24 Νοε 2020

Στις 26 Νοεμβρίου συμετέχουμε στην απεργία-Μένουμε ασφαλείς με φωνή και δύναμη

 Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία στις 26 Νοεμβρίου δίνουμε απάντηση

Η χώρα είναι ήδη στην δεύτερη καραντίνα και εν μέσω μιας μεγάλης υγειονομικής και συνακόλουθα οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη καθώς η ανερμάτιστη πολιτική της, η απουσία ελέγχων  στους εργασιακούς χώρους, η προσαρμογή των υγειονομικών κανόνων στις απαιτήσεις των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων  και τον εφοπλιστικών συμφερόντων της ακτοπλοΐας, αλλά  και η προκλητική ασυλία απέναντι στις ανορθολογικές  συμπεριφορές εκπροσώπων της Εκκλησίας, είναι προφανές ότι συνέβαλλαν στην δραματική αύξηση των κρουσμάτων αλλά δυστυχώς και των θανάτων.

Η κυβέρνηση έχει διπλή ευθύνη καθώς δεν αξιοποίησε τον διαθέσιμο χρόνο για να προετοιμάσει το ΕΣΥ με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και την προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής για την δημιουργία ΜΕΘ. Με το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας αποκλειστικά από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μεταβάλλονται σε “κλινικές covid” με προφανείς επιπτώσεις στη γενική νοσηρότητα του πληθυσμού, στρέφοντας τους ασθενείς  άλλων νοσημάτων στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Έχει την ευθύνη γιατί “σπατάλησε” τον χρόνο που εξασφάλισαν οι θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας χωρίς να προετοιμάσει την Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έτσι ώστε να δημιουργηθούν τάξεις έως και 15 μαθητές. Με προσλήψεις εκπαιδευτικών και την εξεύρεση των απαραίτητων χώρων προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες υγειονομικές και παιδαγωγικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μετακινούνται σε απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τα οποία δεν υπήρχε η παραμικρή πρόνοια για την ενίσχυσή τους, σε οχήματα και προσωπικό. Αντίθετα και με πρόσχημα την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, επιχειρείται μέσω των συμπράξεων με τα ΚΤΕΛ, η έμμεση ιδιωτικοποίηση τους

Η κυβέρνηση δέσμια των ιδεοληψιών της, που αποστρέφονται το Δημόσιο και τους εργαζόμενους σε αυτό, αφήνει την κοινωνία έρμαιο της πολλαπλής κρίσης. Οι παραπάνω επιλογές δεν καταδεικνύουν μόνο την ανεπάρκεια του υποτιθέμενου “επιτελικού κράτους” αλλά σχεδιασμούς και εμμονές. Η πανδημία και το σοκ που προκαλεί ο φόβος της ασθένειας και του θανάτου χρησιμοποιείται προκειμένου να πραγματοποιηθούν ανενόχλητα μεγάλης έκτασης οικονομικές αναδιαρθρώσεις, που μεταξύ άλλο αφορούν την ιδιωτικοποίηση πλευρών του Δημόσιου Τομέα  όπως η Υγεία.

Η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα που την συνοδεύουν, αναστέλλουν  εκ των πραγμάτων τις Συνταγματικές ελευθερίες και συνιστούν περιστολή της Δημοκρατίας. Ως εκ  τούτου, μπορούν να γίνουν αποδεκτές μόνο εντός ενός πλαισίου συναίνεσης, και προσωρινότητας, προκειμένου να διασφαλιστούν υπέρτερα δημόσια αγαθά όπως η υγεία και η ζωή.

Η κυβέρνηση όμως αδιάφορη, χρησιμοποιεί την πανδημία, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που απομειώνουν τις δυνατότητες κοινωνικής διαμαρτυρίας για να στραφεί, εργαλειοποιώντας την υγειονομική κρίση ενάντια στους εργαζόμενους και την κοινωνία. Λίγο νωρίτερα με τον “πτωχευτικό κώδικα” και τώρα με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας το οποίο σύμφωνα με πλευρές του περιεχομένου του, που η Κυβέρνηση  φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα, περιστέλλονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και η δυνατότητα συλλογικής έκφρασης. Πρακτικά ποινικοποιεί την απεργία και καταργεί, 100 χρόνια μετά την καθιέρωσή του, το οκτάωρο.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραμείνουν απαθείς όσο η κυβέρνηση αδιαφορεί για την πολλαπλή κρίση, όσο χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για να καταργήσει, μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε, από κοινού και σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα, την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για τις 26 Νοεμβρίου.

  • Για να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η Δημόσια Εκπαίδευση με προσωπικό και πόρους.
  • Για να διασωθεί το εισόδημα και η περιουσία των εργαζομένων.
  • Για να προασπισθεί το δικαίωμα στην ελεύθερη και ακηδεμόνευτη συλλογική συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην κοινωνική διαμαρτυρία, οι συνταγματικές ελευθερίες και η Δημοκρατία.

Στις 26 Νοεμβρίου δίνουμε απάντηση

Μένουμε ασφαλείς με φωνή και δύναμη

Διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
  • Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
  • Καθολική πρόσβαση όλων των μαθητών στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
  • ΑΠΟΧΗ από κάθε «ηλεκτρονική ψηφοφορία» σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
  • ΟΧΙ στην περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της ποινικοποίησης της απεργίας.
  • ΟΧΙ στην κατάργηση του οκταώρου.

κοινοποιήση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: