11 Οκτ 2021

Με διαρροή ο υπουργός ενημερώνει ότι είναι όλα έτοιμα για την νέα αρχή Επιθεώρησης Εργασίας

 Σύμφωνα με διαρροή από το γραφείο του ίδιου του υπουργού το ΣΕΠΕ από τις αρχές του 2022 θα γίνει ανεξάρτητη αρχή. Το δημοσίευμα έρχεται για μια ακόμα να δηλώσει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάργηση του ΣΕΠΕ.

Ενώ το ΣΕΠΕ είναι αυτή τη στιγμή μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας .... με χιλιάδες προβλήματα από τη διαχείριση των δαπανών με το  ακατάληπτο και γραφειοκρατικό αιχμές  ή τα προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα και τα τραγικά υποστελεχωμένα τμήματα μας κλπ . Ο Υπουργός νομίζει ότι το πρώτο βήμα για την μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ σε Επιθεώρηση Εργασίας έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή των πέντε μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Λες και οι αλλαγές της ηγεσίας θα λύσουν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα.


Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα , έχουν ήδη καταγραφεί οι δέκα επικρατέστεροι υποψήφιοι για  μέλη του πενταμελούς Συμβουλίου Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας από την διορισμένη από τον υπουργό  Επιτροπή,  στη συνέχεια ο Υπουργός θα επιλέξει πέντε από τους δέκα, για τους οποίους θα γνωμοδοτήσει (δεν θα αποφασίσει θα εκφέρει γνώμη που δεν θα είναι καν δεσμευτική ) η Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μέσα από μια εντελώς ελεγχόμενη και σε όλα τα στάδια  από τον υπουργό διαδικασία θα γίνει η επιλογή και ο διορισμός του συμβουλίου οπότε για πια ανεξαρτησία της Επιθεώρησης Εργασίας μιλάμε;  

Αν υπήρχε έστω και ένας άνθρωπος που είχε την παραμικρή αμφιβολία  ότι η διαδικασία για την επιλογή των "ανεξάρτητων" προσώπων που θα ηγηθούν της "ανεξάρτητης" αρχής  επιθεώρησης Εργασίας είναι  διαβλητή και κατά παραγγελία του υπουργού το γεγονός ότι ο Υπουργός γνωρίζει τους επικρατέστερους υποψήφιους πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων  διαλύει κάθε αμφιβολία ακόμα και του πιο καλόπιστου.  Απίστευτο και όμως αληθινό τις 11-10-21  ο υπουργός γνωρίζει τους 10 επικρατέστερους υποψήφιους όταν  η πρόσκληση για την επιλογή των μελώντου πενταμελούς συμβουλίου διοίκησης  αναρτήθηκε στο διαύγεια στις 27-09-2021 (ας πούμε γιατί αναδημοσιεύτηκε στις 08-10-21) η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων που είναι 15 εργάσιμες μέρες  λήγει στην καλύτερη περίπτωση  στις 15-10-2021. Ο κος Χατζηδάκης όμως είναι σε θέση να γνωρίζει όχι μόνο τους υποψήφιους αλλά και ποιοι είναι επικρατέστεροι πριν καν υποβάλουν αυτοί της αιτήσεις τους ..... Το υποψιαζόμαστε ότι οι διαδικασίες γίνονται για τα μάτια του κόσμου και οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί αλλά να που ήρθε η διαρροή για να επιβεβαιώσει τις υποψίες μας. 

 Στη συνέχεια λοιπόν θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη Διαγωνισμού για την επιλογή του Διοικητή, με ανάλογη  διαδικασία . Οπότε αναμένουμε  αναλογικά την απόλυτα ελεγχόμενη από τον Υπουργό διαδικασία. 

Με άλλα λόγια στην ουσία ο Υπουργός μας ενημερώνει ότι  έχει κάνει την επιλογή του και εμείς θα την μάθουμε μέσα στις επόμενες μέρες. 

Μας Ο διοικητής θα προχωρήσει στη σύσταση του Οργανισμού και με απόφασή του θα οριστούν η διάρθρωση των υπηρεσιών της Αρχής, οι αρμοδιότητές, αλλά και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της. 

Όλα έτοιμα είναι το λοιπόν γραμμένα για μας χωρίς εμάς. Προφανώς είμαστε οι μόνοι που ανησυχούμε .... και το πιο ανησυχητικό της υπόθεσης είναι τα fake news που γαρνίρουν την είδηση ... 

Ο Υπουργός για το μόνο που δεν κορδώνεται είναι πως θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η ΔΣΕ 81  του 1947  για την επιθεώρηση εργασίας.Στο δελτίο τύπου διαρροή του υπουργείου παρουσιάζεται σαν ξαναστήνεται από το μηδέν αυτό που χρόνια υπάρχει στο ΣΕΠΕ και λειτουργούσε πολύ καλύτερα πριν το 2019 και την μετατροπή του σε μια Γενική Δ/νση του Υπ. Εργασίας. Μας λέει το δημοσίευμα ότι η επιθεώρηση εργασίας θα είναι 24 λειτουργίας  θα κάνει ελέγχους θα ζητάει στοιχεία και θα βάζει και πρόστιμα ....   σοβαρά τώρα;

 Σύμφωνα με την διαρροή από το ΣΕΠΕ μέχρι τέλος Σεπτέμβρη είχαν πραγματοποιηθεί 44.045 έλεγχοι και είχαν επιβληθεί 4.892 πρόστιμα για την είσπραξη 14,430  κάτι που το λες και κατάντια  σ αυτήν την αγορά εργασίας με τόσους ελέγχους να διαπιστωθούν τόσο λίγες παραβάσεις, Για να έχουμε ένα μέτρο πχ  το 2017  η  επιθεώρηση εργασιακών σχέσεων είχε 30.492 ελέγχους είχαν επιβληθεί 7.291  πρόστιμα  για την  είσπραξη 32.881.882και η επιθεώρηση ασφάλειας και υγείας  είχε 21.423   ελέγχους είχαν επιβληθεί 842  πρόστιμα  για την  είσπραξη .2.818.026 ευρό

Εμείς κάνουμε την δουλειά μας και τους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε αλλά το ξήλωμα της εργατικής νομοθεσίας .... δεν βοηθά .. γιατί εμείς ότι πρόστιμα προβλέπει ο νόμος επιβάλουμε .... ότι εργαλεία μας δίνει ο νόμος χρησιμοποιούμαι. 

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δείτε αναλυτικά τις ¨διαρροές¨εδώ  (το θεατρικό _το ΣΕΠΕ αγριεύει) κλπ και εδώ  

upd (13-10-21 μετά από σχόλιο συναδέλφου)

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω κάτι αφελώς: Πώς ξέρουν τους 10 επικρατέστερους υποψήφιους για το Συμβούλιο Διοίκησης, αφού ακόμη δεν έχει λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων (15 εργάσιμες ημέρες από 8/10/2021);;;;;
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/9%CE%9B0%CE%9B46%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%9A-%CE%A0%CE%9A%CE%95

Ανώνυμος είπε...

Ο Υπουργός γνωρίζει ποιοι θα είναι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι πριν οι ίδιοι καταθέσουν την αίτηση τους, ξέρει τι θα αποφασίσει η επιτροπή πριν αυτή συνεδριάσει. Αυτά να τα δουν όσοι καταγγέλλουν τον Υπουργό μας και όσοι γελούσαν με την τούρτα των γενεθλίων του.
Αυτή είναι μια ακόμα απόδειξη ότι διαθέτει υπερδυνάμεις και είναι υπερήρωας.