2 Νοε 2020

Η υγειονομική κρίση γεννάει ευκαιρίες (διάλυσης της εργασίας)

Του Κωνσταντίνου Τηλιγάδα, Γενικού Γραμματέα Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Με την υγειονομική κρίση λόγω covid 19 σε πλήρη εξέλιξη παγκόσμια, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα προστασίας, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών τους προκειμένου να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα, ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται και μέτρα στήριξης των οικονομιών για να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στις οικονομίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το Γ΄ τρίμηνο του 2020, χώρες όπως η Γερμανία παρουσίασε ανάπτυξη 8,2% , η Ιταλία 16,1%, η Γαλλία 18,2%, η Πορτογαλία 13,2%, η Ισπανία 16,7%. Ποσοστά που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύφεσης των προηγούμενων δύο τριμήνων. Τα πακέτα στήριξης των οικονομιών μαζί με την χαλάρωση των περιορισμών λόγω καλοκαιριού δείχνει ότι απέδωσαν εν μέρει.

Η εργασία ως άμεσα εξαρτώμενη από την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία στηρίχθηκε και αυτή. Μέτρα στήριξης των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα και σε χώρες που εφαρμόζουν με ευλάβεια το νεοφιλελεύθερο οικονομικό δόγμα. Οι δείκτες που ανακοίνωσε η Eurostat δείχνουν μια σταθεροποίηση των ποσοστών ανεργίας.

Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χώρων λογικά σκεπτόμενες έχουν αντιληφθεί ότι μόνο με επεκτατικές πολιτικές στήριξης των οικονομιών τους μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ύφεση που προκαλεί η πανδημία. Η ύπαρξη φθηνού δανεισμού, ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και η άρση των περιορισμών του συμφώνου σταθερότητας, προσφέρουν την δυνατότητα στις κυβερνήσεις να στηρίξουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Τι γίνεται στην Ελλάδα όμως;

Η χώρα μας συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ανεργία (με αυξητικές τάσεις) σε όλη την Ε.Ε. Η κυβέρνηση παρόλες τις εξαγγελίες για πακέτο στήριξης 24 δις, σύμφωνα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου είχε δώσει μόλις 5,3 δισ. Αντίθετα ψηφίζει συνεχώς νομοσχέδια ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης.

Χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομία και εργασία, συνεχίζεται η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης οικονομικής προσαρμογής. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ότι προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη, η οποία σημειωτέο αγνοούσε την επικρατούσα οικονομική κατάσταση. Ευελιξία στην εργασία και εξαφάνιση της μικρής επιχειρηματικότητας.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν νομοσχέδια που αφορούν εργασιακά και κοινωνική πολιτική. Περιλαμβάνουν, το τέλος των υπερωριών και του ωραρίου, διάλυση του συνδικαλισμού, κατάργηση της απεργίας, περικοπή χρηματοδότησης του ΟΑΕΔ κατά 56%, πλήρης διάλυση του ΣΕΠΕ. Κανείς δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει ως στήριξη της εργασίας. Το αντίθετο. Πλήρης απορρύθμιση και δημιουργία συνθηκών εργασιακής ζούγκλας.

Πως όλα αυτά θα στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας να ανταπεξέλθει την οικονομική δυσπραγία είναι απορίας άξιο.

Τελικά η (υγειονομική κρίση) γέννησε ευκαιρίες για τους εγχώριους νεοφιλελεύθερους μάγους. Ευκαιρίες να διαλυθεί το κοινωνικό κράτος που έχει απομείνει, τα δικαιώματα και η προστασία των εργαζομένων, καθώς και η μικρή επιχειρηματικότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: