14 Μαΐ 2015

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ...ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, ενημέρωση των συλλογικών οργάνων που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους του Υπουργείου αναρτήθηκε στην Διαύγεια στις 11 Μαΐου 2015 η τροποποίηση της υπ. αριθμ. 36990/Δ1.7232/23-10-2014 απόφασης κατανομής θέσεων προσωπικού, ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Η ευκολία με την οποία πραγματοποιήθηκε η ανακατανομή των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών μας προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, χρησιμοποιώντας εργαλεία μνημονιακής πολιτικής προέβη σε μετακίνηση συναδέλφων και συρρίκνωση υπηρεσιακών μονάδων χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους υπαλλήλους και τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου. Η ανακατανομή των θέσεων έγινε με απλή Υπουργική Απόφαση. Αυτό έγινε δυνατό μετά την ψήφιση του Π.Δ. 113/14, με το οποίο δόθηκε η δυνατότητα στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία να αυξομειώνει τις θέσεις σε Διευθύνσεις και Τμήματα με προφανή στόχευση την πρόκληση εν μια νυκτί υπηρεσιακών μετακινήσεων ή/και μεταθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
Συμφωνούμε επί της αρχής. Και ποια είναι αυτή; Η περιβόητη και πολυσυζητημένη αναδιάρθρωση / αναβάθμιση του ΣΕΠΕ για την οποία ακούμε εδώ και αρκετά χρόνια τώρα! Αλλά αυτή θα πρέπει να συντελεστεί έχοντας ένα συγκεκριμένο στόχο και μέσα σε ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα λάβει υπόψιν του τόσο τις ανάγκες των τμημάτων των περιφερειακών υπηρεσιών, της κεντρικής υπηρεσίας και των ίδιων των πολιτών . Ένα σχεδιασμό που θα γίνεται με τη ενεργή συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων που είναι οι υπάλληλοι του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Ζητάμε την άμεση κάλυψη όλων των οργανικών κενών σε όλη τη χώρα, με νέους Επιθεωρητές Εργασίας μέσω εθελοντικής κινητικότητας ή νέων προσλήψεων. Η ανακύκλωση των ήδη υπηρετούντων όπως και οι
πρόσκαιρες αποσπάσεις υπαλλήλων ή αποστολή ειδικών επιθεωρητών στην περιφέρεια για ενίσχυση των τοπικών τμημάτων δεν παρέχουν ουσιαστικές λύσεις στα μακροχρόνια προβλήματα του ΣΕΠΕ.
Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και του Σ.ΕΠ.Ε. έχει δείξει την πρόθεσή της για αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και για πραγματική αναβάθμιση – αναδιοργάνωση του Σ.ΕΠ.Ε. ώστε να αντιστραφεί η πορεία προς τον εργασιακό μεσαίωνα, να επανέλθει ο έλεγχος της αγοράς εργασίας και να προστατευθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Όμως, οι προσπάθειες ανασυγκρότησης δεν είναι δυνατό να βασίζονται σε μνημονιακά εργαλεία ούτε να γίνονται αποσπασματικά και χωρίς διάλογο με τους πλέον αρμόδιους, που είναι οι ίδιοι οι υπάλληλοι αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Ειδάλλως, κινδυνεύουν όχι μόνο να μην έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αλλά και να αναπαράγουν παθογένειες του παρελθόντος.
Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συνεργασία Υπαλλήλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: