17 Ιουν 2015

Παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ για τρεις μήνες

Διαβαζουμε ότι η κυβέρνηση θα υοθετήση   "προσωρινά" τη λύση της παρατασης της λήξης των ΣΣΕ που λίγουν το αμέσως επόμενο διαστημα
Τρίμηνη παράταση στην ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) αναμένεται να δώσει, με τροπολογία που θα κατατεθεί πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το υπουργείο Εργασίας. Η ισχύς της σύμβασης,
μετά και την πρώτη παράταση που δόθηκε από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015. Το γεγονός δε, ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου που επαναρρυθμίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθυστερεί, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς, καθιστά την παράταση αναγκαία.

Τον κίνδυνο είχε επισημάνει η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία είχε επισημάνει ότι κινδυνεύει να μείνει στον αέρα, το επίδομα γάμου αλλά και μια σειρά αδειών (π.χ. μειωμένο ωράριο μητέρων) που καθορίζονται μέσω της ΕΓΣΣΕ.

Χθες, το προεδρείο της Συνομοσπονδίας συναντήθηκε με τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα προβλέπεται η παράταση της ισχύος της Σύμβασης για τρεις ακόμη μήνες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία, δήλωσε όμως πως παραμένει ζητούμενο η κατάθεση του σχεδίου νόμου που θα επανακαθορίζει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

«Επιμένουμε και διεκδικούμε να εφαρμοστεί η βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν στο προσκήνιο των εργασιακών σχέσεων και ο κατώτατος μισθός θα καθοριστεί στα προ κρίσης επίπεδα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Παναγόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση.

Αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά του κατώτατου μισθού, σταδιακά, έως το τέλος του 2016, στα 751 ευρώ, θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, δείχνει ότι για όσο διάστημα παραμένει ανοικτή η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα πυροδοτούσαν περαιτέρω αντιδράσεις από τους δανειστές.

Δείχνει επίσης, ότι το σχέδιο νόμου έχει φύγει από το υπουργείο Εργασίας και πλέον, το Μαξίμου είναι αυτό που θα καθορίσει τον χρόνο ή και το οριστικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης παρέμβασης στα εργασιακά.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, καθώς εκτός από την ΕΓΣΣΕ, στον αέρα βρίσκονται και κάποιες από τις συνολικά 21 κλαδικές συμβάσεις που παραμένουν σε ισχύ, από περίπου 60 που υπογράφησαν το διάστημα από το 2012 έως και τον Μάιο του 2015, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπεται η τρίμηνη παράταση και όλων των κλαδικών συμβάσεων που πιθανόν να λήγουν, πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: