5 Οκτ 2021

Πρόστιμα για τεστ βάζουμε ;

 Η πανδημία μας έδειξε με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο την αποτυχία του επιτελικού κράτους. Τα μέτρα που πήρε η πολιτεία δεν είχαν την απαραίτητη τεχνική επεξεργασία και οι νομοθετικές διατάξεις οι οποίες  δημοσιεύονταν ήταν γεμάτες  ελλείψεις ασάφειες και χοντρά λάθη  λαθών, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι διοικούμενοι (ή ακόμα και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί) τι ισχύει. Άλλα έγραφαν στα δελτία τύπου και άλλα οι νόμοι  με αποτέλεσμα εμείς οι επιθεωρητές να βρισκόμαστε στην άβολη θέση να παίρνουμε εντολή να ελέγξουμε ζητήματα μη κατοχυρωμένα νομικά. Όλες αυτές οι παλινωδίες έχουν προκαλέσει την δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο κράτος  που πολλές φορές εκδηλώθηκε ως επιθετικότητα απέναντι σε εμάς τους επιθεωρητές εργασίας δημόσιους υπαλλήλους και όργανα ελέγχου. 

Βέβαια όσο περνά ο καιρός η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει  πέρα από κάθε λογική  εξήγηση. Τα κανάλια από την άλλη πλευρά δεν βρίσκουν κανένα λάθος αλλά παπαγαλίζουν τα νομοθετικά αστήρικτα δελτία τύπου  ..

 Αναφέρω δύο παραδείγματα όπως τα ανάρτησε και άλλος συνάδελφος στο λογαριασμό του στο fb
 
1) Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας υπάρχει ανακοίνωση όπου αναφέρονται ότι ορισμένες περιοχές εντάσσονται στο «κόκκινο» και ότι για αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η χρήση μουσικής στα ΚΥΕ και η απαγόρευση μετακίνησης τις ώρες 1-6, με εξαίρεση σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγους εργασίας.
Όμως, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια διάταξη που να ορίζει α)Τις περιοχές που εντάσσονται στο «κόκκινο» β)Πώς βεβαιώνονται οι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις και από ποιον γ)Ποιες είναι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δ)Ποιες είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
 
2) Οι τελευταίες ΚΥΑ σχετικά με τα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς της covid-19 αναφέρουν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων (είτε PCR είτε rapid) από τους μη εμβολιασμένους ή μη νοσήσαντες εργαζόμενους (1 ή 2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα), χωρίς όμως να αναφέρουν :
α)Κάθε πότε πρέπει να γίνεται ο διαγνωστικός έλεγχος 
β)Ποιες είναι οι κυρώσεις και σε ποιον επιβάλλονται σε περίπτωση μη διενέργειας των τεστ 

 

Οι επιθεωρητές εργασίας με τηλέφωνα προφορικές πιέσεις και απειλές κλήθηκαν να βγουν στο δρόμο και να επιβάλουν πρόστιμα στους εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα. Οι επιθεωρητές κλήθηκαν δηλαδή να κάνουν κάτι αντίθετο από τον έως σήμερα ρόλο τους χωρίς να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη που να τους καλύπτει. Στην ανυποληψία που έχουμε υποπέσει ως σώμα οι συνάδελφοι δέχονται  προφορικές νομοθετικά αίολες διαταγές απλά και μόνο γιατί οι  επιθεωρητές εργασίας συμπεριλαμβάνονται στους μηχανισμούς που ορίστηκαν για να ελέγξουν την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας.
 
H  ΚΥΑ που εκδόθηκε μόλις χθες για τα μέτρα έχει το ίδιο ζήτημα δηλαδή αναφέρει τα ίδια .     Δείτε αναλυτικά την απόφαση, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. 

Σύναδελφοι πρέπει να είμαστε σε συνεργασία και εγρήγορση για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και ο ένας τον άλλον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: