3 Μαΐ 2015

Στα παράθυρα η Ελλάδα αναστενάζει


Νέος τομέας στο πολύπαθο, και πάνω απ’ όλα έντιμο, οικονομικό ρεπορτάζ: Κάνω ρεπορτάζ μέσα στις τράπεζες, ή έξω στο ΑΤΜ, παριστάνοντας τον πελάτη. Πλήθος, έντιμων, δημοσιευμάτων κατέκλισε τον, έντιμο, ελληνικό Τύπου τις προηγούμενες μέρες με αφορμή το πρόβλημα στο σύστημα ΔΙΑΣ και την έφοδο στις τράπεζες των συνταξιούχων. Πολλοί, έντιμοι και εξαιρετικοί, συνάδελφοι είδαν σε αυτή την… κινητοποίηση την απάντηση σε όλα τα, μάλλον προσωπικά, προβλήματα τους: Η κυβέρνηση πήρε ένα σαφέστατο μήνυμα, να κλείσει άρον – άρον τη συμφωνία με τους εταίρους/πιστωτές γιατί την άλλη φορά οι συνταξιούχοι όχι μόνο θα κάνουν ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ, αλλά θα κρατήσουν και την αναπνοή τους… Μη με λες τέτοια πράγματα. Σε λέω!

Και τσουπ η έγκυρη «Καθημερινή», που δεν θα είχε πρόβλημα αν οι συνταξιούχοι κρατούσαν την αναπνοή τους μέχρι να σκάσουν, μας ενημερώνει αναλυτικά για το τι τρέχει στις σκέψεις των επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών: Άμεση συμφωνία σε ρεαλιστική βάση την οποία να υπογράψουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όπως έγινε (έλα…) στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και την Κύπρο, με κοινά αποδεκτό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα επενδύσεων, όπως το «πούλα και νοίκιασε πίσω» κτίρια του δημοσίου σε τράπεζες;, ώστε να πλακώσουν οι επενδυτές, όπως η SUEZ…  Τι με λες; Σε λέω!
Μια και θυμηθήκαμε την καλή μας την SUEZ,  δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, αφού η ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν μία συμβολικού τύπου ιστορία, γιατί στη νέα συμφωνία να μην είναι μέσα; Άλλωστε, να δώσουμε κι εμείς ένα χέρι βοήθειας στους έντιμους συναδέλφους του οικονομικού ρεπορτάζ, η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε μόνο την ΕΥΔΑΠ, που δεν έχει διαχωριστεί σε Α.Ε. και Παγίων και παράλληλα ο διαγωνισμός για την ΕΥΑΘ είχε τρέξει οπότε είναι μέσα στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Α ρε να μην έχουμε εκπομπή στο ΣΚΑΪ να τα σπάμε κάθε μέρα…
Πίσω στις τράπεζες… Μήπως θα έπρεπε η καλή μας η Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει μία μικρή έρευνα σχετικά με την εμπλοκή στελεχών των εμπορικών τραπεζών στο bank run; Ρωτάω, δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο, αλλά σε όποια τράπεζα και να πας, ένας με κουστούμι ενημερώνει τους πελάτες ότι η χώρα πάει στα βράχια, και τα υπόλοιπα στα γραφεία του πάνω ορόφου…
Τελικά θα συμφωνήσουμε ή τζάμπα πίνω…
Λοιπόν η φάση έχει αρχίσει να μην με αρέσει καθόλου και σιγά – σιγά μπαίνω κι εγώ στο κλαμπ των υπέρμαχων της… συμφωνία να είναι κι ας πάει ο βασικός στα 300 ευρώ για να πλακώσουν οι επενδυτές.
Μήπως είναι κανένα κόλπο του στενού πυρήνα των κύκλων του περιβάλλοντος των ανώνυμων πηγών του δεύτερου γραφείου καθώς μπαίνεις αριστερά στο Μέγαρο Μαξίμου; Στη φάση να βγει ο κόσμος στο δρόμο, σκασμένος από την αγωνία, και να κάνει συλλαλητήρια πίεσης στην κυβέρνηση υπέρ της συμφωνίας να είναι και ότι να ναι; Κρίμα πέρασε και η Πρωτομαγιά, να κατεβαίναμε στο δρόμο με συνθήματα του τύπου «Συμφωνία – Συμφωνία», και «Κόψε τους μισθούς, κόψε τις συντάξεις, άντε Αλέξη να μας ησυχάσεις»…
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες που κυκλοφορούν σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία η κυβερνησούλα θα πέσει εντός των πρώτων εκατό ημερών της… Τι πέρασαν; Εντάξει των πρώτων 150 ημερών της… Πως; Θα φέρει μία… σκατά συμφωνία στη Βουλή, δεν θα την ψηφίσουν η… αριστερή τάση και οι ΑΝΕΛ, θα την ψηφίσουν η Ντόρα, ο Κυριάκος και το Ποτάμι, ο Τσίπρας θα φύγει ντροπιασμένος και πρωθυπουργός θα αναλάβει τεχνοκράτης που θα έρθει από το εξωτερικό… Δεν κάνω πλάκα, αυτά συζητάνε, ακόμα δεν τα γράφουν, αλλά περίμενε καμία εβδομάδα και θα δεις. Ρε να μην έχουμε λεφτά να βάλουμε κανένα στοίχημα…
Τελικά θα συμφωνήσουμε να πάει μπροστά η οικονομία; Ε, οικονομία μην τρέχεις…  Αλλά ρε συ, γιατί είναι μεταρρύθμιση η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων; Στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και την Κύπρο έτσι προχώρησαν τα πράγματα; Κι αν οι επενδυτές οι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν το κλάδο; Είναι δυνατόν σε τέτοιες εποχές να διώχνουμε επενδυτές; Όχι φίλε, γι’ αυτό να κάνουμε συμφωνία, αλλά ας αφήσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων για το 2016… Νομίζω πως σε αυτόν τον… εθνικό στόχο θα μπορούσε να συμφωνήσει και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έτσι να πάμε όλοι μαζί με εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης υπέρ των λαθρέμπορων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να γκρεμίσει ότι έφτιαξαν οι προηγούμενες.
Το μακρινό 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 20% των πλουσιότερων Ελλήνων είναι μόλις 5 φορές περισσότεροι πλούσιο από το 20% των φτωχότερων Ελλήνων. Δεκαπέντε χρόνια μετά, και τα επτά από αυτά μέσα στην ύφεση, το πέντε φορές έγινε έξι φορές και αυτό είναι μία τεράστια επιτυχία που θα έπρεπε να μας κάνει όλους περήφανους, γιατί ούτε την Πορτογαλία του πέτυχαν, ούτε στην Ιρλανδία, ούτε και στην Κύπρο, παρόλη την… σύμπνοια του εκεί πολιτικού κόσμου.
Μέσα στην κρίση, το 20% των πετυχημένων Ελλήνων κατάφερε να αυξήσει τον πλούτου του! Εξαιρετικά νέα, μόνο που η κυβέρνηση, που είναι… μαλωμένοι με τους άριστους, θέλει να γκρεμίσει αυτά τα επιτεύγματα ξεκινώντας από τους σπουδαίους Έλληνες που έχουν τις μετοχές των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.
Οι άνθρωποι, οι μέτοχοι, τόσο χρόνια έχουν τα κανάλια και παρόλο που τα συντηρούν με το υστέρημα τους, δηλαδή με το υστέρημα των τραπεζών αλλά το ίδιο κάνει, κατάφεραν να αυξήσουν τις περιουσίες τους και τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση που, όχι μόνο θέλει να ρίξει τη χώρα στα βράχια, αλλά θέλει να τους βάλει να πληρώσουν… Που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Μόνο στη Βόρεια Κορέα! Μα καλά έχει ιδιωτικά κανάλια στη Βόρεια Κορέα; Σκάσε και βλέπε Mega mou.
To Mega mou λοιπόν λέει μόνο αλήθειες: Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να βάλει τα κανάλια να πληρώσουν για κάτι που ο κόσμος μπορεί να το δει τζάμπα στο ιντερνέτ; Μιλάμε για επιχείρημα μεγατόνων…
Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να θέλει από αυτήν την ιστορία να βγάλει 350 εκατομμύρια ενώ τα διαφημιστικά έσοδα είναι μόλις 250 εκατομμύρια… Τι μου λες, σε λέω!
Τώρα, κάτι λεπτομέρειες, για το πόσο είναι το ύψος των διαφημιστικών εσόδων, δεν έχουν απολύτως καμία σημασία, καθώς για το θέμα έχει αποφανθεί και ο Πρετεντέρης, που είναι γνωστό ότι ασκεί αρμοδιότητες Ανώτατου Δικαστηρίου, οπότε όχι μόνο δεν θα πάρει η κυβέρνηση τα 350 εκατομμύρια, αλλά θα πρέπει να δώσει δάνεια ύψους 350 εκατομμυρίων…
Πάντως, ακόμα κι αν τα ετήσια διαφημιστικά έσοδα είναι, μόλις, 250 εκατομμύρια, μιλάμε για τα ετήσια ενώ το κόστος των αδειών για είναι, ξέρω γω, για 20 χρόνια. Άρα 250 επί 20, μείον 350… μία χαρά ένα σκασμός λεφτά θα τους μείνουν.
Και με τέρμα το γκάζι στον αριστερό λαϊκισμό: Τα 350 εκατομμύρια από τα κανάλια να πάνε σε προγράμματος για τους ανέργους και μετά σου λέω που θα βρεις τα λεφτά για 200.000 πεντάμηνα και ότι θα θέλεις να φύγεις από την κυβέρνηση και ο κόσμος δεν θα σε αφήνει.         
Τα κανάλια κάνουν πόλεμο στον Σαμαρά… όχι ρε πούστη μου!
Η κοινωνία των αποζητά, η βάση του κόμματος δεν το αφήνει να φύγει… ποιος είναι; Ο Αντώνης ο  Σαμαράς ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης! Πάρε κι έναν Άδωνι για το σπίτι…
Αντώνης και φίλοι περιέμεναν ότι η κυβέρνηση θα είχε πέσει από τις… ορδές των προσφύγων και τα νεύρα των νοικοκύρηδων για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Όμως δεν έπεσε και τώρα Αντώνης και φίλοι περιμένουν να στραβώσουν τα πράγματα στο επόμενο euro group για να βγουν και να πουν ότι αυτοί και τις απολύσεις θα… απελευθέρωσαν και το ΦΠΑ στα νησιά θα αύξησαν και τις επικουρικές συντάξεις θα εξαφάνιζαν, όλα θα τα έκαναν, και ο κόσμος θα τους πάρει στο κυνήγι… Αντώνης και φίλοι πιστεύουν ότι τους κάνουν πόλεμο τα κανάλια…. Έλα χριστέ και Παναγιά και κάθισε μαζί μας!
Δηλαδή αν σε κάνουν έτσι πόλεμο τα κανάλια, πως είναι να σε στηρίζουν; Πάντως πλάκα – πλάκα έχουν αρχίσει να το χάνουν και ο Θεωχάρης δεν έκανε πλάκα, τελικά, στη Βουλή, όταν είπε ότι τα κανάλια στηρίζουν την κυβέρνηση και κάνουν πόλεμο στο Ποτάμι. Κάτι πάει πάρα πολύ άσχημα σε αυτήν τη χώρα. Εγώ σε λέω να πάμε στο Μοντεβιδέο, αλλά δεν με ακούς…
Και τον Βενιζέλο τον κάνουν πόλεμο τα κανάλια και κανένας δεν του ζητάει να μείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ… Κοτζάμ μετάθεση του συνεδρίου, στις 5 με  Ιουνίου, αποφάσισε ο Βενιζέλος και στα «Νέα» ούτε καν ασχολήθηκαν… Στις 14 Ιουνίου που θα στήσουν(;) κάλπες για το νέο πρόεδρος θα πέσει πολύ γέλιο… θα δεις που θα βγει ο Βενιζέλος ακόμα και χωρίς να βάλει υποψηφιότητα. Φίλε ο κόσμος τον θέλει αλλά δεν το ξέρει, ο κόσμος… Ο Βενιζέλος ξέρει.

πηγή: http://alterthess.gr/content/mpiri-mpiri-stis-trapezes-i-ellada-anastenazei   

Δεν υπάρχουν σχόλια: