8 Οκτ 2021

Στον ΕΦΚΑ αποδίδει τον τίτλο "πιο προβληματικός οργανισμός της Ελλάδας" ο Χατζηδάκης

 Ο Υπουργός εργασίας με την σημερινή του ανάρτηση στο fb μας δίνει ένα σπουδαίο μάθημα για το πως μεταθέτεις τις ευθύνες από τα λάθη τα δικά σου στον πολιτικό σου αντίπαλο. Στον πολιτικό του αντίπαλο τον ΕΦΚΑ  που του αποδίδει τον τίτλο "πιο προβληματικός οργανισμός της Ελλάδας"

Ναι ο πολιτικός αντίπαλος του Υπουργού Χατζηδάκη αυτός που θέλει να λοιδορήσει και να απαξιώσει δεν είναι άλλος από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα .... και για να πετύχει την απαξίωση του πρέπει πρώτα πρώτα να απαξιώσει τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. 

Ας παρακολουθήσουμε το μάθημα .  Σύμφωνα μ αυτά που γράφει ο υπουργός λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα .... πάνω στο οποίο στήνεται η σπέκουλα είναι ότι 444 γυναίκες χήρες ναυτικών δεν λαμβάνουν μέχρι σήμερα τη σύνταξη χηρείας που δικαιούνται εδώ και πολύ καιρό.

 Πραγματικά τραγικό και ανήθικο αλλά γιατί εδώ και πολύ καιρό δεν λαμβάνουν την σύνταξη; 

Γιατί έπρεπε να προηγηθεί η ψήφιση νομοθετικής διάταξης .... μας λέει ο υπουργός . Όπα εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση και ο υπουργός εργασίας δεν ψήφιζαν διάταξη για να πάρουν οι γυναίκες αυτό που δικαιούνται ; Άρα για την ταλαιπωρία φταίει ο υπουργός ;

Όχι φταίνε οι υπάλληλοι με τη γραφειοκρατική αντίληψη, τη στενοκεφαλιά και τον δεσποτισμό τους μας λέει ο υπουργός  γιατί εμείς πριν ένα μήνα (ακριβώς έναν ούτε μέρα παραπάνω) ψηφίσαμε τον νόμο αλλά οι συντάξεις που οφείλονται χρόνια δεν δόθηκαν. 

Βγαίνει από τα ρούχα του ο υπουργός μα είναι δυνατόν να περιμένουν να εκ δώσω  εφαρμοστική εγκύκλιο για να προχωρήσουν στην καταβολή  συντάξεων .... δεν μπορούν να αυτενεργήσουν  αφού εγώ στο κάτω κάτω αυτό και αυτό ήθελα να πω ...  και να τι απλό που είναι το άρθρο 78 του ν 4826/21 (που δεν είναι δες στη συνέχεια).

Και πάνω εκεί ξεσπαθώνει για να κάνει και μια επίδειξη αποφασιστικότητας και αρχίζει τις βαριές κουβέντες .  Αρχίζει τα :

  • Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες,
  •  καλό θα είναι όλοι να ξεχάσουν τόσο την αδιαφορία όσο και τις δεσποτικές συμπεριφορές απέναντι σε ήδη ταλαιπωρημένους από το κράτος πολίτες

 Για να καταλήξει στις απειλές ότι  όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες και τον βρίσκουν και θα τον βρίσκουν ολοένα και περισσότερο μπροστά τους! Κάτι που είναι αναληθές γιατί όπου του κλείνουν ραντεβού οι εργαζόμενοι ο Υπουργός δεν πατάει ή μπαίνει από την πίσω πόρτα αλλά ποιος το ξέρει αυτό; 

 Όπως ήταν αναμενόμενο  γιατί ο κοινωνικός αυτοματισμός κατά του δημοσίου υπαλλήλου είναι πάντα επίκαιρος πάνε από κάτω από την ανάρτηση οι "πολίτες" και γράφουν τα γνωστά - μπράβο υπουργέ μου - εσένα θέλουμε, απόλυσε τους όλους, κατάργησε τη μονιμότητα να δούνε τα τσογλάνια .....κλπ κλπ 

Ναι λοιπόν με λίγα λόγια τις δικές του ευθύνες από τις αδυναμίες και παραλήψεις - εδώ και 2 χρόνια και 3 μήνες δεν έφτιαξαν πλαίσιο για την έκδοση των συντάξεων και την μη έκδοση εγκυκλίου ένα μήνα μετά την δημοσίευση του νόμου - τις φορτώνει στην πλάτη των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Στον ΕΦΚΑ που με ευκολία χαρακτηρίζει ως τον πιο προβληματικό οργανισμό της Ελλάδας. Έτσι έχει διπλό όφελος και περνάει απαρατήρητο ότι αυτή η κυβέρνηση με  το δεσποτισμό και τον αυταρχισμό της βασανίζει τους πολίτες και απαξιώνει τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ . 

Βέβαια η ευθύνη των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ είναι μεγάλη που δεν γυρίζουν τον χρόνο πίσω να δώσουν τις συντάξεις πριν από πολύ καιρό δηλαδή όταν έπρεπε ...


Image


Άρθρο 78 του ν. 4826

Επανυπολογισμός συντάξεων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) του κ.ν. 792/1978 - Τροποποίηση του άρθρου 33 του ν. 4387/2016

H παρ. 1, περί της αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, το πρώτο εδάφιο της περ. α΄ της παρ. 3, περί του επανυπολογισμού, από 1ης.10.2019, των συντάξεων που έχουν απονεμηθεί ή εκκρεμεί η απονομή τους μετά από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (Α΄ 86), και η υποπερ. α΄ της περ. β΄ της παρ. 3, περί του επανυπολογισμού, από 1ης.10.2019, των συντάξεων που έχουν απονεμηθεί ή εκκρεμεί η απονομή τους πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και έχουν ήδη επανυπολογισθεί, του άρθρου 33 του ν. 4387/2016 τροποποιούνται, ώστε οι συντάξεις, που χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) και δεν έχουν επανυπολογισθεί ή υπολογισθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 23α του κ.ν. 792/1978 (Α΄ 220), να εξαιρούνται από την αναπροσαρμογή της παρ. 1 και τον επανυπολογισμό της περ. α΄ και της υποπερ. α΄ της περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 33, και το άρθρο 33 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 33

Αναπροσαρμογή συντάξεων - προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων

1. Οι ήδη καταβαλλόμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, κύριες συντάξεις, πλην όσων χορηγούνται από τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) και δεν έχουν επανυπολογισθεί ή υπολογισθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 23α του κ.ν. 792/1978 (Α΄ 220), αναπροσαρμόζονται, σύμφωνα με την ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 14, σε συνδυασμό με τα άρθρα 7, 8, 27, 28, 30 και 12, βάσει των ειδικότερων ρυθμίσεων της επόμενης παραγράφου.

2. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων, έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, συντάξεων, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός, επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη. Αν ο συντάξιμος μισθός συνδέεται με ασφαλιστικές κατηγορίες ή ασφαλιστικές κλάσεις ή με τεκμαρτά ποσά, αυτός υπολογίζεται, αφού ληφθεί υπόψη η τρέχουσα τιμή τους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται σε τρέχουσες τιμές με τη χρήση των ποσοστών αναπροσαρμογής των συντάξεων όλων των ετών που έχουν μεσολαβήσει από την ημερομηνία συνταξιοδότησης ως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζεται κάθε αναγκαίο θέμα εφαρμογής της διάταξης αυτής.

3.α. Από την 1η.10.2019 οι συντάξεις, πλην όσων χορηγούνται από τον πρώην Ο.Γ.Α. και όσων χορηγούνται από το πρώην Ν.Α.Τ. και δεν έχουν επανυπολογισθεί ή υπολογισθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 23α του κ.ν. 792/1978, που έχουν απονεμηθεί ή εκκρεμεί η απονομή τους μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπολογίζονται εκ νέου σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης του πίνακα 2 της παρ. 5 του άρθρου 8. Από την 1.10.2019, καταβάλλονται τυχόν προκύπτουσες αυξήσεις στη σύνταξη. Αν το ποσό των συντάξεων αυτών, όπως επανυπολογίζεται, είναι μικρότερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, σύμφωνα με τον πίνακα 1 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, το ποσό της διαφοράς που προκύπτει εξακολουθεί να καταβάλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.

β.α. Οι κύριες συντάξεις, πλην όσων χορηγούνται από τον Ο.Γ.Α. και όσων χορηγούνται από το Ν.Α.Τ. και δεν έχουν επανυπολογισθεί ή υπολογισθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 23α του κ.ν. 792/1978, που έχουν απονεμηθεί ή εκκρεμεί η απονομή τους πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και έχουν επανυπολογισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, υπολογίζονται εκ νέου από την 1η.10.2019 σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης του πίνακα 2 της παρ. 5 του άρθρου 8.

β.β. Από την 1.10.2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, σύμφωνα με τον πίνακα 2 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων της παραγράφου 4α του άρθρου 8.

β.γ. Από την 1.10.2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, σύμφωνα με τον πίνακα 2 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, τότε συνεχίζει να καταβάλεται η προσωπική διαφορά με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του πίνακα 1 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, και το ποσό των συντάξεων προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ’ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Στην περίπτωση που η προσωπική διαφορά που προκύπτει, είναι μικρότερη από την προσωπική διαφορά που προέκυπτε από τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του πίνακα 1 της παραγράφου 5 του άρθρου 8, ολοκληρώνεται η καταβολή της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του πίνακα 1 της παραγράφου 5 του άρθρου 8 και η διαφορά των δύο ποσών συμψηφίζεται κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή της με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων της παραγράφου 4α του άρθρου 8.

4. Ειδικά για τις περιπτώσεις του άρθρου 31, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μικρότερο εκείνου που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς και καταβάλλεται, κατά παρέκκλιση της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14, εξ ολοκλήρου στους δικαιούχους.»

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: