21 Νοε 2014

Πληροφορίες κακές

Μετά την ενημέρωση συναδέλφων είδαμε τα σημερινά δημοσιευματα ......   που λένε ότι ...

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν μιλώντας πρός «Το Βήμα» ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, το κλίμα στις συζητήσεις είναι πολύ καλό με την ευρωπαϊκή πλευρά και τους εκπροσώπους ΕΕ και ΕΚΤ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το «αγκάθι» του ΔΝΤ που προβάλει συνεχώς νέες ενστάσεις και απαιτήσεις κυρίως στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η πολιτική δυσκολία της κυβέρνησης να αποφασίσει την κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Τα μέτρα που έκλεισαν είναι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, η δυνατότητα "λόκ άουτ" στις επιχειρήσεις, οι ενοποιήσεις των ταμείων με πρώτα τα επικουρικά, οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με περαιτέρω ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων, η μεταφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών εντός του 2015 και η μεταφορά του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) επίσης στο υπουργείο Οικονομικών εντός του 2016, οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.


Ο ρόλος του ΔΝΤ


Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στην πλευρά του ΔΝΤ επικρατεί αβεβαιότητα για το ρόλο που θα έχει την "επόμενη ημέρα" μετά το τέλος του μνημονίου, κι αυτό είναι διάχυτο σε όλες τις συναντήσεις.

Παρά τις ενστάσεις επί των δημοσιονομικών που διατύπωσε το ΔΝΤ, η κυβέρνηση προχωρά αύριο στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή που θα προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ και το μηδενισμό του ελλείμματος.

Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός κι αυτό είναι το μεγάλο ατού της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

Η νέα ατζέντα

Σε αυτό το πλαίσιο κι αν όλα πάνε καλά όπως έχουν σχεδιαστεί απόψε, αύριο αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την ημερομηνία άφιξης της τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά το review.

Αν η συζήτηση σκοντάψει στο ΔΝΤ, τότε αναμένεται να υπάρξει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο εντός του Σαββοτοκύριακου και να μετατεθούν τα νέα για την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη συνέχεια στις 5 Δεκεμβρίου η ελληνική πλευρά στο εταιρικό σύμφωνο για το νέο ΕΣΠΑ που θα έρθει στη Βουλή, αναμένεται να ενσωματώσει και τα συμφωνηθέντα, έτσι ώστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης να μεταβεί στις 8 Δεκεμβρίου στη σύνοδο του Eurogoup και να ζητήσει την έγκριση των τελευταίων δόσεων του μνημονίου και την επίσημη έναρξη της συζήτησης για τη γραμμή στήριξης στην Ελλάδα από το 2015.

Το καλό σενάριο


Μετά από αυτές τις εξελίξεις θα κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την έναρξη διαπραγμάτευσης για την «επόμενη ημέρα».

Ηδη έχει αποφασιστεί ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, να έρθει στην Αθήνα, αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία.

Επίσης σήμερα Πέμπτη έγινε γνωστό ότι το ESM προετοιμάζει αποστολή, υψηλής εκπροσώπησης στην Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσει και να συζητήσει τις δυνατότητες στήριξης στην Ελλάδα που δίνει ο μηχανισμός στη μεταμνημονιακή εποχή.

Τέλος, αν όλα πάνε καλά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα.



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kala plaka maps kanoun me to up oikonomokwn

Ανώνυμος είπε...

Και μια καλή (;) είδηση: Αναπαράγω από www.taxheaven.gr, link: http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/21360
"Νέα υποχρέωση στο ΕΡΓΑΝΗ - Θεσπίζεται υποχρέωση του εργοδότη για καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρωματικών πινάκων, σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας του προσωπικού, εντός της ίδιας ημέρας της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.
[22.11.2014]

Α. Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Θεσπίζεται υποχρέωση του εργοδότη για καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρωματικών πινάκων, σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας του προσωπικού, εντός της ίδιας ημέρας της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις»


1. Με τη διάταξη της παρ. 1, προτείνεται η καταχώριση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού ως προς την αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Με την προκειμένη τροποποίηση, καθιερώνεται ψηφιακά μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, με την οποία, όμως, διευκολύνεται και βελτιώνεται δραστικά ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, ιδίως στις περιπτώσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης μειωμένου ωραρίου (μερική εργασία, εκ περιτροπής εργασία). Το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αποτελεί το πλέον σύγχρονο σύστημα αποτύπωσης των ροών απασχόλησης στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας, στο οποίο αποτυπώνονται κρίσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Πρόκειται για την -σε πραγματικό χρόνο- απεικόνιση ουσιωδών δεδομένων της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τροποποιήσεις όπως η παρούσα, εμπλουτίζεται και βελτιώνεται, με ουσιαστικό στόχο τόσο την απλούστευση των διαδικασιών και την εξάλειψη γραφειοκρατικών βαρών των επιχειρήσεων όσο και την -υψίστης σημασίας- προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφαλισμένων.




ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξει

1. Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.". Άρα καταργούνται Ειδικά Βιβλία, πρόστιμο μη επίδειξης κ.ο.κ. υποθέτω... Φυσικά, το Υπουργείο εύσχημα αποσιωπά πως αυτό υπήρχε ήδη από το 2011 με τον Ν. 3996 και μετά καταργήθηκε, αλλά το παρουσιάζει ως μια καινοτομία...

Ανώνυμος είπε...

Το να πάμε στο Υπ. οικονομικών είναι παρά πολύ καλή είδηση για τους επιθεωρητές !!!

Ανώνυμος είπε...

den ksero an einai kali i oxi. Mexri stigmis tipote den exei epibebaiothei oyte diapseythei. Sigi ixthios h sigi asirmatou. Kiriaki konti giorti gia to ti einai alitheia kai ti psemata.

Παπαδημητρίου Σταυρούλα είπε...

να πω ότι περιμένουμε διαψευση; κινδυνευω να διαψευστώ.... συμφωνω με τον προλαλήσαντα στο ότι δεν ξέρω το πλαίσιο και έτσι ότι και να πως θα είναι ψέμα .... σε ένα σημείο διαφωνώ συμφωνία με την τροικα για καλό δεν έχω δει εως σήμερα ............λες το ΣΕΠΕ νααποτελέσει τη μια και μοναδική εξαίρεση;

Ανώνυμος είπε...

PASTA ΨΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ, ΚΑΘΟΤΙ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ.
ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ Σ ΑΡΕΣΕΙ