4 Μαΐ 2015

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ




κυρ 18-9-14
Λέγαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας τις… χείριστες αναμνήσεις του 2013 και 2014, όμως ορισμένοι έχουν μεγάλο θράσος! Στις 7 Μαΐου 2015, η Δέσποινα Κουτσούμπα θα βρεθεί κατηγορούμενη στην Ευελπίδων, μετά από αγωγή της γνωστής και μη εξαιρετέας Άννας Παναγιωταρέα, η οποία ζητά να
της επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση 15.000 € επειδή «ετρώθη ανεπανόρθωτα η τιμή της» (!). Η Δ. Κουτσούμπα κατηγορείται από τη δημοσιογράφο και καθηγήτρια ΜΜΕ στο ΑΠΘ για «συκοφαντική δυσφήμιση διά του τύπου», για δύο αναρτήσεις της στο facebook -που δεν δημοσιεύτηκαν καν στον τύπο. Πρώτη φορά, φαίνεται, θα είδε η κα Παναγιωταρέα το όνομά της να φιγουράρει δίπλα σε ερωτήματα για αμοιβές, για τρόπο κατάληψης δημόσιων θέσεων, για αυταρχικές συμπεριφορές. Περίεργο, γιατί με ένα απλό ψάξιμο στο google, τα αποτελέσματα θα την εκπλήξουν!
Η Άννα Παναγιωταρέα, παρά τις δημόσιες θέσεις που κατά καιρούς καταλαμβάνει, θεωρεί προφανώς εαυτόν υπεράνω κριτικής και βαφτίζει «συκοφαντική δυσφήμιση» το αυτονόητο δικαίωμα των μελών σωματείων και Δ.Σ. να ελέγχουν πολιτικά και συνδικαλιστικά τις πολιτικές ηγεσίες για τα πεπραγμένα τους. Βαφτίζει «συκοφαντική δυσφήμιση» τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική ελευθερία αλλά και ελευθερία σκέψης. Θεωρεί αξιόποινο το δικαίωμα των εργαζομένων να αρθρώνουν λόγο και να ασκούν κριτική στις πολιτικές που υπηρετούνται κάθε φορά! Το ερώτημα με ποια κριτήρια και με ποιες διαδικασίες επελέγη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία η Άννα Παναγιωταρέα ως «επικοινωνιακή» σύμβουλος στον πολιτισμό συζητιόταν από όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Δέσποινα Κουτσούμπα, ως Πρόεδρος τότε  του Δ.Σ. του ΣΕΑ, διατύπωσε δημόσια το καθολικό αυτό ερώτημα, ενοχλώντας αυτούς που, συνηθισμένοι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, στη δημόσια κολακεία και τον ραγιαδισμό δεν αντέχουν τις καθαρές και ανεξάρτητες φωνές και προτιμούν την τακτική πολλών κυβερνητικών συνδικαλιστών που καταπίνουν την κάμηλο –με τα ανάλογα ανταλλάγματα.
Η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η αντίσταση στην ανάθεση του έργου του Υπουργείου Πολιτισμού σε «άμισθους» εξωθεσμικούς παράγοντες ή σε διάφορα Ιδρύματα δεν είναι «πολιτική εμπάθεια», δεν είναι «συκοφαντική δυσφήμιση». Είναι υποχρέωση όλων των εργαζομένων, και πολύ περισσότερο των συνδικαλιστών του ΥΠΠΟ που θέλουν να έχουν άποψη για το έργο που επιτελούν.
Η αγωγή αυτή εξυπηρετεί ξεκάθαρα πολιτικές σκοπιμότητες. Η κ. Άννα Παναγιωταρέα, αφού πέρασε (με αξιοκρατία πάντα!) από διάφορες θέσεις του δημοσίου (ΕΡΤ, 9.84, Ερρίκος Ντυνάν κ.α.) επιχείρησε και πέτυχε την επάνοδό της ως «ειδική σύμβουλος πολιτισμού». Προηγήθηκαν, προετοιμάζοντας τον επίσημο ορισμό της από την κυβέρνηση Σαμαρά, πολλά ταξίδια με «προφορική εντολή» σε έργα ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα στο πλευρό της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, τα οποία -κατά τα λεγόμενά της- οδήγησαν εκ των υστέρων στην παραγωγή ενός σύντομου βίντεο στο οποίο μάλιστα δεν είχε επίσημη συμμετοχή (!).
Αδιαμφισβήτητος ήταν ο ρόλος της στο μεγαλύτερο σκάνδαλο πολιτικής διαχείρισης ανασκαφικής έρευνας στη χώρα μας, της ανασκαφής του Τύμβου της Αμφίπολης. Εκεί όπου η ανάγκη για πολιτική προβολή της παραπαίουσας κυβέρνησης και «εθνικής ανάτασης» τον καιρό του Μνημονίου (και του ΕΝΦΙΑ) επέβαλαν αντιδεοντολογικούς ρυθμούς ανασκαφής, στρέβλωσαν συνειδητά την ερμηνεία του μνημείου, ψάχνοντας για διάσημους νεκρούς και χρυσούς θησαυρούς. Κυρίως, όμως, φαίνεται ότι το ΥΠΠΟΑ χρειαζόταν επικοινωνιακό σύμβουλο για να εξαπολύσει το κυνήγι μαγισσών, τα στημένα δημοσιεύματα για «αντεθνικούς αρχαιολόγους» και την επίθεση ενάντια σε οποιαδήποτε επιστημονική φωνή τόλμησε να αμφισβητήσει την επίσημη πολιτική οδηγία για την «ερμηνεία» του ευρήματος.
Αναρωτιόμαστε με ποια ιδιότητα μηνύει η Ά. Παναγιωταρέα την Δ. Κουτσούμπα; Ως δημοσιογράφος ή ως πολιτικό πρόσωπο στηριζόμενο από την απελθούσα κυβέρνηση; Με ποιο ηθικό ανάστημα μια δημοσιογράφος, που επί σειρά ετών προσκολλήθηκε (αδιακρίτως…) στις εκάστοτε εξουσίες, στρέφεται ενάντια σε εκλεγμένους συνδικαλιστές και εργαζόμενους; Ως καθηγήτρια στα ΜΜΕ του ΑΠΘ, χρησιμοποιεί τον τυποκτόνο νόμο –οδηγώντας την ΕΣΗΕΑ σε έκδοση ανακοίνωσης  εναντίον της αγωγής– υποστηρίζοντας επί λέξει στην αγωγή της «η ελευθερία του τύπου δεν είναι αυτοσκοπός»; Στην περίφημη αγωγή, η Δέσποινα Κουτσούμπα δεν κατονομάζεται καν ως πρώην Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,  αλλά ως «επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Πρέπει κάποιος να θυμίσει στην –κατά δήλωσή της– βιογράφο του Χαρίλαου Φλωράκη (αν και η οικογένειά του άλλα λέει ότι συνέβησαν…) ότι οι εποχές που οι αριστεροί διώκονταν για τις πεποιθήσεις τους και την πολιτική τους στράτευση πέρασαν;
Κανένας σύντροφος, αγωνιστής συνάδελφος δεν είναι μόνος! Η αγωγή στη συντρόφισσά μας Δέσποινα Κουτσούμπα είναι αγωγή ενάντια σε όλους μας, ενάντια σε όσους αγωνίστηκαν απέναντι στην πολιτική των μνημονίων, στο ιδιότυπο καθεστώς χούντας που βίωνε η χώρα, την καλλιέργεια του εθνικισμού, του ρατσισμού και της υποταγής, ακόμη και μέσα από την εκμετάλλευση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα καθεστώς ανελευθερίας και φόβου, το οποίο κάποιοι προσπαθούν να συνεχίσουν με κάθε τρόπο. Δεν θα τους περάσει!
Η επίθεση δεν μας φοβίζει, μας ενώνει και μας εξοργίζει. Θα είμαστε όλοι και όλες στο πλάι της Δέσποινας Κουτσούμπα, όπως και σε  κάθε συνάδελφο που αγωνίζεται.
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ της ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015, στις 9 π.μ. στο κτίριο 4

Δεν υπάρχουν σχόλια: