12 Μαΐ 2015

50 ευρω μπονους; καθόλου μα καθόλου κακή ιδέα

Με εκπληξη διαβάσαμε στην ημηρεσία ότι λέει
"
"Περισσότεροι από 500 υπάλληλοι - ελεγκτές του IKA «βγαίνουν» μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην αγορά για να εντοπίσουν ανασφάλιστα απασχολούμενους και να... ενισχύσουν τα έσοδα του Tαμείου μέσω της επιβολής προστίμων και της αναγκαστικής «συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων.

Tη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων, επιπλέον των μόλις... 24 μόνιμων ελεγκτών που διαθέτει σήμερα η Eιδική Yπηρεσία Eλέγχου Aσφάλισης (EYΠEA) του IKA, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση την οποία καταθέτει άμεσα για ψήφιση στη Bουλή ο αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικής Aσφάλισης Δ. Στρατούλης.
«Tις επόμενες ημέρες η εργοδοτική αυθαιρεσία θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, καθώς περισσότεροι από 500 νέοι ελεγκτές θα αρχίσουν να «οργώνουν» την επικράτεια», δηλώνει στην «Hμερησία» ο Δ. Στρατούλης χαρακτηρίζοντας την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία ως «κοινωνικό έγκλημα που υπονομεύει τα οικονομικά όλων των ταμείων και εντείνει τις ανισορροπίες και την... κινεζοποίηση στην αγορά εργασίας».
Mε βάση την προωθούμενη τροπολογία, τα ειδικά κλιμάκια θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της EYΠEA (που διαθέτει την τεχνογνωσία) και επιπρόσθετα των επίσημων ελεγκτικών μηχανισμών (παράλληλα με τους επιθεωρητές εργασίας του ΣEΠE) ενώ κάθε νέος ελεγκτής, προερχόμενος κυρίως από τα τμήματα εσόδων του IKA, θα λαμβάνει «μπόνους» 50 ευρώ την ημέρα και έξοδα κίνησης.
AΠΩΛEIA ANΩ TΩN 5 ΔIΣ. EYPΩ
Tην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του IKA για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής -η οποία υπολογίζεται ότι στερεί έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ τον χρόνο- είχαν ζητήσει τόσο ο διοικητής του IKA P. Σπυρόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας των εργαζομένων Γ. Kυριακόπουλος."

Καθόλου μα καθόλου κακή ιδέα ..... αλλά για όλους όσους κάνουν ελέγχους για αδήλωτη  

8 σχόλια:

eliakourenta@yahoo.com είπε...

Όλοι ξέρουμε ότι έλεγχος που διενεργούν οι Επιθεωρητών Εργασίας είναι ποιοτικά εντελώς διαφορετικός από τον έλεγχο της ΕΥΠΕΑ. Είναι πολύ πιο περίπλοκος, εξειδικευμένος και απαιτεί τεχνογνωσία και εμπειρία. Επιπλέον, δεν ολοκληρώνεται κατά την επίσκεψη στον χώρο εργασία, αλλά ακολουθεί πολύ δουλειά στο γραφείο μετά τη διενέργεια του έλεγχου.

Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας χρειάζεται συνδυαστικές δράσεις σε διάφορα επίπεδα όπως η πρόληψη, η παροχή κινήτρων και φυσικά ο έλεγχος. Το ΣΕΠΕ, η ΕΥΠΕΑ αλλά και υπηρεσίες όπως η Οικονομική Αστυνομία και οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών μπορούν να συμβάλουν από διαφορετικές πλευρές και συνδυαστικά στην καταπολέμηση του φαινομένου. Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι ελεγκτές, ανεξάρτητα από την υπηρεσία που ανήκουν, πρέπει να έχουν ανάλογα οικονομικά κίνητρα, μέσα και πόρους ώστε να μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά. Διαφορετικά ένα κομμάτι του ελεγκτικού μηχανισμού ουσιαστικά θα ατονήσει.

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν σημαντικό να διεκδικήσουμε ξεκάθαρα την ανάλογη παροχή κινήτρων και στην Επιθεώρηση Εργασίας για την ουσιαστική συμβολή μας στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας.
Και όχι επειδή πρόκειται να δοθεί στο ΙΚΑ, αλλά επειδή πρέπει και οφείλεται να δοθεί στην Επιθεώρηση για το σύνολο του έργο της. Γιατί όλοι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας είναι έλεγχοι και για αδήλωτη εργασία, (ακόμα και έμμεσα).

Κάνουμε διαφορετική δουλειά και είμαστε διαφορετική υπηρεσία από την ΕΥΠΕΑ. Αυτό πρέπει να το αναδεικνύουμε συνέχεια και να διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν, (και με αφορμή το «μπόνους» της ΕΥΠΕΑ).

Μην ξεχνάμε ότι το Σ.ΕΠ.Ε. προσφέρει σήμερα σε όλα τα ελεγκτικά σώματα στην σωστή πληροφόρηση μέσα από την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων (ΕΡΓΑΝΗ κλπ) ώστε να έχουν εξειδικευμένα εργαλεία για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Έλυα Κούρεντα

Ανώνυμος είπε...

pasta το θέμα δεν είναι μόνο η διαπίστωση της είδησης αλλά και η διεκδίκηση. Η ΑΠ και ο Σύλλογος είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν τα ίδια; Δηλ. 50Ε ανά ημέρα ελέγχου για την αδήλωτη εργασία;

Ανώνυμος είπε...

θα πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοιμε "μπόνους",για να κάνουν τη δουλειά τους;

Καλός Επιθεωρητής ΣβέΙκ είπε...

Το ΣΕΠΕ φυσικά κάνει τη δουλειά τζάμπα! Υπεράνω χρημάτων πάντα. Να χαιρόμαστε τους συνδικαλιστές μας και την αιώνια φαγωμάρα με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου ...

Ανώνυμος είπε...

Ο Σύλλογος οφείλει να καταγγείλει την απόφαση παροχής του "κινήτρου" των 50 ευρώ και να το απορρίψει για τους Επιθεωρητές. Να διεκδικήσουμε την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση του εισοδήματος μας στο προ-μνημονίων επίπεδα.

Αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ να παίρνουμε μπόνους για την απλή εκτέλεση της εργασίας μας.

Μάκης

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, ας δούμε πρώτα κάτι επίσημο και μετά γκρινιάζουμε :)))

chris

Ανώνυμος είπε...

chris θα σου δειξω εγω κατι ανεπισημο επισημο... Θα μας καταργήσουν την προσωπική διαφορά... και μετά γκρινιάζουμε μαζί παρεούλα...

Ανώνυμος είπε...

Πάμε καθαρίστριες? 4 ωρούλες ένα 1000αρικακι...και ούτε έλεγχοι, ούτε υπογραφές, ούτε ευθύνες...