15 Μαρ 2021

Ποιος να το περίμενε ότι καταργώντας την εργατική νομοθεσία καταργείς και την παραβατικότητα

¨Όταν γράφαμε  ότι:
 "Από την αρχή της πανδημίας όλοι οι συνάδελφοι μας με μόνα εφόδια τους την εμπειρία τους και το φιλότιμο τους έχουν πέσει στη μάχη για να υπερασπιστούν τον κόσμο της εργασίας που πλήττεται σκληρά μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση.
Μια μάχη από την αρχή χαμένη γιατί μας στέρησαν τα όπλα οι ίδιοι που στα κανάλια μας καλούσαν να πάμε σε πόλεμο."  
 Δεν περιμέναμε μερικές μέρες μετά θα βγει ο Υπουργός με δελτίο τύπου να μας επιβεβαιώσει. Είπαμε αλλά τόσο σύντομα ;
Συνοπτικά το δελτίο τύπου του Υπουργού μας,  μας λέει ότι εμείς δουλέψαμε σαν τα σκυλιά (αυτό το ξέραμε ήδη) αλλά επειδή στην αγορά εργασίας όλα είναι ρόδινα δεν διαπιστώσαμε σοβαρές παραβάσεις. 
Έχουμε και λέμε σε  8.390 ελέγχους  που έγιναν διαπιστώθηκαν  911  παραβάσεις τόσο όσον αφορά τα μέτρα  για τον Covid-19 αλλά και της εργατικής νομοθεσίας δηλαδή κάτω από το 11% η παραβατικότητα στην Ελληνική αγορά εργασίας.
Αν λάβεις δε υπόψη ότι το 51% των παραβάσεων εργατικής νομοθεσίας αφορά σε μη ανάρτηση πίνακα προσωπικού ε τότε όλα στην αγορά εργασίας είναι τέλεια. Ναι, ναι τελειώσαν όλα  αυτά τα ζητήματα με τις απλήρωτες υπερωρίες και τα ωράρια λάστιχο ....
 
Ζούμε λοιπόν το θαύμα της κυβέρνησης των αρίστων  γιατί ποιος να το περίμενε ότι καταργώντας την εργατική νομοθεσία καταργείς και την παραβατικότητα. 

Το πλέον απαξιωτικό βέβαια για μας τους επιθεωρητές εργασίας και το θεσμικό ρόλο του ΣΕΠΕ βρίσκεται σ αυτό το αμελητέο θα μπορούσε να πει κάποιος 8% .
Μα ποιος βάζει ίσα κ όμοια το

8% την μη χρήση μάσκας (πρόστιμο σε εργαζόμενο;) και
8% αδήλωτη εργασία


Εμείς λοιπόν λέμε
Φτάνει ποια με τα πολιτικά παιγνίδια στις πλάτες των συναδέλφων
Φτάνει ποια με τις προφορικές ασαφείς εντολές
Φτάνει πια το τρέξε ..…. επιθεωρητή τρέξε
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια σε βάρος της ζωής της υγείας και της ασφάλειας μας
Καλούμε τους συναδέλφους σε δράση
Καλούμε τους προϊσταμένους και τους διευθυντές να μην υπακούσουν σε παράλογες προφορικές εντολές
Λέμε _
ΩΣ ΕΔΩ …..
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να θρηνήσουμε και απώλειες συνάδελφων


Δείτε αναλυτικά το ΔΤ του Υπουργείου μας .
 
Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19 το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας (εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή βρέθηκαν να εργάζονται). Ένα 10% αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων και συνωστισμό (κυρίως σε σούπερ μάρκετ) και ένα 8% την μη χρήση μάσκας.

2. Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία.

3. Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: