12 Νοε 2020

Προσχηματικές διαδικασίες διαβούλευσης για τον οργανισμό

 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2020

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 23.10.2020 αναρτήθηκε στην διαύγεια η υπ. αριθμ. 40762/Δ1.12153/23-10-2020 Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ: 68ΠΛ46ΜΤΛΚ-ΦΣΨ), για τη Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του Οργανισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στη οποία, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ) με τον αναπληρωτή του. Κατόπιν ΔΣ της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την 29.10.2020, ως εκπρόσωπος αναδείχτηκε πλειοψηφικά ο Πρόεδρος της ΟΣΥΠΕ, Ηλίας Κιούλος με αναπληρωτή του τον Βασίλη Κουλούρη, συνάδελφο από την Γ.Γ.Κ.Α., ενώ ομόφωνα συμφωνήθηκε ότι όποια πρόταση κατατεθεί εκ μέρους της Ομοσπονδίας στα πλαίσια της Ομάδας Εργασίας θα έχει πρώτα συζητηθεί και εγκριθεί από τα μέλη του ΔΣ.

Στις 05.11.2020 αναρτήθηκε στη διαύγεια η υπ. αριθμ. 45678/Δ1.13992 Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ: 9Θ1Ε46ΜΤΛΚ-Π20) με την οποία συμπληρώθηκε η Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους τρεις πρωτοβάθμιους Συλλόγους, των Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασία, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας με τους αναπληρωτές τους. Βάσει δε του τεθέντος χρονοδιαγράμματος, τα Συλλογικά Όργανα θα έπρεπε να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως και την αμέσως επομένη μέρα, δηλαδή την 06.11.2020!

Και ενώ τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα κατέθεσαν εμπρόθεσμα τις προτάσεις τους καθώς ήταν μάλλον ήδη πληροφορημένα και προετοιμασμένα, τόσο η Ομοσπονδία όσο και ο Σύλλογος εμφανίστηκαν να μην γνωρίζουν καν ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα! Κατά τους ισχυρισμούς, λοιπόν, της πλειοψηφίας των μελών τόσο του Συλλόγου όσο και της Ομοσπονδίας μας, ουδέποτε ελήφθη email από την συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για κατάθεση προτάσεων σύμφωνα με το ορισμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο επίσης ποτέ δεν κοινοποιήθηκε! Αξίζει βέβαια να σχολιαστεί ότι μέλη του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ προέρχονται από πρωτοβάθμιο σωματείο το οποίο κατέθεσε προτάσεις!

Στο αίτημα της ΑΡΣΥ, την ίδια ημέρα, για άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, μέσω του οποίου και καταγγέλλαμε «ως απαράδεκτη ενέργεια την μη ενημέρωση των μελών του ΔΣ για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, την απόκρυψη της εν λόγω διαδικασίας παρ’ ότι είχαμε συμφωνήσει διαφορετικά και την παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση προτάσεων», η επίσημη απάντηση της Ομοσπονδία, μετά από δύο ημέρες (!) ήταν ότι είναι αδύνατο να συγκληθεί ΔΣ λόγω απουσίας του προέδρου!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ οφείλουμε καταρχάς να επισημάνουμε και να καταγγείλουμε τα προφανή, την προχειρότητα, την απαξίωση και τον ευτελισμό των ακολουθούμενων από την πολιτική ηγεσία διαδικασιών καθώς διαφαίνεται μια πέρα για πέρα βεβιασμένη, υποτυπώδης και προσχηματική διαδικασία «διαβούλευσης», η οποία εντάσσεται στο «επιτελικό» πλαίσιο της επικύρωσης ήδη ειλημμένων αποφάσεων! Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραπάνω πρότασης αποτελεί λογοκλοπή από ανακοινώσεις του Συλλόγου και της ΟΣΥΠΕ για αντίστοιχη διαδικασία αναμόρφωσης του οργανισμού του Υπουργείου Εργασίας εν έτη 2017!!

Η επικύρωση βέβαια των αποφάσεων ή οι ενστάσεις επ’ αυτών θα γίνει από συγκεκριμένα θεσμικά όργανα. Εκτός από ενδιαφέρον λοιπόν είναι και επιβεβλημένο πλέον να μάθουμε όλοι οι συνάδελφοι τις θέσεις και τις προτάσεις τόσο του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας όσο και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας όσον αφορά την αναμόρφωση του Οργανισμού του Υπουργείου Εργασίας και ειδικά του Σ.ΕΠ.Ε. καθώς και τις μειοψηφούσες προτάσεις μέσα στα ΔΣ και στην Ομάδα Εργασίας όταν ολοκληρωθεί το έργο της.

Και αν μπουν τελικά στον κόπο να πληροφορήσουν και να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τα παραπάνω, θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να έχουμε και τις επίσημες απόψεις τους επί ορισμένων αναπάντητων ακόμα ερωτημάτων όπως για παράδειγμα:

Ø  την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με το άρθρο 7 του Π.Δ 84/2019 και τον ολοένα υποβαθμισμένο ρόλο που του αποδίδεται μέσα από τις φιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ

Ø  την κατάργηση της διάταξης για τριετή προϋπηρεσία σε Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ως κριτήριο για την πλήρωση θέσης Προϊσταμένου Διεύθυνσης και Προϊσταμένου Τμήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ή θέσης Ειδικού Επιθεωρητή Εργασίας

Ø  την κατάργηση της προκήρυξης πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης, με διάταξη νόμου, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μετά από τόσα χρόνια αναθέσεων και κόντρα αναθέσεων

Ø  την αποποίηση ευθυνών για την μέχρι πρότινος ορισθείσα ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών δια ζώσης για τα υπηρεσιακά συμβούλια

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το αφήγημα της πολιτικής ηγεσίας περί «επιτελικού κράτους» και ενεργειών «κατόπιν εισηγήσεων υπηρεσιακών παραγόντων» έχει πλέον ξεπεραστεί σε όλα τα επίπεδα. Η καταγγελία του και η εναντίωση σε όσες ενέργειες το συντηρούν και το αναπαράγουν είναι πλέον μονόδρομος. Και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας καλά ότι οι προσχηματικές διαδικασίες δεν είναι προς επικύρωση αλλά προς ακύρωση!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: