Την Πέμπτη 29.10.2020 και ώρα 13:30 συγκλήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΠΕ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των μελών της ΑΡΣΥ στο ΔΣ για τακτική συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά το μήνα όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας.
Τα θέματα που τέθηκαν από πλευράς μας και συζητήθηκαν στην ημερήσια διάταξη ήταν τα ακόλουθα:
- To υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό τον τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».
- Λειτουργία υπηρεσιών λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών εξαιτίας της διασποράς του κορωνοϊού.
- Δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση του 2019.
- Απόφαση Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για την παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο.
Από τις υπόλοιπες παρατάξεις, τέθηκε για συζήτηση μόνο η επιλογή του εκπρόσωπου της ΟΣΥΠΕ και του αναπληρωτή αυτού στην ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του οργανισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ακολουθεί η συζήτηση και οι αποφάσεις του ΔΣ με τη σειρά που συζητήθηκαν τα θέματα:
α) Σχετικά με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για την παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η Ομοσπονδία συντάσσεται με την απόφαση αυτή. Για τις επιμέρους όμως ενέργειες που θα μπορούσε να αναλάβει υπήρξε διαφωνία. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ υποστήριξαν ότι η ευθύνη για την διεξαγωγή των εκλογών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων αφορά αποκλειστικά τη Διοίκηση και την Εφορευτική Επιτροπή και το θέμα δεν αποτελεί ευθύνη των συνδικαλιστικών οργάνων. Η ΑΡΣΥ υποστήριξε ότι τα θέματα υγείας και ασφάλειας των εκλογέων πρέπει να απασχολήσουν το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, όπως σωστά απασχόλησαν και την ΑΔΕΔΥ, και να υπάρξει η σχετική παρέμβαση προς την πολιτική ηγεσία.
Σε συνθήκες σχεδόν ολικού lockdown στην Περιφέρεια της Αττικής, η οποία βρίσκεται στο επίπεδο Β’ αυξημένου κινδύνου και όπου είναι πλέον υποχρεωτική η τηλεργασία στο 50% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα, η αυτοπρόσωπη ψηφοφορία με μεταφορά των εργαζομένων από το σύνολο της Περιφέρειας στο κέντρο της Αθήνας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
β) Όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση του 2019, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη ότι είναι πολύ μικρά, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα νούμερα, γεγονός που πρέπει να προβληματίζει για την «εξέλιξη» του συγκεκριμένου μέτρου από τους εργαζόμενους.
γ) Συζητήθηκε η λειτουργία υπηρεσιών λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών εξαιτίας της διασποράς του κορωνοϊού. Παρά τη επισήμανση από την παράταξη της ΑΡΣΥ για την μη ορθή εφαρμογή του μέτρου της εξ’ αποστάσεως εργασίας στο σύνολο των συναδέλφων, και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν την εφαρμογή της, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι το εν λόγω μέτρο τηρείται ικανοποιητικά και η εφαρμογή του εξαρτάται και από τον κάθε προϊστάμενο ο οποίος έχει την ευθύνη για την τήρηση αυτού.
δ) Σχετικά με τις διατάξεις που περιέχει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου μας που ήταν στη διαβούλευση,
· Όσον αφορά την κατάργηση της τριετούς προϋπηρεσίας στο ΣΕΠΕ ως κριτήριο για την πλήρωση θέσης Προϊσταμένου Διεύθυνσης και Προϊσταμένου Τμήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ή θέσης Ειδικού Επιθεωρητή Εργασίας έγινε εκτενής συζήτηση και οι παρατάξεις κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Η παράταξη της ΑΡΣΥ τοποθετήθηκε κατά της συγκεκριμένης διάταξης και επιχειρηματολόγησε σχετικά ενώ η παράταξη της ΠΑΣΚ θεωρεί ότι η ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης αυτό δημιουργεί στεγανά και πρέπει να καταργηθεί επί της παρούσης.
· Όσον αφορά την προκήρυξη της εκλογής των προϊσταμένων διευθύνσεων στο Υπουργείο και στο ΣΕΠΕ, ομόφωνα το ΔΣ της ΟΣΥΠΕ τοποθετήθηκε ότι η συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση ως λόγος αποκλεισμού από την διαδικασία είναι καταδικαστέος και αντισυνταγματικός.
Όμως, η κατάργηση μιας προκήρυξης πλήρωσης πενήντα μία (51) θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κρίσης των Διευθυντών, αμέσως μετά την έκδοση των πινάκων της μοριοδότησης από το Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, μόνο προβληματισμό και ανησυχίες προκαλεί. Κάτι που βέβαια συμμερίζεται μόνο η ΑΡΣΥ καθώς θα δημιουργήσει τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο για τις όποιες νέες αναθέσεις με τις τοποθετήσεις που συνήθως ακολουθούν τις αλλαγές σε έναν νέο οργανισμό.
ε) Τέλος, ως εκπρόσωπος της ΟΣΥΠΕ και αναπληρωτής του στην ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του οργανισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναδείχθηκε με πλειοψηφία ο Ηλίας Κιούλος και ο Βασίλης Κουλούρης από την ΓΓΚΑ αντίστοιχα και μειοψήφισε η προτεινόμενη από την ΑΡΣΥ Ακούλογλου Γεωργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου