31 Οκτ 2021

Επιτελικού κράτους συνέχεια!

 

Ένα μακρόπνοο όραμα «με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών κατά την επικοινωνία και τις συναλλαγές τους με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» έγινε επιτέλους πραγματικότητα από το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας.

Η κατάργηση της πενταψήφιας γραμμή καταγγελιών του ΣΕΠΕ, του γνωστού 15512, και η προσθήκη των υπηρεσιών που παρείχε στην τηλεφωνική γραμμή 1555 είναι πλέον γεγονός! Οι εργαζόμενοι ήδη πανηγυρίζουν για τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες κόστισαν (μόλις) δώδεκα εκατομμύρια ευρώ και ανατέθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία!

Ναι συνάδελφοι, δόθηκαν δώδεκα εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για μια υπηρεσία που υλοποιούταν ήδη από υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε.!

Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις! Από την κοστολόγηση της παρεχόμενης υπηρεσίας; Από το γεγονός ότι μια δικηγορική-λογιστική εταιρία και ένα call center διαχειρίζεται πλέον το σύνολο των καταγγελιών των εργαζομένων της χώρας; Ότι τις σχετικές πληροφορίες τις παρέχουν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας (πιθανά ενοικιαζόμενοι και πιθανά κακοπληρωμένοι) οι οποίοι πέραν ενός ταχύρρυθμου σεμιναρίου δε θα διαθέτουν καμία εξειδικευμένη γνώση επί του αντικειμένου;

Βέβαια, μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, το Υπουργείο Εργασίας, έσπευσε μέσω δελτίου τύπου να αποσαφηνίσει ότι «οι καταγγελίες περί μη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας δεν θα τυγχάνουν χειρισμού από το front office του 1555, αλλά θα προωθούνται αμέσως στους Επιθεωρητές Εργασίας που θα τις εξετάζουν και θα τις διαχειρίζονται». Οπότε, ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Κάπως έτσι, με μόλις δώδεκα εκατομμύρια ευρώ κόστος, οι Επιθεωρητές Εργασίας ξεφορτωθήκαμε το τηλεφωνικό κέντρο προκειμένου να αφοσιωθούμε αποκλειστικά στα ουσιαστικά υπηρεσιακά μας καθήκοντα. Ποια είναι αυτά κατά την τρέχουσα περίοδο σύμφωνα με την αξιολόγηση της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας; Μα το να βάζουμε πρόστιμα σε εργαζόμενους και λοιπούς απασχολούμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν πραγματοποιούν «έναντι αντιτίμου» διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19!

Έτσι, η Επιθεώρηση Εργασίας «μπαίνει δυναμικά» στη (δια)μάχη της εποχής με όπλο το πρόστιμο. Και αυτό θα επιβάλλεται από τους πλέον ειδικούς, τους προϊσταμένους των Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων κατόπιν μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας! Για τόσο μεγάλη σχέση με το έργο και τις αρμοδιότητες της Επιθεώρησης Εργασίας μιλάμε που η 81 ΔΣΕ είναι έτοιμη να αυτοκαταστραφεί!

Όλα φαίνονται λοιπόν ότι κινούνται στο πλαίσιο του παραλόγου και μόνο ο κ. Χατζηδάκης και η κ. Στρατινάκη τα αντιλαμβάνονται ως λογικά!

Συνάδελφοι, με τέτοιου είδους τιμωρητικής λογικής και έμπνευσης αρμοδιότητες, το πλήγμα που θα δεχτούμε τόσο ως εργαζόμενοι Επιθεωρητές-τριες Εργασίας και υπάλληλοι του Σ.ΕΠ.Ε. όσο και ως δομή και αντίληψη του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας, θα είναι καίριο.

Από τη μια οι Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας θα ασχολούνται μόνο με τα εμβόλια και τα rapid test και από την άλλη χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχουν την πρώτη επαφή μαζί τους μέσω της επιβολής προστίμου! Έτσι, εκπληρώνοντας την προεκλογική δέσμευση του κυρίου Μητσοτάκη, η Επιθεώρηση Εργασίας θα αφήσει για κάμποσο καιρό τους εργοδότες «στην ησυχία τους» επιβάλλοντας πρόστιμα σε εργαζόμενους!

Η νέα αυτή «κανονικότητα» στην Επιθεώρηση Εργασίας, μήπως τελικά προοιωνίζεται και το ρόλο που η κυβέρνηση «οραματίζεται» να έχει η Ανεξάρτητη Αρχή;

Αν συνεκτιμήσουμε την εμπάθεια του κ. Χατζηδάκη και γενικότερα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους (με εξαίρεση τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας) και την με όρους management νοοτροπία και φιλοσοφία που διαπνέει τις διατάξεις για τη συγκρότηση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, δύσκολα θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τους δυσοίωνους συνειρμούς.

Συνάδελφοι, η συνεχιζόμενη σιωπή του Συλλόγου εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας και της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκει, δημιουργεί πλέον προφανές ζήτημα έλλειψης αντιπροσώπευσης των Επιθεωρητών Εργασίας και των υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε..

Όλοι εμείς που ζούμε καθημερινά την υποβάθμιση και την αλλοτρίωση του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας οφείλουμε να αναλάβουμε άμεσα δράση.

Όλοι εμείς στην ΑΡΣΥ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε και να συναγωνιστούμε με όλους του συναδέλφους και τα συλλογικά όργανα που

  • αρνούνται να μπουν στην κυβερνητική λογική του «διαίρει και βασίλευε»

  • έχουν την επαγγελματική αξιοπρέπεια ώστε να εναντιωθούν στον εκφυλισμό του ρόλου του Επιθεωρητή Εργασίας

  • δεν θεωρούν ως συνδικαλιστική δράση τις παρασκηνιακές διαδικασίες και τις συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες

  • ενδιαφέρονται ειλικρινά και αγωνιούν για το μέλλον της Επιθεώρησης Εργασίας

Όλοι εμείς στην ΑΡΣΥ συνεχίζουμε τη συνδικαλιστική μας δράση, με αγωνιστική και ενωτική διάθεση, με σκοπό να περιφρουρήσουμε το επάγγελμά μας προς όφελος του κόσμου της εργασίας!



Δεν υπάρχουν σχόλια: