους εμπειρογνώμονες. Πριν από τον στόχο αυτό θα προηγηθούν δύο άλλα νομοσχέδια του υπουργείου. Το πρώτο που κατατίθεται άμεσα και αφορά ζητήματα εκδημοκρατισμού, εξορθολογισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται η επαναφορά των απολυμένων και των διαθέσιμων υπαλλήλων. Το δε δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά το σύστημα επιλογής στελεχών και την αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο. "

Σαρωτικό κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο φέρνουν οι αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών και φορέων που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο χάρτης των αλλαγών περιλαμβάνει νέα οργανογράμματα, μεταφορά αρμοδιοτήτων,  αξιολόγηση με γαλλικό μοντέλο,πειθαρχικά συμβούλια  πενταμελή με τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων εργαζομένων, διατάξεις που αφορούν την κατάργηση της υποχρεωτικής αργίας και την αντικατάστασή της με τη δυνητική και απαλοιφή των διατάξεων που ενισχύουν τις διώξεις για συνδικαλιστική δράση. 

Αναλυτικά :
Σαρωτικό κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο φέρνουν οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων υπηρεσιών που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ο χάρτης των αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων για τα υπουργεία και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα δώσει το πράσινο φως για τις μετακινήσεις του αντίστοιχου προσωπικού από το κράτος σε δήμους και περιφέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη συνεργασία των υπουργών με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, που αποτελεί ένα από τα «όπλα» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ευέλικτες δομές
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει την αντικατάσταση των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων με νέες ευέλικτες δομές μεταξύ του κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, πόροι και προσωπικό στους ΟΤΑ.
Στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου προετοιμάζεται ένα κύμα συγχωνεύσεων ομοειδών οργανισμών, ενώ μετά την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων θα ξεκινήσει η διαμόρφωση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση του προσωπικού, που θα περιλαμβάνει μοριοδότηση και συνέντευξη, η οποία όμως θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζουν ότι η εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων στο Δημόσιο δεν θα συνοδευτεί από απολύσεις, αλλά υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού εντός των ορίων των νομών που ήδη απασχολούνται. Αναλυτικά ο οδικός χάρτης των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση περιλαμβάνει:
• Τη δημιουργία επιτελικού κράτους με την αναδιοργάνωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων. Τα υπουργεία θα κρατήσουν μόνο τις επιτελικές αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών θα μεταφερθούν ?με το αντίστοιχο προσωπικό? στις περιφέρειες και στους δήμους. Με την αναδιοργάνωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων θα γίνουν συγχωνεύσεις υπηρεσιών, καθώς στα νέα υπουργεία που έχουν προκύψει από συνένωση (π.χ. στο υπουργείο Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Προστασίας του Πολίτη) θα δημιουργηθεί μία γενική διεύθυνση προσωπικού και διοικητικού.
• Οι επτά αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις θα αντικατασταθούν από ευέλικτες δομές ως υπηρεσίες που θα μεσολαβούν μεταξύ του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης. Στις νέες δομές, στις οποίες θα ηγούνται στελέχη του κρατικού μηχανισμού, θα περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες των Ελεγκτών Νομιμότητας που θα ασχολούνται με τους ελέγχους των οικονομικών πράξεων των δήμων και των περιφερειών. Η πλειονότητα των αρμοδιοτήτων των πρώην αποκεντρωμένων διοικήσεων μαζί με τους αντίστοιχους πόρους και το προσωπικό που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη θα μεταφερθούν στις περιφέρειες και στους δήμους.
• Στους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων σχεδιάζεται ένα σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων ομοειδών οργανισμών που δεν θα συνοδεύονται από απολύσεις, αλλά από μετακινήσεις προσωπικού.
Για παράδειγμα συζητείται η συγχώνευση του ΟΚΑΝΑ με ομοειδείς οργανισμούς (π.χ. ΚΕΘΕΑ) προκειμένου να γίνεται καλύτερος συντονισμός των πολιτικών που αφορούν το ίδιο αντικείμενο και να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος με τη μείωση λειτουργικού κόστους και διοικητικών συμβουλίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αξιολόγηση με γαλλικό μοντέλο
Στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου θα διαμορφωθεί το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων, σύμφωνα με κύκλους του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχει θεσμοθετηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, στόχος του οποίου θα είναι να επιβραβεύει και όχι να τιμωρεί.
Στο νέο σύστημα δεν θα περιλαμβάνονται γραπτές εξετάσεις αλλά σταθερά κριτήρια για την αξιολόγηση των υποψηφίων για βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή. Η συνέντευξη θα διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο για την εξέλιξη του υπαλλήλου και δεν θα βαθμολογείται.
Από την κυβέρνηση εξετάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία θα επιλέγονται από τον υπηρετούντα προϊστάμενο οι τρεις καλύτεροι υπάλληλοι ανά υπηρεσία και κατόπιν οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη διοικητική μονάδα ψηφίζουν τους τρεις «καλύτερους» συναδέλφους τους, έτσι ώστε να «επιβεβαιώσουν» ή να «απορρίψουν» την εισήγηση του προϊσταμένου τους.
Πειθαρχικά
Στο πρώτο νομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα προβλέπεται και η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου με επαναφορά των εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια. Από τριμελή τα πειθαρχικά συμβούλια θα γίνουν πενταμελή με τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων εργαζομένων, ενώ θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την κατάργηση της υποχρεωτικής αργίας και την αντικατάστασή της με τη δυνητική και απαλοιφή των διατάξεων που ενισχύουν τις διώξεις για συνδικαλιστική δράση.
Σύμφωνα με το υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου σε μόνιμου προσωπικού για 40.000 υπαλλήλους θα διευκολύνει την κινητικότητα στο Δημόσιο και θα άρει τα εμπόδια που υπήρχαν για τους υπαλλήλους «αορίστου χρόνου».
Πηγή: ¨Εθνος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άκουσα κάπου ότι ο Σκουρλέτης είναι συνταξιούχος. Αληθεύει;