22 Μαΐ 2015

Κάλεσμα συμμετοχής

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Συναδέλφισσα/ συνάδελφε,

Οι εκλογές για την ανάδειξη μελών του ΔΣ του Συλλόγου μας και εκλεκτόρων για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή για την πορεία μας ως εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας αλλά και του Δημόσιου τομέα γενικότερα. Σε αυτή τη συγκυρία, όσοι συμμετέχουμε στην ΑΡΣΥ επιλέξαμε να συνθέσουμε μια ουσιαστική πρόταση για το Υπουργείο βασισμένη πρώτιστα στην συμμετοχή των ίδιων των συναδέλφων. Σε αυτή την σημαντική προσπάθεια μας, καλούμε ανοικτά κάθε συνάδελφο να συμπαρασταθεί, να συμμετέχει και να συνδιαμορφώσει το μέλλον μας.

Οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο  όπου όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τις συνέπειες των ακραία νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών  που με πρόσχημα την κρίση χρέους επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια. Χρησιμοποιώντας ουσιαστικά  την κρίση  που  δημιούργησε η  διαπλοκή του πολιτικού προσωπικού των κυβερνήσεων με τις εγχώριες και παγκόσμιες οικονομικές ελίτ προκειμένου να  αποκομίσουν τεράστια κέρδη χρεώνοντας τον ελληνικό λαό, ενώ την ίδια ώρα κατέστρεφαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και δημιουργούσαν μια δημόσια διοίκηση κομματοκρατούμενη , ελεγχόμενη και αναποτελεσματική. 
Τα τελευταία πέντε χρόνια οι πολιτικές αυτές κατεδάφισαν εργασιακά δικαιώματα, μείωσαν μισθούς  και συντάξεις μέχρι και 50%, διέλυσαν το –όποιο- κοινωνικό κράτος και  οδήγησαν εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην ανεργία τη φτώχεια και την απόγνωση. 
Από τη άλλη πλευρά, αυτό  το διάστημα  αναπτύχθηκαν αντιστάσεις και κινήματα μέσα στην κοινωνία που   μέσα σε αντίξοες συνθήκες άγριας καταστολής και ακόμα αγριότερης προπαγάνδας έφεραν –έστω και μικρές- νίκες, εμπόδισαν συχνά τα χειρότερα και το σημαντικότερο  επανέφεραν στο προσκήνιο και έδωσαν νέο περιεχόμενο στις έννοιες της  αλληλεγγύης και του αγώνα. Συγχρόνως συνέβαλαν και στη σημαντική ήττα των πολιτικών αυτών στις τελευταίες εκλογές  και στην απομάκρυνση από την κυβερνητική εξουσία  του πολιτικού προσωπικού που υπέγραφε όλα αυτά τα χρόνια την καταστροφή του λαού και της χώρας. 
Μέσα σε αυτή την καταστροφική περίοδο αναδείχθηκαν και  οι παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος και  οι συνέπειες  των  πρακτικών  της ανάθεσης σε “επαγγελματίες” συνδικαλιστές που έχουν αναλάβει εργολαβικά την εκπροσώπηση χωρίς πραγματική επαφή με τις αγωνίες, τις απόψεις  και τις απαιτήσεις των εργαζόμενων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, χωρίς  τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση των συναδέλφων. Δυστυχώς και στον χώρο μας, αυτό το φαινόμενο, καλά κρατεί παρά τις όποιες αναλαμπές των τελευταίων ετών.

Στο χέρι μας είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια και  λειτουργία του συνδικαλισμού αλλά και της πολιτικής γενικότερα μακριά από στερεότυπα και παθογένειες του παρελθόντος. Να μετατρέψουμε  κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους σε  νησίδες επικοινωνίας, αλληλεγγύης, συνδιαμόρφωσης  αποφάσεων και αγώνα. Να επαναφέρουμε την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει, σε όλους και όλες εμάς.

Η βασικότερη ίσως προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η ενεργητική συμμετοχή μας. Εμείς, ως εργαζόμενοι στο κρίσιμο Υπουργείο Εργασίας, οφείλουμε να επαγρυπνούμε, να παλεύουμε, να διεκδικούμε, να αντιστεκόμαστε σε κάθε επιλογή της  εξουσίας – κυβερνητικής ή άλλης- που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα ολόκληρης της κοινωνίας και να επεξεργαζόμαστε από κοινού προτάσεις και λύσεις σε όλα τα θέματα που μας αφορούν ως εργαζόμενους και πολίτες. Να “βάλουμε πλάτη” για να αποκτήσει ξανά η δουλειά μας νόημα και αξία για την κοινωνία. Να απαιτήσουμε αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να κερδίσουμε  ξανά τα δικαιώματα που χάθηκαν αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους εργατικής χειραφέτησης.

Σε αυτή την προσπάθεια κανείς και καμία δεν περισσεύει. Ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί τη συμμετοχή όλων, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, κομματικές ή άλλες εντάξεις. Οφείλουμε όλοι να δώσουμε κάτι από τον εαυτό μας στην υπηρεσία του κοινού μας συμφέροντος.

Συνεχίζουμε λοιπόν και εξελίσσουμε την ενωτική προσπάθεια που με σημείο καμπής την συμμετοχή στις εκλογές του 2012, όπου ενώσαμε τις φωνές μας και τη δράση μας, υπερβαίνοντας  τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του Υπουργείου, σταθερά απευθύνεται στους εργαζόμενους ως συμμέτοχους και όχι ως απλούς ψηφοφόρους.

Στη βάση των  κοινών αρχών και αξιών, και  της κοινής αγωνιστικής πορείας, σας καλούμε :

  • Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να μην αφήσουμε τίποτα να γίνει ξανά  «για εμάς χωρίς εμάς».

  • Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάθε εργασιακό χώρο και να επιβάλλουμε την κατεύθυνση που πρέπει  να πάρει η κυβερνητική πολιτική ειδικά σε θέματα που αφορούν τον κόσμο της εργασίας.

  • Να καταθέσουμε όλοι τις ιδέες μας και να προσφέρουμε λίγο από το χρόνο και  μας για τη συνδιαμόρφωση  προτάσεων και υλοποίηση δράσεων που θα βελτιώσουν τη δουλειά μας, το υπουργείο μας,  τη ζωή μας.

  • Να φτιάξουμε ΜΑΖΙ νέες μορφές δράσεις και διεκδίκησης, να αναβαθμίσουμε το ρόλο του συλλόγου και της ομοσπονδίας αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα.

  • Να υπερβούμε ψεύτικα διλήμματα και παγίδες, που οδηγούν στη σιωπή, στον ατομικισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό  και  αργά ή γρήγορα σε ήττα όλους τους εργαζόμενους.

  • Να  οργανώσουμε εστίες και δράσεις αλληλεγγύης στο Υπουργείο

  • Να συμβάλλουμε σε τελική ανάλυση σε μια λύση στο πρόβλημα της χώρας που θα έχει τη σφραγίδα του κόσμου της εργασίας και όχι των διεθνών και εγχώριων ελίτ.

Τέλος, σας καλούμε να στηρίξετε ενεργά την προσπάθεια που συνεχίζουμε πιο δυνατοί, συμμετέχοντας στις συζητήσεις για την οριστική διαμόρφωση του προγράμματός μας και την στελέχωση του Ψηφοδελτίου μας.

Η  συμβολή όλων όσων συμφωνούν στην προσπάθεια αυτή είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.  Είναι απολύτως απαραίτητη…

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
Επικοινωνία:      Σταυρούλα Παπαδημητρίου 2104179960, 6976763827
 Νίκος Μποσινάκος 6945230105

Δεν υπάρχουν σχόλια: