1 Οκτ 2021

Ο αγώνας των εργαζομένων στην efood μας δείχνει τον δρόμο

Τις συνέπειες του νόμου Χατζηδάκη, του νόμου της κατάργησης του 8ώρου, της αποδόμησης του συλλογικού εργατικού δικαίου, της κατάργησης της αυτονομίας των συνδικάτων, της ποινικοποίησης της απεργίας και της επιστροφής των εργασιακών σχέσεων στον Μεσαίωνα, τις ένοιωσαν στο πετσί τους, από πρώτο χέρι, οι εργαζόμενοι στην efood.

Αφού δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό να υπογράψουν συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών προκειμένου (άκουσον - άκουσον!) «να καθορίζουν οι ίδιοι τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών τους, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές τους ανάγκες», οργανώθηκαν, διεκδίκησαν, συμμάχησαν με την κοινωνία, κατέβηκαν σε απεργία και ακύρωσαν στην πράξη τον συνδικαλιστικό νόμο και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και του πολιτικού της εκφραστή!

Ο αγώνας τους δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι για την ανατροπή κάθε αντεργατικού νομοθετήματος της  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, ο νόμος Χατζηδάκη παραμένει σε ισχύ όπως και η βαθιά αντιδραστική τακτική της Κυβέρνησης να ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση. 

Βλέπουμε λοιπόν την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να προσφεύγει για ακόμα μια φορά στα δικαστήρια, καταθέτοντας «κατεπείγουσα» αγωγή κατά όλων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών – ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ , ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή που έχουν ξεκινήσει ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου.

Και μέσα σε όλο αυτό το χάος που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εργασίας με δελτίο τύπου, μας ενημερώνει ότι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας και μας βεβαιώνει -λες και είχαμε αμφιβολία- για την απόφαση του να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες για την κατάργηση του ΣΕΠΕ και τη δημιουργία μιας «Ανεξάρτητης Αρχής» υπό την καθοδήγηση ενός ακόμα «αρίστου» Διοικητή, με φόντο μια διαλυμένη αγορά εργασίας.

Σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, εμείς, οι Επιθεωρητές Εργασίας οφείλουμε πρώτοι να πούμε ένα μεγάλο:

Ø ΟΧΙ σε κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην αποθεμελίωση του θεσμού του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας  και την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας

Ø  ΟΧΙ σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Εργασίας.

Ο αγώνας μας όμως δε πρέπει να περιοριστεί μόνο στην καταγγελία αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί ενεργά και να μετουσιωθεί σε πνεύμα διεκδίκησης μέσω της συλλογικής δράσης και της συλλογικής οργάνωσης. Ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει έτοιμους να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον για την Επιθεώρηση Εργασίας και τον κόσμο της εργασίας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: