9 Νοε 2020

Α̟πασχόληση ̟Προσω̟ικού υ̟πηρεσιών ΟΤΑ και νομικών ̟προσώ̟πων αυτών - εγκύκλιος

Εκδόθηκε σήμερα νέα εγκύκλιος η με αριθμ.Α.Π.: 75317/08-11-2020  που καθορίζει τον νέο τρόπο λειτουργίας των ΔΥ .  Τα πράγματα συνάδελφοι είναι δύσκολα και σ αυτήν την δύσκολη στιγμή ο μόνος σύγουρος τρόπος να προστατέψουμε τον εαυτό μας είναι να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον.


Η εγκύκλιος έχει τίτλο" Μέτρα και ρυθμίσεις στο ̟λαίσιο της ανάγκης ̟εριορισμού της διασ̟ποράς του κορωνοϊού- COVID 19" 

2 Α̟πασχόληση ̟Προσω̟ικού υ̟πηρεσιών ΟΤΑ και νομικών ̟προσώ̟πων αυτών ̟που αναστέλλεται η λειτουργία τους- Λειτουργία υ̟πηρεσιών κοινωνικής ̟ολιτικής και αλληλεγγύης

 Με την υ̟π αριθμ. 23 (Α.Π. 18659/17-3-2020, Α∆Α ΨΒ4Ε46ΜΤΛ6-ΡΥΗ) εγκύκλιό μας ̟αρείχαμε οδηγίες, μεταξύ άλλων, σχετικά με την α̟ασχόληση του ̟ροσω̟ικού των οργανισμών το̟ικής αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων α̟οφυγής και ̟εριορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της ̟αρ. 2 του άρθρου 10 της α̟ό 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 55), ̟ου κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020.Α. Ό̟πως, λοι̟πόν, έχει ήδη ε̟ισημανθεί, βάσει των ανωτέρω διατάξεων, «Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των νομικών ̟ροσώ̟ων ή υ̟πηρεσιών των ΟΤΑ α ́ και β ́ βαθμού, λόγω των μέτρων α̟οφυγής και ̟εριορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, το ̟ροσω̟ικό τους α̟ασχολείται σε άλλη υ̟πηρεσία του ίδιου νομικού ̟ροσώ̟ου με α̟όφαση του οικείου Προέδρου ή σε άλλη υ̟πηρεσία του οικείου ΟΤΑ ή άλλου νομικού ̟ροσώ̟ου αυτών, με α̟όφαση, κατά ̟ερί̟τωση, του οικείου δημάρχου ή ̟περιφερειάρχη. Με την ίδια α̟όφαση καθορίζονται το ωράριο εργασίας του υ̟παλλήλου, καθώς και η τυχόν ανάθεση συναφών καθηκόντων άλλου κλάδου για την εξυ̟πηρέτηση των υ̟πηρεσιών. Η διάταξη της ̟παραγράφου αυτής ισχύει αναλόγως και για τους α̟πασχολούμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου.».  

Ως εκ τούτου και στο ̟πλαίσιο ̟άντα της α̟πρόσκο̟της ̟αροχής υ̟πηρεσιών α̟πό τους ΟΤΑ ̟ προς τους ̟ληττόμενους ̟πολίτες, ̟παρέχεται - βάσει του ανωτέρω θεσμικού ̟λαισίου - η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα διοίκησης των φορέων το̟ικής αυτοδιοίκησης να α̟πασχολούν το ̟ροσω̟ικό των υ̟πηρεσιών τους, η λειτουργία των ο̟οίων αναστέλλεται, (ό̟πως στην ̟περί̟τωση των ΚΑΠΗ και των αθλητικών κέντρων ̟ου τελούν σε αναστολή λειτουργίας) σε άλλες νευραλγικές υ̟πηρεσίες, ̟ου κατά την κρίσιμη και ̟άλι αυτή ̟ερίοδο χρήζουν ενίσχυσης.

 Β. Στην παρούσα χρονική στιγμή, βάσει της διαμορφωθείσας κατάστασης, διευκρινίζεται ότι το ανωτέρω ̟προσω̟ικό θα κληθεί, για άλλη μια φορά, να ενισχύσει – κατά ̟προτεραιότητα- τις υ̟πηρεσίες κοινωνικής ̟πολιτικής των δήμων  της χώρας, ̟που κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης π̟εριόδου ̟ρέ̟πει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να ̟παρέχουν ιδιαίτερης σημασίας υ̟πηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης. Οι εν λόγω υ̟πηρεσίες, υ̟πενθυμίζεται ότι συνίστανται ιδίως στις εξής: 

 α) Καταγραφή των κατοίκων του δήμου ̟ου δεν μ̟ορούν ή δεν ε̟ιτρέ̟εται να μετακινηθούν α̟πό τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωσή τους να εξυ̟πηρετηθούν. Η καταγραφή γίνεται κατό̟πιν υ̟ποβολής σχετικού αιτήματος α̟ό τους δικαιούχους.  

β) Καταγραφή των ά̟πορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του δήμου ̟ου δεν μ̟ορούν ή δεν ε̟ιτρέ̟εται να μετακινηθούν α̟ό τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυ̟πηρετηθούν κατά δήλωσή τους. Η καταγραφή γίνεται κατό̟πιν υ̟ποβολής σχετικού αιτήματος α̟πό τους δικαιούχους.  

γ) Εξυ̟πηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής ̟περίθαλψης και ̟παροχής ειδών ̟πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της ̟περ. α). Πρόκειται για εξυ̟πηρέτηση ως ̟προς τη διανομή φαρμακευτικού υλικού και ̟αροχής ειδών ̟ρώτης ανάγκης στους κατοίκους της ̟ερί̟τωσης α, με δα̟άνη ̟ου βαρύνει τους αιτούντες.  

δ) ∆ωρεάν ̟ροσφορά φαρμακευτικής ̟ερίθαλψης και ειδών ̟ρώτης ανάγκης στους κατοίκους της ̟ερ. β). Εννοείται ότι η δωρεάν φαρμακευτική ̟ερίθαλψη ̟αρέχεται εφόσον ̟ροβλέ̟εται α̟ό τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η δωρεάν διανομή ειδών ̟ρώτης ανάγκης αφορά δικαιούχους κοινωνικών ̟ρογραμμάτων των ΟΤΑ (κοινωνικά ̟αντο̟ωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κλ̟.  

ε) Συνδρομή στις υγειονομικές υ̟πηρεσίες ̟ου ε̟ιχειρούν εντός των ορίων του δήμου, ανάλογα με τις οδηγίες τους 

 στ) Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστότο̟που με σκο̟πό την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων των ̟ερ. α) και β) 

 ζ) ∆ιεκ̟περαίωση αιτημάτων των κατοίκων των ̟ερ. α) και β) (̟αραλαβή αιτήσεων – ̟αράδοση ̟ιστο̟οιητικών) για τα ̟άσης φύσεως ̟ιστο̟οιητικά ̟ου εκδίδονται μέσω ΚΕΠ η) κάθε άλλη εργασία συναφής με ληφθέντα μέτρα για την α̟οτρο̟ή διάδοσης του ιού COVID-19. 

4 Για την α̟ποτελεσματική τους λειτουργία, οι εν λόγω υ̟πηρεσίες ενισχύονται, ό̟πως ̟ροαναφέρθηκε, με το ̟ροσω̟ικό των υ̟πηρεσιών/νομικών ̟προσώ̟πων ̟που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, λόγω της λήψης μέτρων για την α̟οφυγή διάδοσης του ιού COVID-19.  

Υ̟πενθυμίζεται ότι, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, το ̟ροσω̟ικό των υ̟πηρεσιών της ̟αρούσας εγκυκλίου φέρει υ̟ποχρεωτικά όλα τα μέσα ατομικής ̟ροστασίας ̟ου ̟ροβλέ̟ονται α̟ό την κείμενη νομοθεσία και τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού ∆ημόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ). Προς α̟οφυγή ̟αρερμηνειών, θέτουμε υ̟πόψη σας ότι τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται σε ̟ερι̟τώσεις αναστολής λειτουργίας υπ̟ηρεσιών, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων, για το ̟ροσω̟ικό ̟ου ̟αραμένει σε α̟ομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σύμφωνα με το ̟ρωτόκολλο του ΕΟ∆Υ για τη διαχείριση κρούσματος COVID-19 στους χώρους εργασίας του δημοσίου τομέα (ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΟ∆Υ). Λειτουργία Κρίσιμων Υ̟ηρεσιών Ειδικότερα, με τις Α.Π. 18926/18-3-2020 και 19244/22-3-2020 (Α∆Α: 6ΤΑΝ46ΜΤΛ6-Σ09)εγκυκλίους της υ̟πηρεσίας μας ̟αρείχαμε οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των κρίσιμων υ̟πηρεσιών των ΟΤΑ α ́ και β ́ βαθμού ̟ου κρίνεται α̟αραίτητο να ̟αραμείνουν σε ̟λήρη λειτουργία. Ε̟ι̟ρόσθετα, υ̟πενθυμίζουμε ότι, ό̟ου συγκεκριμένες υ̟πηρεσίες (α̟ό τις αναφερόμενες) ασκούνται α̟ό νομικά ̟ρόσω̟α ιδιωτικού δικαίου (ν̟ιδ), τότε τα ανάλογα θα ισχύσουν και για αυτά. Με δεδομένη τη σημασία των κρίσιμων αυτών υ̟πηρεσιών για την εξυ̟ηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, υ̟πενθυμίζουμε ότι στην κρίση του αρμοδίου οργάνου ανήκει η ε̟ιλογή της κατάλληλης οργάνωσης κάθε υ̟πηρεσίας, λαμβάνοντας υ̟όψη τις ιδιαιτερότητες του αντικειμένου της, σε συνάρτηση με το διαθέσιμο ̟ροσω̟ικό, ̟ου θα κληθεί να καλύψει τις υπηρεσιακές ανάγκες. Υ̟ενθυμίζεται ότι το αρμόδιο όργανο δύναται είτε να καθορίσει την εκ ̟εριτρο̟ής αυτο̟πρόσω̟πη ̟αρουσία των υ̟παλλήλων, είτε, εφόσον α̟αιτείται, την ̟αροχή εργασίας σε βάρδιες, α̟οκλειστικά στο ̟λαίσιο αντιμετώ̟πισης της εν λόγω  έκτακτης κρίσης και ανεξάρτητα α̟πό το ̟πάγιο ωράριο λειτουργίας του φορέα και συμ̟ληρωματικά την ̟παροχή εργασίας εξ’ α̟ποστάσεως, ό̟που αυτή είναι δυνατή.  

Προσω̟πικό Καθαριότητας Σχολικών Μονάδων 

 Ειδικά για το ̟προσω̟ικό καθαριότητας σχολικών μονάδων ̟ου α̟ασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υ̟πενθυμίζεται ότι, βάσει των διατάξεων του άρθρου 49 ̟αρ. 11 του ν.3943/2011, κατά το χρονικό διάστημα ̟ου δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, οι εργαζόμενοι αυτοί α̟ασχολούνται για τον καθαρισμό υ̟πηρεσιών του οικείου ∆ήμου και των ΝΠ∆∆ αυτού. Ε̟ομένως, για το χρονικό διάστημα ̟ου οι Σχολικές Μονάδες ∆ευτεροβάθμιας Εκ̟αίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, το ̟ροσω̟ικό καθαριότητας με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δύναται να α̟ασχοληθεί είτε σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκ̟αίδευσης (Νη̟πιαγωγεία και ∆ημοτικά σχολεία) καθώς και σε σχολεία Ειδικής Αγωγής, είτε σε υ̟ηρεσίες του οικείου δήμου ή ΝΠ∆∆ αυτού, αναλόγως των αναγκών ̟ου ̟ροκύ̟τουν. Αναφορικά με τους συμβασιούχους, ̟ου α̟ασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μίσθωσης έργου σε Σχολικές Μονάδες ∆ευτεροβάθμιας Εκ̟αίδευσης, ∆ημόσια ΙΕΚ και Σχολεία ∆εύτερης Ευκαιρίας, για το χρονικό διάστημα ̟ου αυτές θα είναι σε αναστολή λειτουργίας, θα α̟ασχοληθούν σε Σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκ̟αίδευσης ή σχολεία Ειδικής Αγωγής του οικείου ∆ήμου. Εφόσον οι ανάγκες καθαριότητας των εν λόγω μονάδων ήδη καλύ̟πτονται, οι συμβασιούχοι της δευτεροβάθμιας εκ̟αίδευσης δύνανται να α̟ασχοληθούν και σε λοι̟πά δημοτικά κτίρια, καθότι με το νέο θεσμικό ̟λαίσιο α̟οτελούν ̟λέον ̟ροσω̟ικό του δήμου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: