16 Δεκ 2014

Στον πάτο το επίπεδο ζωής ακόμα και με τα Greek statistics






Στον πάτο το επίπεδο ζωής των Ελλήνων ακόμα και με τα Greek statistics και υπ΄ όψιν αναφερόμαστε στην Έρευνα διαβίωσης νοικοκυριών του 2013 με περίοδο αναφοράς τα εισοδήματα του 2012. Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι όταν θα έχουμε αναφορά στα εισοδήματα του 2014 όλα θα είναι πολύ πολύ σκουρότερα. Διαβάστε την εδώ σίγουρα όχι ευχάριστα τα γραφόμενα αλλά έστι είναι η ζωήκαι αν δεν σ΄αρεσει ας το αλλαξεις.

Αναδημοσιεύω από τα νέα σχετικό άρθρο





Με την παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην Ελλάδα παρατηρείται όξυνση του φαινομένου της φτώχειας (23,1%, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία). «Εξετάζοντας προσεκτικότερα τα στοιχεία διαπιστώνεται αύξηση της ακραίας και της απόλυτης φτώχειας, αύξηση της σώρευσής της σε παραδοσιακά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, περισσότεροι μη φτωχοί θα έρθουν κοντά στο όριο φτώχειας ενώ παραδοσιακά μεσαία στρώματα - νέοι φτωχοί - θα περάσουν το κατώφλι της.
Εχουμε την εμφάνιση ενός νέου πληθυσμού φτωχών ο οποίος περιπλέκεται με τις νέες αστικές μορφές φτώχειας που καθορίζονται από μια αλληλουχία αρνητικών παραγόντων, όπως είναι η απώλεια εργασίας και εισοδήματος, η απώλεια κατοικίας, η υπερχρέωση, η κρίση της οικογένειας».

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπως προσθέτει, η ανεργία παραμείνει υψηλή ενώ η εργασία δεν φαίνεται να αποτελεί από μόνη της ένα ικανοποιητικό δίχτυ προστασίας. «Ο εξαναγκασμός ενός ατόμου να αναλάβει οποιαδήποτε εργασία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις δεξιότητές του και επομένως στη δυνατότητά του να διατηρηθεί στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανειδίκευτη, κακή και ανασφάλιστη εργασία».

Είναι λοιπόν φανερό, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ότι ως συνέπεια της απώλειας θέσεων εργασίας, της οικονομικής αβεβαιότητας και της αδυναμίας εκπλήρωσης των τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεων υπάρχουν και θα υπάρξουν ψυχολογικές συνέπειες και αύξηση των ψυχοσωματικών διαταραχών, όπως οι κρίσεις άγχους και πανικού.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το 2014 δείχνει ότι σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους πολίτες οι Ελληνες, σε ποσοστό 74%, θεωρούν ότι η ποιότητα ζωής στη χώρα δεν είναι καλή, ενώ σε ποσοστό 49% πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.

Ταυτόχρονα, 1 στους 2 Ελληνες πιστεύει ότι η κατάσταση στη αγορά εργασίας επίσης θα χειροτερέψει και το 32% νομίζει ότι θα παραμείνει ίδια. Το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με το 63% των Ελλήνων, είναι η ανεργία.






ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. «Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, τα ποσοστά κατάθλιψης στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα στην τριετία 2011-2013, με τους παράγοντες κινδύνου να είναι μεταξύ άλλων οι ηλικίες 35-44 ετών, το χαμηλό εισόδημα έως 400 ευρώ και η ανεργία» επισημαίνει ο κ. Μπαλούρδος.

Είναι ενδεικτικό ότι στην έρευνα του ΟΟΣΑ Καλύτερη Ζωή οι Ελληνες βάζουν μηδέν (0) στην ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της χώρας μας είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πιο δυστυχισμένοι ανάμεσα σε 36 χώρες του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: