30 Οκτ 2021

1555 και προστιμα σε ανεμβολίαστους - Μαντέψτε ποιος θα αναλάβει το ρόλο του κακού….

 Πέρασαν δέκα χρόνια περίπου. Η ιστορία όμως επιμένει και επαναλαμβάνεται. Την εποχή περίπου της απαρχής των μνημονίων, έγινε μια προσπάθεια με τον τότε Ειδικό Γραμματέα, να ενεργοποιηθεί help desk στη γραμμή 15512, η οποία χρησιμοποιούνταν ήδη για την υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας. Τότε, το έργο «Υλοποίηση σύγχρονου κεντρικοποιημένου συστήματος παροχής υπηρεσιών του ΣΕΠΕ - Call Center»  που χρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση, δε προχώρησε.

Σήμερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας το «εξελίσσει» ένα βήμα παραπάνω. Καταργεί τη πενταψήφια γραμμή καταγγελιών του ΣΕΠΕ, 15512, έναν αριθμό πολύ δοκιμασμένο, οικείο αξιόπιστο για το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων. Και σε ένα ήδη υπάρχον τετραψήφιο αριθμό, το 1555, που υπήρχε ήδη από το 2017 για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, το επιτελικό κράτος έρχεται να επιτελέσει το θαύμα του!

Το πολυδιαφημιζόμενο Ενιαίο Τηλεφωνικό Κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες σε θέματα  σχετικά με τον ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αλλά και με το ΣΕΠΕ, την ΕΡΓΑΝΗ, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά θέματα και τα προγράμματα Απασχόλησης/Κατάρτισης, την ισότητα και τη δημογραφική και οικογενειακή πολιτική αλλά και για τη βία κατά των γυναικών.

Η λειτουργία του νέου αυτού call center ανατέθηκε αντί ποσού 12.000.000 ευρώ από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη σε ιδιωτική εταιρία. Τρομακτικό, στα όρια του σκανδάλου, αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι το σύνολο των καταγγελιών των εργαζομένων της χώρας τις διαχειρίζεται μια δικηγορική-λογιστική εταιρία και ένα call center. Προφανώς, ο υπουργός δεν ενημερώθηκε ότι οι συνάδελφοι δεσμεύονται για το απόρρητο των πληροφοριών αλλά επίσης ξέρουν, μπορούν και θέλουν να συμμετέχουν σ ‘ αυτήν την δουλειά  και μάλιστα κοστίζουν και πολύ φθηνότερα στο Ελληνικό δημόσιο.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου το Υπουργείο Εργασίας με  δελτίο τύπου, «αποσαφηνίζει»  ότι οι καταγγελίες περί μη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας δεν θα τυγχάνουν χειρισμού από το front office του 1555, αλλά θα προωθούνται αμέσως στους Επιθεωρητές Εργασίας που θα τις εξετάζουν και θα τις διαχειρίζονται. Μάλλον κανείς δεν κατάλαβε και πάλι ή τους είναι αρκετό ότι λεφτά υπάρχουν.

Με άλλα λόγια συνάδελφοι, όταν εμείς, υπηρετούντες αρκετά χρόνια στο ΣΕΠΕ, σε μια διαρκή προσπάθεια ενημέρωσης μετ’ εμποδίων, διστάζουμε να απαντήσουμε σε αρκετές ερωτήσεις, όχι από τεμπελιά αλλά από ευθύνη για την ορθότητα της απάντησης, δεν είναι ικανοποιητικό. Είναι όμως ικανοποιητική η απάντηση που θα λάβει ο ενδιαφερόμενος εργαζόμενος από έναν άλλο εργαζόμενο, υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας (πιθανά ενοικιαζόμενος και πιθανά κακοπληρωμένος!) ο οποίος δε θα διαθέτει καμία εξειδικευμένη γνώση επί του αντικειμένου παρά μόνο ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο ημερών! Πόσες αντιφάσεις να αντέξουμε πια..

Αλλά το κακό δε σταματά εδώ και οι δυσοίωνες προβλέψεις πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα. Θέλοντας και μη, λόγω ανυπαρξίας συλλογικής βούλησης, η Επιθεώρηση Εργασίας «μπαίνει δυναμικά» στη διαμάχη της εποχής. Εμβολιασμένοι Vs Ανεμβολίαστοι. Είμαστε ευγνώμονες που το σύνολλο του πληθυσμού της χώρας έχει πρόσβαση σε δωρεάν εμβολιασμό  -Ως παράταξη, είχαμε υποστηρίξει την ένταξη κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα του εμβολιασμού των συναδέλφων που το επιθυμούν-  αλλά οι πρακτικές πίεσης και εκβιασμού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι πέραν και μακριά από τον τρόπο σκέψης μας.

Αυτές είναι οι πρακτικές πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση συνεπής στην λογική δεν με νοιάζει τι θα κάνουν ας κόψουν τον λαιμό τους. Έτσι, στις 16 Οκτωβρίου εκδόθηκε η υπ. αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232/2021 ΚΥΑ για την επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι οποίοι δε διενεργούν τα rapid test όπως ο νόμος ορίζει, εισάγοντας παράλληλα και μια ακόμα υποχρέωση για τους εργοδότες. Την υποβολή «υπεύθυνη δήλωσης περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19».

Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα διαλειτουργεί με τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ και θα «φέρνει» αυτοματοποιημένα ένα κατάλογο εργαζομένων και επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις, σε κάθε Προϊστάμενο Τμήματος Εργασιακών σχέσεων.  Θεωρητικά σκοπός, φυσικά, της ΚΥΑ είναι η συμμόρφωση με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, πρακτικά επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα σε εργαζόμενους όσο και σε εργοδότες είναι σαν δίνει το σήμα στην αγορά ξεφορτωθείτε τους ανεμβολίαστους !

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αν, για οποιαδήποτε λόγο (παράλειψη, αδυναμία, σφάλμα ή ότι άλλο μπορεί να προκύψει), «αντληθεί» ένα τελικό αρχείο στο τέλος της εβδομάδας από τις 5 του Νοεμβρίου με 1.000 ή και 10.000 ονόματα-παραβάτες, θα πρέπει να διαπιστωθούν και να επιβληθούν αντίστοιχες  πράξεις επιβολής προστίμου σε εργαζόμενους και στους εργοδότες τους. Επιπλέον, να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τη διαδικασία της επίδοσης του προστίμου, της εξέτασης των ενστάσεων που οι χιλιάδες ανεμβολίαστοι θα υποβάλουν στις υπηρεσίες μας  και ότι άλλο προβλέπεται..Όλα φαίνονται ότι κινούνται στο πλαίσιο του παραλόγου που μόνο ο κ. Χατζηδάκης και η κ. Στρατινάκη αντιλαμβάνονται ως λογικά!

Το πλήγμα που θα δεχτεί ο εκάστοτε Επιθεωρητής,-τρια, ως πρόσωπο, τμήμα αλλά και ως αντίληψη, θα είναι τρομερό. Από την μια οι επιθεωρήσεις θα ασχολούνται μόνο με τα εμβόλια και από την άλλη χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχουν την πρώτη επαφή με μια επιθεώρηση εκδικητή που τους επιβάλει πρόστιμα.  Η νέα κανονικότητα στην επιθεώρηση, προβλέποντας και το ρόλο που αναμένεται να έχει και η Ανεξάρτητη Αρχή, δε θα αφορά πια την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε εργασιακά θέματα που ανακύπτουν μεταξύ εργοδότη-εργαζομένου ή ελέγχου συμμόρφωσης για τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Θα αφορά πλέον την επιβολή προστίμων σε εργαζόμενους και όπως όλες και όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά, η αντιμετώπιση μας από τον κόσμο της εργασίας θα αλλάξει ριζικά.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι βρίσκει τις κατάλληλες λύσεις για όλα τα προβλήματα. Δεδομένου και της εμπάθειας που δείχνει ο κ. Χατζηδάκης για τους δημοσίους υπαλλήλους, χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο για να τους απαξιώσει! Πρόσφατο παράδειγμα οι συνάδελφοι, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ όπου οι απειλές περί πειθαρχικής τους δίωξης αποτελεί πια την καθημερινότητα τους. Μη ξεχάσουμε να προσθέσουμε και τον περίφημο Πύργο Ελέγχου! Συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι με άμεση εφαρμογή (3 συντάξεις την ημέρα) ειδάλλως..

Δύσκολα να μη κάνει κανείς το συνειρμό με τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας και τη φιλοσοφία που διαπνέει τις διατάξεις για τη συγκρότηση και λειτουργία της, στόχοι, bonus, ειδάλλως..

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να χρησιμοποιήσει την διαλειτουργικότητα των συστημάτων και τα «αυτόματα» πρόστιμα προς όφελος των εργαζόμενων, τη χρησιμοποιεί για εκδίκηση και τιμωρία.

Μαντέψτε ποιος θα αναλάβει το ρόλο του κακού….  

Και το ερώτημα είναι εμείς θα μείνουμε για μια ακόμα φορά με τα χέρια σταυρωμένα;

Καλούμε το σύλλογο μας αλλά και όλους τους συλλόγους των επιθεωρητών να περάσουν σε δράσεις ώστε να προστατέψουν τους συναδέλφους από τον νέο αυτό παραλογισμό

Καλούμε τον σύλλογό μας να μπει μπροστά για να καλύψει τους συναδέλφους που δεν θα προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες

Καλούμε το σύλλογο μας να μην επιτρέψει να μεταφερθεί  η διαμάχη εμβολιασμένοι ανεμβολίαστοι στις επιθεωρήσεις.

Αυτόν τον ενάμιση  χρόνο οι επιθεωρητές βάλαμε πλάτη χωρίς καμία βοήθεια από τις ηγεσίες  για να βγει η κοινωνία όρθια από την υγειονομική κρίση

Θα περιφρουρήσουμε το επάγγελμά  μας για μας και τον κόσμο της εργασίας που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες μας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: