18 Νοε 2020

Xθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ του υπ. Εργασίας

Κατατέθηκε στη Βουλή νωρίς χθες το βράδυ, την ίδια ώρα που στους δρόμους της Αθήνας  εκτυλίσσονταν σκηνικά βίας και καταστολής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων . Είναι το ίδιο νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων

κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 16 έως τις 29 Οκτωβρίου. (δείτε εδώ)

Με το νομοσχέδιο αυτό που στο μεγαλύτερο μέρος περιλαμβάνει μικρορυθμίσεις  

 όσον αφορά τα ζητήματα του υπουργείου μας

 καταργείται η  προκήρυξη πλήρωσης πενήντα μία (51) θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης 

 καταργείται και μάλιστα αναδρομικά από 2.7.2018 το άρθρο 21 του ν. 4551/2018 (Α’ 116)  που προέβλεπε τριετή πραγματική υπηρεσία στο ΣΕΠΕ για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης

σύμφωνα με τα συλλογικά όργανα του ΟΑΕΔ

Καταργούν τη στεγαστική συνδρομή και ξεπουλάνε

Μειώνουν τις  εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ και στραγγαλίζουν τον οργανισμό 

 

Πέραν των γνωστών υπάρχει και μια προτεινόμενη διάταξη στην οποία ορίζονται τα ακόλουθα.

Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κ.Α.Δ. του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Η ως άνω εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., τους ΟΤΑ, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: