5 Μαΐ 2015

Ούτε γουλιά

Εκδικάστηκε το πρωί της Δευτέρας η εξ αναβολής αγωγή που έχει καταθέσει η «Coca Cola» εναντίον εργαζομένων και μελών της ΠΟΕΕΠ, σχετικά με τον αγώνα για το μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας, με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου ενώ η απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων μηνών.

Συγκεκριμένα, η αγωγή στρέφεται κατά 26 μελών του διοικητικού συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου στη Θεσσαλονίκη και μελών της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και αφορά στον αγώνα των εργαζομένων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την καμπάνια «Ούτε γουλιά», μετά την απόλυση των 33 εργαζομένων που απασχολούνταν στο τμήμα διακίνησης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.
Η πολυεθνική με την αγωγή της ζητά από τους εργαζομένους ποσό-μαμούθ, ύψους 250.000 ευρώ, ως αποζημίωση, κατηγορώντας τους για ηθική βλάβη και δυσφήμιση εις βάρος της. Επιπλέον, συνδικάστηκε με απόφαση του δικαστηρίου και η αγωγή με ίδιο περιεχόμενο κατά δύο ακόμα εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, από τη πλευρά της εταιρείας κατέθεσε ο σύμβουλος εργασιακών σχέσεων της «Coca Cola 3Ε» Ν. Δημέλλας, ο οποίος έκανε λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς από πλευράς των εργαζομένων και ξεκαθάρισε πως η εταιρεία δεν εισάγει προϊόντα από τη Βουλγαρία καθώς τα εργοστάσια που συνεχίζουν να λειτουργούν όπως είπε «είναι σε θέση να καλύψουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα».
Από τη πλευρά των εργαζομένων, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδης, ο οποίος επισήμανε πως σκοπός του αγώνα είναι η επαναλειτουργία του εργοστασίου και σκοπός της ενημερωτικής καμπάνιας η ενημέρωση του κοινού για «τις μεθοδεύσεις της εταιρείας», ώστε να μειώσει το εργατικό κόστος και να αυξήσει τα κέρδη της, προσθέτοντας πως για αυτό «εισάγει προϊόντα από τη Βουλγαρία». Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο Γ. Τσαμπούκης, εκλεγμένος στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ για συμπαράσταση στα δικαστήρια βρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Γερασιμίδου.
Την ώρα της εκδίκασης συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο καθώς η ΠΟΕΕΠ είχε κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών.
Κλείνοντας να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα οι απεργοί της Coca Cola έχουν να αντιμετωπίσουν την εκδίκαση μιας σειράς αγωγών εκ μέρους της πολυεθνικής η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσει τους απολυμένους, ζητώντας τους υπέρογκα ποσά αποζημιώσων ενώ παράλληλα αναμένουν την απόφαση της προσφυγής τους εναντίον της εταιρείας με αίτημα οι απολύσεις στο εργοστάσιο της Θέρμης να κριθούν παράνομες, με την έκδοση της απόφασης να έχει καθυστερήσει ήδη έξι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: