17 Νοε 2020

Οι θέσεις της ΑΡΣΥ για την αναμόρφωση του οργανισμού του Υπ. Εργασίας

Οι θέσεις της ΑΡΣΥ  για την αναμόρφωση του οργανισμού του Υπ. Εργασίας και οι διαφωνίες μας   στo κείμενο της ανοιχτής επιστολής της ΟΣΥΠΕ σχετικά με τον οργανισμό του Υπουργείου. (Δείτε εδώ την επιστολή)

Κατόπιν της χθεσινής μας τηλεδιάσκεψης και των προτάσεων που μας έχετε αποστείλει, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:  

Ως δευτεροβάθμιο συλλογικό όργανο πότε είχαμε θέσει «την ανάγκη ενός σύγχρονου Οργανογράμματος που να ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του κοινωνικοοικονομικού και εργασιακού περιβάλλοντος»; Τελικά είμαστε εμείς που αιτούμαστε την εν λόγω αναδιάρθρωση του οργανισμού ή τη θέτει η πολιτική ηγεσία και ως εκ τούτου ακολουθούμε;

  • Εμμένουμε πρωτίστως στη θέση μας περί επαναφοράς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ως ενιαία δομή απευθείας στον Υπουργό Εργασίας  (όπως υπήρξε από συστάσεώς του και άλλαξε με τον νόμο του επιτελικού κράτους) διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη ανεξαρτησία και αυτονομία του εντός του Υπουργείου σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του και όχι  τη μετατροπή του σε μια Γενική Διεύθυνση υπαγόμενη στη Γενική Γραμματεία Εργασίας.

  • «Καμία μείωση/συγχώνευση δομών» να αναδιατυπωθεί ως εξής: καμία κατάργηση/συγχώνευση δομών

  • Συμφωνούμε με την προσθήκη του Π.Δ. 113/2014, όπως άλλωστε προτάθηκε από την παράταξή μας, καθώς ήταν αυτό το προεδρικό διάταγμα με το οποίο καταργήθηκαν δομές του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ. Αν το Π.Δ. 134/2017 είχε αστοχίες, το Π.Δ. 113/2014 είχε καταργήσει/συγχωνεύσει δομές τις οποίες ως ένα βαθμό επανέφερε το νεότερο Π.Δ.. Γι' αυτό άλλωστε ζητάμε τη λειτουργία των τμημάτων η σύσταση των οποίων έχει ήδη προβλεφθεί.

  • Συμφωνούμε με την προσθήκη: Επανασύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στο Υπουργείο, όπως επίσης προτάθηκε από την παράταξή μας, λαμβάνοντας υπόψη το κομβικό ρόλο που θα μπορούσε να έχει σε αυτές τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. 

  • Η διασφάλιση του ΕΝΙΑΙΟΥ του Υπουργείου σε συνδυασμό με το υπ. αριθμ. πέμπτο στοιχείο, προτείνουμε να αναδιατυπωθεί ως εξής: την διάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας με ισόρροπο τρόπο και χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων με σκοπό την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους ώστε να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αυτής της χώρας, στους τομείς της διαμόρφωσης πολιτικών τόσο για την Εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Κοινωνική Αλληλεγγύη όσο και για την επιχειρησιακή δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που αφορά τον έλεγχο, την ενημέρωση και την επίλυση των εργατικών διαφορών

  • Στη πρόταση σας περί σύστασης Ειδικής Υπηρεσίας-οργανωτικής μονάδας δημιουργίας και ενημέρωσης βάσης δεδομένων και πληροφοριών εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, επισημαίνουμε ότι στο Τμήμα Έρευνας και Τεκμηρίωσης Πολιτικών Εργασίας της Διεύθυνσης Συλλογικών Ρυθμίσεων έχει αποτυπωθεί η εν λόγω αρμοδιότητα ως «η δημιουργία βάσης δεδομένων εργατικής νομοθεσίας, η κωδικοποίηση αυτής και των εγκυκλίων, οδηγιών και απαντήσεων των επιτελικών υπηρεσιών του Υπουργείου επί θεμάτων ερμηνείας της εργατικής νομοθεσίας και η προώθηση τους στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας». Οπότε αυτό που ζητάμε είναι κάτι διαφορετικό

  • Το Τμήμα Ποιότητας, Αποδοτικότητας και Επιμόρφωσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών έχει τις εξής αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων : 
    ….της ανίχνευσης των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Υπουργείου και των εποπτευομένων νομικών προσώπων.
    ….της μέριμνας για την εισαγωγική εκπαίδευση και την δια βίου επαγγελματική κατάρτιση των υπαλλήλων του Υπουργείου, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και των εποπτευόμενων από το Υπουργείο νομικών προσώπων, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση υπηρεσίες τους.
    ….του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων ειδικής εκπαίδευσης Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία αντίστοιχα.  
    Κατ’ επέκταση, ποια θα είναι η δομή ενός κέντρου εκπαίδευσης και επιμόρφωσης εντός της οργανωτικής δομής του Υπουργείου;

  • Επίσης, θεωρούμε ότι η ισότητα των φύλων πρέπει να είναι μια οριζόντια πολιτική η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην εργασία και την οικογένεια. Διαφωνούμε με την μεταφορά της νυν Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και για το λόγο αυτό δεν την περιλαμβάνουμε στις προτάσεις μας.


Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θεωρούμε τις συνθήκες κατάλληλες για τη διαδικασία αναμόρφωσης του οργανισμού μέσα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την χώρα με τους νεκρούς να ζυγώνουν τους 1.200, με το πλήθος των υποχρεώσεων που έχουν οι συνάδελφοι σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του κόσμου της εργασίας. Θεωρούμε αναίτια σπατάλη δυνάμεων την όποια διαδικασία αναμόρφωσης αυτή την χρονική στιγμή.. Επιπρόσθετα, δεν διατυπώνεται πουθενά στο εκ νέου απεσταλμένο κείμενο η χθεσινή ομόφωνη απόφαση μας για πρόταση αναβολής της εν λόγω διαδικασίας διαβούλευσης λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, της εξ’ αποστάσεως εργασίας/τηλεργασίας εργασίας των συναδέλφων, του φόρτου εργασίας αυτών κτλ.  Το κείμενο των προτάσεων καλό θα ήταν να έχει αποδέκτη, εν προκειμένω την συντονίστρια της ομάδας εργασίας. 

Τέλος, θεωρούμε αυτονόητο ότι στο πλαίσιο του ειλικρινούς διαλόγου και σε κάθε περίπτωση, θα μας δοθεί προσχέδιο του οργανισμού - το πλήρες κείμενο και όχι τα γνωστά κουτάκια - πριν αυτό οριστικοποιηθεί καθώς και επαρκής χρόνος για διαβούλευση και ενημέρωση των συναδέλφων μελών των συνδικαλιστικών μας οργάνων.


Τα μέλη της ΑΡΣΥ στο ΔΣ της ΟΣΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: