1 Μαρ 2021

Θεσμική θωράκιση ζητούν οι επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας

 της Χριστίνας Κοψίνη

Την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να εκδοθεί απόφαση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο το ταχύτερο δυνατόν για τους δυο πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους (Επιθεωρητές) που επέστρεψαν στο ΣΕΠΕ μετά διετή αργία ζητεί ο Σύλλογος Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών του υπ. Εργασίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και με αφορμή την υποβολή μηνύσεων από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους κατά των ειδικών επιθεωρητών που έχουν διενεργήσει την ΕΔΕ, ο Σύλλογος όχι μόνο δηλώνει «την αμέριστη ηθική αλλά κυρίως πρακτική συμπαράστασή στους συναδέλφους στους οποίους έχει υποβληθεί μήνυση, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον συνάδελφο ενδέχεται να διωχθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Θεωρεί υποχρέωσή του να υπενθυμίσει ότι «οι Επιθεωρητές που διενεργούν εσωτερικό έλεγχο και πειθαρχικές διαδικασίες σε έναν ελεγκτικό μηχανισμό δεν μπορεί να εκβιάζονται και να απειλούνται. Αν πραγματικά η πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, οφείλει αφενός μεν να θωρακίσει και να στηρίξει άμεσα την Υπηρεσία και τους Επιθεωρητές που διενεργούν εσωτερικούς ελέγχους/πειθαρχικές διαδικασίες, αφετέρου δε να αναδείξει ταχύτερα αντανακλαστικά αναλαμβάνοντας έγκαιρα όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες που δεν θα επιτρέπουν να οδηγούμαστε σε γεγονότα σαν αυτά που βιώνουμε σήμερα. Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι -κύριο αντικείμενο της Υπηρεσίας Ειδικών Επιθεωρητών- είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του ΣΕΠΕ. Ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και με αυστηρότητα ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους ελάχιστους προσβάλλουν με τη συμπεριφορά τους τη συντριπτική πλειονότητα των Επιθεωρητών, ενώ παράλληλα να προστατεύσει και το κύρος του Σώματος».

Σαφείς είναι και οι αιχμές που διατυπώνουν οι Τεχνικοί Επιθεωρητές για τις ευθύνες «αρμόδιων» που επί δυο χρόνια δεν έκαναν, «εσκεμμένα ή μη, έγκαιρα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην οδηγηθούμε στο σημερινό “διοικητικό” αδιέξοδο και θεωρούμε ότι αυτό εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας απορρύθμισης του Σώματος και της σωρείας των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία του».

Πάντως την ώρα που παραμένει ασαφές ποιος και γιατί προκάλεσε το δεύτερο Πειθαρχικό, το οποίο δημιουργεί καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, σε βάρος και του ΣΕΠΕ αλλά ενδεχομένως και σε βάρος των πειθαρχικά ελεγχόμενων, εκκωφαντική παραμένει η σιωπή της Ομοσπονδίας εργαζομένων του υπ. Εργασίας, που ανέχεται να απειλούνται με μηνύσεις οι επιθεωρητές που έκαναν τους εσωτερικούς ελέγχους.

Αναζητήσαμε τον πρόεδρό της, Ηλ. Κιούλο, ο οποίος στο ανωτέρω ερώτημα που του θέσαμε τηλεφωνικά, με σκαιότατο τρόπο επέρριψε ευθύνη στην πρώην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για «την ανακοίνωση προ τριετίας στον Τύπο της πειθαρχικής διαδικασίας» που είχε ξεκινήσει, καθώς και στον τότε γ.γ. Αν. Νεφελούδη. Σαφές.

Αλλα λόγια, ν’ αγαπιόμαστε, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: