10 Ιουν 2015

Συνάντηση ΟΣΥΠΕ με Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ Απ. Καψάλη (Παρασκευή 4.6.2015)



Την Παρασκευή 4.6.2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη. Στην συνάντηση τέθηκαν από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ τα βασικά προβλήματα που απασχολούν το Σώμα και δυσχεραίνουν το έργο των Επιθεωρητών.


Ειδικότερα, έγινε αναφορά στα θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και στην ανάγκη στελέχωσης του Σώματος με νέες προσλήψεις και μετατάξεις/αποσπάσεις. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής δημιουργίας τετελεσμένων μέσω αποφάσεων κατάργησης και μεταφοράς οργανικών θέσεων ή της βεβιασμένης επιστροφής αποσπασμένων υπαλλήλων. Τέθηκε το θέμα της αύξησης των εξόδων κίνησης και της αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση. Γενικότερα ζητήθηκε η στήριξη του Ειδικού Γραμματέα και στα ευρύτερα θέματα που απασχολούν τους υπαλλήλους του Υπουργείου (νέο μισθολόγιο, αξιολόγηση, προαγωγές κ.α). Από πλευράς ΑΡΣΥ έγινε ειδική μνεία στην πρόσφατα επιχειρούμενη ανακατανομή και άρση των αποσπάσεων, ως κινήσεις που δεν συνάδουν με ένα μοντέλο διοίκησης που βασίζεται στην διαβούλευση και την συναίνεση.

Επίσης, έγινε μνεία στις τραγικές ελλείψεις του ΣΕΠΕ σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και την νομική θωράκιση και προστασία των Επιθεωρητών έναντι οποιασδήποτε επίθεσης από κακόβουλους εργοδότες ή/και εργαζόμενους.

Έγινε αναφορά στην διαδικασία διαμόρφωσης νέου Οργανισμού και ζητήθηκε αυτός να μην γίνει από μηδενική βάση αλλά να βασιστεί στα προβλεπόμενα με το ΠΔ 113/2014. Από τους εκπροσώπους της ΑΡΣΥ (Παπαδημητρίου, Μποσινάκος) τονίστηκε ωστόσο ότι το ΠΔ 113/2014 έγινε με λάθος σκεπτικό (απομείωση δομών). Στο θέμα αυτό η άποψη μας είναι ότι από την αρχή είχαμε διαφωνήσει με τον τρόπο που έγινε αυτή η διαδικασία και ότι το οργανόγραμμα του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ θα πρέπει να βελτιωθεί προς την κατεύθυνση της  καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη με δεδομένο ότι θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση και ότι δεν χωράει καμία περαιτέρω μείωση των τμημάτων του ΣΕΠΕ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΣΥΠΕ   έχει σταλεί με επιστολή στην πολιτική ηγεσία (εδώ θα δείτε τις δικές μας προτάσεις με κόκκινο) και έχει ζητηθεί (προ δεκαπενθημέρου ) συνάντηση του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ με τον υπουργό. Επειδή  ακόμη δεν υπάρχει δεν έχει δοθεί απάντηση σ αυτό μας το αίτημα ο πρόεδρος πρότεινε να σταλεί επιστολή καταγγελίας για το γεγονός αυτό . Κάτι που προτείνεται για πρώτη φορά μια και για τον προηγούμενο υπουργό  που μας συνάντησε όλη κ όλη μια φορά με όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα  -διαθεσιμότητες, δέσμια, οργανόγραμμα κλπ-   δεν είχαν διατυπωθεί αυτά τα παράπονα. Μετά από την  τοποθέτηση  του Βασίλη Κουλουρη ότι αφού  ήδη ο υπουργός έχει κάνει μια συνάντηση μαζί μας όταν υπήρχε το καυτό ζήτημα της ένταξης της ΓΓΚΑ και πάλι στο υπουργείο Εργασίας και με το δεδομένο του πλήθους των υποχρεώσεων της κυβέρνησης αυτό το διάστημα να μην βγούμε στα κεραμίδια απλά  να επαναληφθεί το αίτημα και να σταλεί μια νέα επιστολή με την οποία να ζητείται να καθοριστεί μια συνάντηση. Με την  άποψη  αυτή συμφωνήσαμε  και εμείς ( Παπαδημητρίου  Βοσινακος).
Κατατέθηκε πρόταση να γίνουν προσπάθειες για να μπορούν και τα παιδιά των μελών του συλλόγου μας να πάνε σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις  η οποία και βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη του ΔΣ.
Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ανάκτησης του διαμεσολαβητικού και κοινωνικού ρόλου του ΣΕΠΕ, ο οποίος έχει περιοριστεί υπέρ ενός καθαρά εισπρακτικού ρόλου, τα τελευταία χρόνια.


Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας τόνισε ότι το ΣΕΠΕ είναι κατάκτηση όλων των εργαζομένων  και ότι το ΣΕΠΕ αλλά και το υπουργείο συνολικά θα πρέπει να μπεί μπροστα στην εθνική στρατηγική για την εργασία. Ζήτησε να υπάρχει συστηματική και τακτική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ σωματείων και Ειδικού Γραμματέα, στάθηκε στην ύπαρξη της δυνατότητας ρύθμισης μιας σειράς κυρίως θεσμικών αιτημάτων μας μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο (υπάρχει σχετικό Νόμος από το 1999) και ζήτησε την δημιουργική συμβουλή των σωματείων και της Ομοσπονδίας στην διαμόρφωση των πολιτικών του Υπουργείου. Κάλεσε μάλιστα την Ομοσπονδία να συμμετέχει στην Επιτροπή Διαβούλευσης κατά της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας που συνεδριάζει με την συμμετοχή και κοινωνικών εταίρων τακτικά. Ανέφερε ότι έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του ΣΚΕΕΕ και περιμένει την σχετική απόφαση. Τάχθηκε κατά της δέσμιας αρμοδιότητας, η οποία όπως είπε είναι παράνομη και δυσχεραίνει το ελεγκτικό έργο. Τέλος, από ότι διαφάνηκε δεν θα προχωρήσει στην παρούσα φάση, η ανακατανομή θέσεων μεταξύ ΚΥ και Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.

Σε ότι αφορά το νέο Οργανισμό, ο Ειδικός Γραμματέας τάχθηκε υπέρ διορθωτικών κινήσεων και όχι εκ βάθρων αλλαγής.
Τέλος, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του σχετικά με πρόσφατα περιστατικά έλλειψής συνεργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου που οδηγούν σε καθυστερήσεις και αλλοιώσεις ως προς την υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα

Μήπως γνωρίζετε ποιές υπηρεσίες εννοούσε ο Ειδικός με την φράση:"εξέφρασε την δυσαρέσκεια του σχετικά με πρόσφατα περιστατικά έλλειψής συνεργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου που οδηγούν σε καθυστερήσεις και αλλοιώσεις ως προς την υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων"?

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Κυκλοφορούν κάποιες φήμες για ένα προβεβλημένο"αγωνιστή" φιλοκυβερνητικό συνδικαλιστή που έγινε μέσω πελατειακού και με άναθεση Προϊστάμενος τμήματος στον 1ο όροφο του Υπουργείου.Γνωρίζετε κάτι?

Ανώνυμος είπε...

Από το 2008 έχουν να γίνουν κρίσεις ...... όλοι ή σχεδόν όλοι οι προιστάμενοι του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου είναι με ανάθεση οπότε ...... ναι είναι λογικό να ειπωθεί το οτιδίποτε ..... και το καλύτερο από όλα ότι λάσπη ρίχνουν οι ίδιοι οι αναπληρωτές ...

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο 12.45μμ: Επειδή μιλάμε πολύ με ορόφους τώρα τελευταία, ψάξε στον 5ο

Ανώνυμος είπε...

Ανυπομονώ ποτε θα γίνει ΣΚΕΕΕΕ
Μεγάλη εφεύρεση για να περιλαμβάνεται στα βιογραφικά μας

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν αναθεσεις και αναθεσεις. Άλλες περιπτώσεις οι αλεξιπτωτιστες και αλλο οι υπαλληλοι της υπηρεσίας που ηρθε η σειρα τους αλλά δεν μπορουν να κριθουν. Μην χαιδευεται δικούς σας. Όλοι αυτό κανουν

Ανώνυμος είπε...

προς ανώνυμο 8.48

Με την λογική αυτή καταλήγουμε "ότι όλοι τα ίδια είναι".Ο συνάδελφος αυτός που είναι και εκλεγμένος στο ΔΣ της Ομοσπονδίας να κάνει χρήση του πελατειακού συστήματος?

Υποτίθεται ότι στην διακήρυξή σας είστε υπέρ της αξιοκρρατίας!

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνετε αδέλφια κάποιοι που θεωρούσαν ότι όσα χρόνια και να περάσουν αν δεν είσαι ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ ή η ουρά τους δεν προάγεσαι τώρα ενοχλούνται που δεν τους ρώτησαν οι υπουργοί;
πω πω πιπερι..... έκαναν κάποιον προϊστάμενο χωρίς να τους ρωτήσουν;