2 Μαρ 2021

H Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε για την συνάντηση με Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κώστα Χατζηδάκη

 Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρήσεων Εργασίας σχετικά με την συνάντηση με τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κώστα Χατζηδάκη μετά από αίτημά τους .

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

Την Παρασκευή, 19/02/2021, μετά από αίτημα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε), πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων της Γενικής Γραμματέως Εργασίας, κ. Άννας Στρατινάκη.

Η Ομοσπονδία μας στο πλαίσιο ενημέρωσης της νέας πολιτικής ηγεσίας έθεσε καταρχήν μια σειρά θεμάτων όπως αυτά ενδεικτικά αναφέρονται κάτωθι:

  • η αποτύπωση των σημερινών προβλημάτων στο ΣΕΠΕ, μετά την υποβάθμισή του με την υιοθέτηση του νέου οργανωτικού μοντέλου, στo πλαίσιο του επιτελικού κράτους.

  • Οι παραλείψεις της πολιτικής γραφειοκρατίας, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον νομοθετικό αφοπλισμό σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που σχετίζονται με το ελεγκτικό έργο των Επιθεωρητών Εργασίας, την επιβολή κυρώσεων και τη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων εν γένει (ελλιπής/προβληματική/ατελής νομοθέτηση στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης , τηλεργασία , ανέλεγκτο χρονικών ορίων εργασίας, κ.λ.π).

  • Η επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας (αύξηση της ανεργίας) σε σχέση και με την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο που έχει το ΣΕΠΕ στην οικοδόμηση και τον έλεγχο εφαρμογής του νέου πλαισίου που θα τεθεί, με βασικό πυλώνα την προστασία της εργασίας.

      • Το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοσθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, που θα εγγυάται την αυτονομία και ανεξαρτησία του Σ.ΕΠ.Ε, και το οποίο, στο πλαίσιο του Επιτελικού Κράτους, δεν μπορεί να είναι άλλο από Ανεξάρτητη Αρχή.
  • Τη μισθολογική αναβάθμιση των Επιθεωρητών Εργασίας, με υιοθέτηση ειδικών μισθολογίων, όπως αυτά που ισχύουν για τους υπαλλήλους της Ε.Α.Δ. ή της Α.Α.Δ.Ε.

  • Την έλλειψη σε προσωπικό του ΣΕΠΕ (Διοικητικό και Ελεγκτικό), καθώς και την καθυστέρηση σύγκλησης του Σ.Κ.Ε.Ε, προκειμένου να εγκριθεί η εκπαίδευση νέων συναδέλφων Επιθεωρητών Εργασίας.

  • Τη μετατροπή των υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ σε μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να μπορούν να μετεξελιχθούν μετά από την απαιτούμενη εκπαίδευση σε Επιθεωρητές Εργασίας (μια διαδικασία που έγινε και στο παρελθόν).

  • Την πορεία και κοστολόγηση των εργατικών ατυχημάτων και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την υποχρέωση διερεύνησης αυτών

  • Την πορεία της διαδικασίας των Εργατικών Διαφορών σε σχέση με την προοπτική της μεταφοράς της σχετικής αρμοδιότητας των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων στον Ο.Μ.Ε.Δ.

  • Τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των Επιθεωρητών Εργασίας.

  • Τη συνεχή εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες και στους νέους και αναδυόμενους κινδύνους, την πιστοποίηση δομών, διαδικασιών και Επιθεωρητών.


Ο Υπουργός αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του ΣΕΠΕ, καθώς και το γεγονός ότι η ύπαρξη κενών συνεπάγεται πολιτικό κόστος και απώλειες για τους εργαζόμενους και δήλωσε ότι στόχος της ηγεσίας είναι η στήριξη του Σώματος μέσω νέων προσλήψεων και κινητικότητας, καθώς και της αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού.


Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας, κ. Στρατινάκη, υπερασπίστηκε το έργο της κατά το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην θέση αυτή, επικαλούμενη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που συνεχώς προέκυπταν, ως άλλοθι για την μηδενική επικοινωνία της με τους εκπροσώπους των Επιθεωρητών.


Όσον αφορά δε στις έντονες επισημάνσεις μας για τη περιβόητη διάταξη, που καθιστά ουσιαστικά ανέφικτο τον έλεγχο των χρονικών ορίων εργασία και ενισχύει τα φαινόμενα της υποδηλωμένης

εργασίας, το βασικό επιχείρημά της ήταν η ανάγκη αποσυμφόρησης των λογιστών από υπερβολικό γραφειοκρατικό φόρτο εργασίας!!!

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σταθερή άποψή της, ότι:

  • η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε μια απλή Γενική Διεύθυνση, αποτελεί αναβάθμιση, κλείνοντας τα μάτια στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται και αναδεικνύονται συνεχώς μέσα στην πανδημία, καθώς και στην άποψη που έχει εμπεδωθεί σε όλους (Κοινωνικούς εταίρους, Φορείς, Επιθεωρητές κ.α.) ότι το ΣΕΠΕ υποβαθμίστηκε και επλήγη τόσο η λειτουργία του όσο και η εξωτερική του εικόνα.

Τέλος, αναφέρθηκε:

  • στην προώθηση νέου κώδικα δεοντολογίας για το ΣΕΠΕ, καθώς και

  • στην παράδοση των πρώτων 100 tablet σε Επιθεωρητές,

θέματα για τα οποία φαίνεται πως γνωρίζει μόνο η ίδια, στο μέτρο που κανείς από τους Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ δεν συμμετέχει στην αναφερθείσα Επιτροπή για τον δεοντολογικό κώδικα, αλλά και κανείς δεν έχει παραλάβει καινούριο tablet.

Το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία μας θα προχωρήσει εκ νέου στην ανάδειξη και κατάθεση εξειδικευμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των διαχρονικών και τρεχόντων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργική και ηθική αναβάθμιση των Επιθεωρητών Εργασίας, αλλά και στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, αναμένοντας από την ηγεσία του υπουργείου να μετουσιώσει τις καλές προθέσεις σε ουσιώδεις ενέργειες και ν' αποδείξει εμπράκτως ότι είναι χρήσιμη και όχι “αρεστή” και απλώς “επικοινωνιακή”.





Δεν υπάρχουν σχόλια: