25 Οκτ 2021

Ο Lex Luthor στον ΕΦΚΑ

 Δυσμενή μετάθεση και πειθαρχική δίωξη για όσες/ους εργαζόμενες/ους στον ΕΦΚΑ δεν κατάφεραν να απονείμουν αυξημένο αριθμό συντάξεων, θέλει σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. Μη ξεγελιέστε, για εσάς που "μασάτε" τον κοινωνικό αυτοματισμό το γράφω, δεν δίνει δεκάρα για το πότε θα πάρουν τη σύνταξη τους οι 400 χιλιάδες που περιμένουν μήνες και χρόνια, εξαιτίας του και εξαιτίας του προκατόχου του.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ*- πηγή

Αν τον ενδιέφερε, δεν θα είχε απολύσει τους συμβασιούχους που δούλευαν στον ΕΦΚΑ, αλλά θα είχε προσλάβει κι άλλους τρείς χιλιάδες μόνιμους υπαλλήλους.

Θα είχε εκσυγχρονίσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό και δεν θα έδινε την απονομή συντάξεων σε ιδιώτες, εξαναγκάζοντας αυτούς που τις περιμένουν να πληρώσουν δύο και τρείς συντάξεις στους επιτήδειους.

Αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ, οι λιγοστοί υπάλληλοι πρέπει να ψάχνουν έγγραφα μέσα σε στοιβαγμένους σάκους αφού η ψηφιοποίηση κινείται ως βραδύπους, να χρησιμοποιούν υπολογιστές δεκαπενταετίας με ανεπαρκή δικτυακή συνδεσιμότητα μεταξύ φορέων. 

Το μόνο που ενδιαφέρει τον υπουργό, είναι να μην βλέπετε τις ευθύνες της καταστροφικής του παρουσίας, να τις μεταθέτει στους εργαζόμενους για να μπορεί να φαντασιώνεται τον εαυτό του ως Σούπερμαν στις γενέθλιες τούρτες που του φτιάχνουν οι ακριβοπληρωμένοι μετακλητοί του υπουργικού του γραφείου.

Αυτό που ξεκινάει ο Χατζηδάκης, είναι η επαναφορά της "αξιολόγησης" των ποσοστώσεων που επιχείρησε να εφαρμόσει,  ο νυν πρωθυπουργός, Μητσοτάκης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τότε, το 2013-14 επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί μια υποτιθέμενη αξιολόγηση, σύμφωνα με την οποία, υποχρεωτικά το 15% του προσωπικού θα κατατάσσονταν στους «ανεπαρκείς» προκειμένου μετά να οδηγηθούν στην διαθεσιμότητα ή στην απόλυση. Η σθεναρή αντίσταση της ΑΔΕΔΥ και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην αποχή από την αξιολόγηση των απολύσεων, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης, μέσω δικαστικών προσφυγών (προσφιλής τακτική απ’ότι φαίνεται και της σημερινής Υπουργού Παιδείας) την κατέστησε ανενεργή.

Προφανώς, αν τα καταφέρουν, δεν θα σταματήσουν στον ΕΦΚΑ, αλλά θα το επεκτείνουν και στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Ας φανταστούμε την εφαρμογή της ιδέας Χατζηδάκη, δηλαδή Μητσοτάκη, στο ΕΣΥ που παραμένει υποχρηματοδοτούμενο, με το προσωπικό εργασιακά εξουθενωμένο από την μάχη της πανδημίας ή στην εκπαίδευση των συγχωνευμένων τμημάτων με 27 έως 30 μαθητές ανά τάξη. Και τελικά πως όλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός διώξεων στο όνομα μιας υποτιθέμενης παραγωγικότητας που ποτέ δεν θα έρθει, επιταχύνοντας τον πραγματικό στόχο που δεν είναι άλλος από την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων του Δημοσίου.


 * Ο Γιώργος Πετρόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο & Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: