20 Μαΐ 2015

Ποσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

Ο θάνατος του Μπάμπη Δευτεραίου (εργαζομένου στα ΕΛ.ΠΕ) και του Ραμαντάν Ντελιλάϊ (εργαζομένου σε εργολαβία της εταιρείας), μετά το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, αποτελεί μία ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι -σε μια ούτως ή άλλως από τη φύση της- επικίνδυνη εργασία και ταυτοχρόνως προσθέτει δύο ακόμα θύματα στο «βωμό» της κερδοφορίας του Κεφαλαίου. Στο «κρεματόριο» του Κεφαλαίου, προκειμένου να εκμηδενίσει το κόστος εργασίας, τα πάντα είναι «λογιστικά νούμερα»: από τις ζωές των εργαζομένων μέχρι την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας.

Στη χώρα μας, τα μνημόνια και οι μνημονιακές κυβερνήσεις, που καταβαράθρωσαν κάθε εργασιακή κατάκτηση των εργαζομένων και προώθησαν τον ακραίο φιλελευθερισμό, «αδυνάτισαν» τους όποιους ελέγχους της Πολιτείας, ανοίγοντας περισσότερο την «όρεξη» του μεγάλου Κεφαλαίου για πολλά και εύκολα κέρδη, αλλά και το δρόμο για να αυξηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως έγινε στα ΕΛ.ΠΕ.
Τα ΕΛ.ΠΕ είναι μια εταιρεία που έχει την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών (με βάση τα στοιχεία για το Δ’ τρίμηνο του 2014), έχει εργαζομένους που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, σε συνθήκες υψηλού κινδύνου, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος αναθέτοντας εργασίες σε εργολαβικές εταιρείες.
Η χρησιμοποίηση κακοπληρωμένων εργολαβικών εργαζομένων για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όχι μόνον στα ΕΛ.ΠΕ), η εντατικοποίηση της δουλειάς, η μείωση του έμπειρου προσωπικού με ή χωρίς «εθελούσιες» εξόδους και η μη αναπλήρωση του προσωπικού, δημιούργησαν το υπόβαθρο για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
Το ΜΕΤΑ καλεί τη νέα κυβέρνηση να αλλάξει επιτέλους τα πράγματα: Να ενσκήψει στο πρόβλημα και -εάν είναι δυνατόν- να το εκμηδενίσει. Να εντείνει τους ελέγχους για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Να μπει «ανάχωμα» στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα που επιβάλλουν εις βάρος της σωματικής σωματική ακεραιότητας και της ζωής των εργαζομένων. Να βάλει τον παράγοντα «άνθρωπο / εργαζόμενο» πάνω από την κερδοφορία. Να ρίξει άπλετο φως για τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος στα ΕΛ.ΠΕ και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπευθύνους, άμεσα και ουσιαστικά να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας, και -στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο- να τα επανασχεδιάσει, προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο, παρόμοιο θλιβερό γεγονός στο μέλλον. Καλεί την εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει τις εκκλήσεις των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στις μονάδες των ΕΛ.ΠΕ.
Τέλος, το ΜΕΤΑ εκφράζει τα βαθιά συλληπητήριά του στις οικογένειες των εκπλιπόντων αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του τόσο σε αυτές τις οικογένειες όσο και στους υπόλοιπους τέσσερις εργαζομένους – τραυματίες που χαροπαλεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: