1 Δεκ 2014

¨Ερχονται μειώσεις

Επειτα από τρεις ολόκληρους μήνες διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι και φαίνεται να τελειώνουν (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) μετά και το τελευταίο ραντεβού, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι για μία ακόμη φορά οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη και οι συνταξιούχοι θα ζουν υπό διαρκή αβεβαιότητα για τις συντάξεις τους. Και αυτό γιατί οι προβολές των δημοσίων οικονομικών με την ανεργία στο 25% και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούν νέα ελλείμματα κατά βάση στα ασφαλιστικά ταμεία, που ανήλθαν στα 850 εκατ. ευρώ το 2014 και θα υπερβούν το 1,2 δισ. ευρώ το 2015, χωρίς να προσμετρούνται τα ποσά που οφείλονται σε όσους υπέβαλαν τα χαρτιά τους για σύνταξη και περιμένουν από ένα ως και δύο χρόνια.
 
 
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση καλείται να ζυγίσει το πολιτικό κόστος και να λάβει αποφάσεις αφού αυτό που επιτεύχθηκε στη διαπραγμάτευση των 20 ωρών της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους δανειστές μας στη βίλα Σάιντ, στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Χρήστος Πρωτόπαπας), παρά το τεταμένο κλίμα, είναι να αντιληφθεί τι ζητεί η τρόικα και πού το πάει.

Παρά ταύτα, υπήρξε σύγκλιση σε πολλά σημεία καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη για τη χώρα από τη μη συμφωνία». Οι πληροφορίες θέλουν να επιτεύχθηκε συμφωνία τον Ιούλιο να κοπεί μέρος ή ολόκληρο το ποσό της προσωπικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές  τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ τον μήνα (!) τις οροφές του ενιαίου μισθολογίου και να καθιερωθεί ένα νέο κλιμάκιο με αμοιβές ιδιωτικού τομέα αποκλειστικά για τους νεοεισερχομένους στο Δημόσιο.
Επίσης συμφωνήθηκε να μειωθούν τα κονδύλια των έξτρα αμοιβών - επιδομάτων, για αποζημιώσεις για συμμετοχή σε συμβούλια, για εκτός έδρας, οδοιπορικά, υπερωρίες και οι αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που, παρά τις γενικές μειώσεις, με αποφάσεις των διοικήσεών τους διατήρησαν τις αμοιβές τους εκτός των ορίων του ενιαίου μισθολογίου που εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο του 2013.

Από 1ης Ιουλίου 2015
Για την «προσωπική διαφορά» στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι εμφανίζουν και τις μεγαλύτερες αποκλίσεις (πρόκειται κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς που εισπράττουν μέρος των ειδικών επιδομάτων τους τα οποία καταργήθηκαν με το ενιαίο μισθολόγιο) αποφασίστηκε να περικοπεί σε τρεις δόσεις. Η πρώτη την 1η Ιουλίου 2015 σε ποσοστό πιθανότατα 40%.

Για τα άλλα υπουργεία η διαφορά είναι μικρότερη και οι περικοπές θα γίνουν σε μία ή δύο δόσεις.  
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καταβάλλονται ετησίως συνολικά περίπου 200 εκατ. ευρώ ως προσωπική διαφορά σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένα από τον Ιανουάριο του 2016 και θα συνδεθεί με το νέο σύστημα αξιολόγησης. Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί μόνο για τους νεοεισερχομένους από 1.1.2015 και για όλους τους υπαλλήλους από 1.1.2016 προκειμένου για τους τελευταίους να συνδεθεί με το νέο σύστημα αξιολόγησης. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία ότι για τους νεοεισερχομένους - ο μισθός των οποίων πέφτει από 780 σε 684 ευρώ - που καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από τα σπίτια τους (κυρίως καθηγητές και ιατρικά επαγγέλματα) η μείωση θα καλυφθεί από την καταβολή επιδόματος στέγασης.

Οι μισθοί για τους νεοεισερχομένους με βάση τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα πρόκειται να διαμορφωθούν ως εξής:
  • Υποχρεωτικής εκπαίδευσης: 684 ευρώ από 780 ευρώ.
  • Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: 752 ευρώ από 858 ευρώ.
  • Τεχνολογικής εκπαίδευσης: 889 ευρώ από 1.037 ευρώ.
  • Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης: 957 ευρώ από 1.092 ευρώ.

Πιέσεις για τις συντάξεις
Στο Ασφαλιστικό, όσο κι αν η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει μια γενική αλλαγή, η κατεύθυνση που έχει η τρόικα, ο στρατηγικός στόχος, είναι να δημιουργηθεί ένας Εθνικός Οργανισμός Παροχής Συντάξεων (ΕΟΠΣΥ), δηλαδή ό,τι ακριβώς έγινε με τον κλάδο Υγείας όταν καταργήθηκαν όλα τα Ταμεία και αντικαταστάθηκαν από τον ΕΟΠYY.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφάσεις και κυρίως να καταργήσει τις εξαιρέσεις, που θα οδηγούν σε μια κατάσταση που θα σημάνει «ενιαίες εισφορές, ενιαίες παροχές για όλους».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και σε αυτή την περίπτωση είναι το ίδιο το Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ που έχουν χαμηλό μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ, στο ∆ηµόσιο οι ένστολοι, που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνταξιούχων, συνεχίζουν να αποστρατεύονται στην ηλικία των 53 ετών ή οι αιρετοί (βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι)  δικαιούνται σύνταξη µε µόλις δύο εκλογικές θητείες!

ΠΗΓΗ : ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: