2 Νοε 2014

Ουδείς μονιμότερος των… ημετέρων

Παρά την προκήρυξη θέσεων στελεχών στο Δημόσιο με το προπαγανδιζόμενο ως «αξιοκρατικό» νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, όλα δείχνουν ότι οι τοποθετήσεις θα αργήσουν πολύ. Μέχρι τότε παραμένουν οι διορισμένοι με απόφαση Μητσοτάκη.

 ε ένα μικρό βήμα για την υλοποίηση του πάγιου συστήματος επιλογής προϊσταμένων (ν. 4275/2014), το οποίο εμφανίζεται ως «αξιοκρατικό», προχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναρτώντας στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και στη «Διαύγεια» (ΑΔΑ:7ΜΒΚΧ-Λ3Ψ) την πρώτη προκήρυξη πλήρωσης θέσεων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης υπουργείων.

Πρόκειται για 25 θέσεις με αρμοδιότητες οικονομικών θεμάτων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και πληροφορικής. Υποστηρικτικές, σύμφωνα με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, και οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% των 93 Γενικών Διευθύνσεων που έχουν απομείνει στον νέο «συρρικνωμένο» δημόσιο τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης (1ΓΔ/2014), μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ από σήμερα έως και τις 14 Νοέμβρη.

Εως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παραμένουν σε θέσεις ευθύνης όσοι τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων του νόμου, με υπουργικές αποφάσεις. Ενδεχομένως και αρεστοί αντί αρίστων. Τρεις περιπτώσεις στελεχών υψηλού επιπέδου που υποβιβάστηκαν «με μοναδικό τους “παράπτωμα” ότι αρνήθηκαν να ενταχθούν στα νέα πελατειακά δίκτυα της συγκυβέρνησης», ασκώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα συμμετοχής στην απεργία-αποχή ενάντια στην “αξιολόγηση”», καταγράφει η ΑΔΕΔΥ (ΥΔΜΗΔ, ΥΥΚΑ και ΥΠΠΟ), τονίζοντας πως: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πολυδιαφημισμένος “εκσυγχρονισμός” του ν. 4275 και των νέων Οργανισμών δεν είναι παρά ευφημισμός, που σκοπό έχει να αποκρύψει την κυβερνητική επιδίωξη για ακραίο κομματικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης».

«Ο χρόνος από την προκήρυξη μέχρι την πλήρη υλοποίηση των παγίων διατάξεων απέχει πάρα πολύ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, Σπύρος Τσουκαλάς. «Το πρόβλημα είναι πώς θα μπορέσει να υποστηριχθεί διοικητικά το πλαίσιο. Η εφαρμογή των παγίων διατάξεων προβλέπει μια πληθώρα οργάνων (σ.σ. προϋποθέτει την έκδοση 13 δευτερογενών ρυθμίσεων και τη σύσταση 30 επιτροπών, σύμφωνα με την Ενωση)».

»Η -δε- στελέχωση του σώματος των συνεντευξιαζόντων απαιτεί ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης από το ΕΚΔΔΑ, τα οποία ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. Είναι ζήτημα πώς θα λειτουργήσουν τα κριτήρια που έχει θέσει ο συγκεκριμένος νόμος. Τα έχουμε αμφισβητήσει πολλάκις. Τελικός δε κριτής είναι ο πολίτης, που αποζητά ποιοτικές υπηρεσίες και έναν αξιοκρατικό δημόσιο τομέα, που θα λειτουργεί με όρους αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης», καταλήγει.

Πολιτική βούληση

Προφανώς και αποτελεί ζήτημα πολιτικής βούλησης η «συρρίκνωση» και του χρόνου υλοποίησης του παγίου συστήματος. Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, με αφορμή την πρώτη προκήρυξη, ότι διέψευσε όλους όσοι «μίλησαν για επαναφορά της “κομματοκρατίας” στο Δημόσιο» και «έσπευσαν να επισημάνουν ότι θα μείνουμε στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου. Ο,τι δεν έγινε σε τρία χρόνια, το κάνουμε σε τρεις μήνες». Ποιο νόημα είχε τότε η πρόβλεψη τοποθετήσεων με υπουργικές αποφάσεις; Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης εκτιμούν ότι στο ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης την άνοιξη, οι νέοι υπουργοί θα συναντήσουν προϊσταμένους επιλεγμένους από τους απερχόμενους και εχθρικό περιβάλλον.

πηγή: εφημερίδα των συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: