9 Ιουν 2015

Είσαι ενοικιαζόμενος/η των 330 ευρώ στη Vodafone και αντιδράς; Απολύεσαι...

Απολύσεις ξανακάνει η Vodafone σε εργαζόμενούς της και σε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στο κτίριο της εταιρείας στον Κηφισό.
Ο στόχος των απολύσεων είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να μην οργανωθούν στο χώρο τους και στο επιχειρησιακό σωματείο για να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.



Την προηγούμενη βδομάδα απολύθηκε η Βίκυ Κωστοπούλου, σήμερα ο Χάρης Σιδέρης. Τα προσχήματα που η εργοδοσία επέλεξε για να δικαιολογήσει τις απολύσεις ήταν «χαμηλή απόδοση» και «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας».



Αστεία και αστήρικτα και τα δύο καθώς η Βίκυ δούλευε 2.5 χρόνια στην εταιρεία και ο Χάρης 4.5 χρόνια. Η πραγματική αιτία ήταν άλλη. Και οι δύο ήταν πρωτεργάτες των απεργιών και των κινητοποιήσεων στον χώρο, συμμετείχαν στην επιτροπή ενοικιαζομένων που είχε δημιουργήσει το επιχειρησιακό σωματείο και παράλληλα προσπαθούσαν να εντάξουν όσο περισσότερους ενοικιαζόμενους μπορούσαν στο σωματείο.



Και οι δύο είναι νέοι άνθρωποι με μισθό 560 ευρώ καθαρά η Βίκυ για 8 ώρες δουλειά και 330 ευρώ καθαρά ο Χάρης για 5 ώρες δουλειά στις σκληρές συνθήκες των τηλεφωνικών κέντρων.



Υπάρχουν και οι ενοικιαζόμενοι των 290 ευρώ μεικτά για 4 ώρες δουλειάς. Όλοι αυτοί υπάγονται στο σύγχρονο και απάνθρωπο δουλεμπόριο των ενοικιαζόμενων, όπου εταιρείες νοικιάζουν έναντι αμοιβής εργαζόμενους σε πολυεθνικές ώστε αυτοί να μην καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, σωματεία κτλ. Έτσι πλάι στους 1400 περίπου σταθερούς εργαζόμενους  στην Vodafone έχουν βρεθεί άλλοι τόσοι ενοικιαζόμενοι με χαμηλότερους μισθούς οι οποίοι σιγά - σιγά τους αντικαθιστούν.



Η Vodafone, μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο, με συνεχή κερδοφορία και με παχυλά μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στους εργαζόμενούς της: τους απολύει όταν τολμάνε να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.



Ήδη το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων στην Vodafone έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις στο χώρο και ζητάει την συμπαράστασή σας.


Συνδικάτα, φορείς, κινήσεις αλληλεγγύης σε γειτονιές, οργανώσεις της Aριστεράς, πρέπει να σταθούν στο πλάι μας.



Η κυβέρνηση που προεκλογικά μιλούσε για κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας δεν μπορεί να αφήσει να περάσει έτσι η ασυδοσία των εταιρειών αυτών.



Σε πρόσφατη συνάντηση 6 σωματείων από τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας στο υπουργείο Εργασίας, ο ίδιος ο  Π.Σκουρλέτης είχε δεσμευτεί ότι θα παρθούν μέτρα για το ζήτημα της επινοικίασης.



Τώρα είναι η ώρα που τα λόγια  πρέπει να γίνουν πράξεις. Διαφορετικά οι πολυεθνικές θα πάρουν το μήνυμα ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ότι θέλουν και να λειτουργούν σαν ξέφραγο αμπέλι.



Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μάχη, η έκβαση της οποίας θα σημαίνει πολλά στον αγώνα για την κατάργηση του σύγχρονου δουλεμπορίου ανθρώπων που λέγεται επινοικίαση εργαζομένων.



Στην έκτακτη γενική συνέλευση που κάλεσε στις 2/6 το σωματείο στο κτίριο της Vodafone στον Κηφισό όπου δούλευαν οι απολυμένοι το κλίμα ήταν εκρηκτικό.

Ανάστατοι οι ενοικιαζόμενοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες και κυρίως το πώς θα αντιδράσουν. Ήταν φανερό σε όλους πως η απόλυση των συναδέλφων τους έγινε γιατί θέλησαν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν. Και ότι με αυτό τον τρόπο η εργοδοσία ήθελε να τρομοκρατήσει όσους θέλουν να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι και την αξιοπρέπειά τους.



Η συνέλευση αποφάσισε 24ωρη απεργία σε όλη την Vodafone την Παρασκευή 5 Ιούνη με στόχο την ανάκληση των απολύσεων.



Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση. Είναι η πρώτη φορά στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας – ίσως και ευρύτερα στον ιδιωτικό τομέα - που γίνεται μια απεργία για τους ενοικιαζόμενους από όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία και με την στήριξη του επιχειρησιακού σωματείου.



Είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει να στηριχτεί ολόψυχα συνολικά από το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Το μήνυμα πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά: η τρομοκρατία και οι απολύσεις δεν θα περάσουν!
- See more at: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/eisai-enoikiazomenosi-ton-330-eyro-sti-vodafone-kai-antidra/#sthash.D9iasfz9.dpuf 

Δεν υπάρχουν σχόλια: