Το μπάχαλο με τις αναστολές εργασίας στο Υπουργείο μας συνεχίζεται .... Όπως εύστοχα σχολιάζει το site ergasiaka-gr.net και η νέα ΚΥΑ για τις αναστολές είναι ένας γρίφος. Είναι προφανές πια ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναστείλει τις αναστολές αλλά το κάνει και αυτό όπως όλα τα άλλα άγαρμπα.
Δείτε το σχετικό άρθρο γιατί από κάπου πρέπει να ενημερωθούμε και εμείς και έχουμε χάσει κάθε ελπίδα από το υπουργείο.
Ξεκινούν οι υποβολές δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας για το Μάρτιο 2021, για τις οποίες όμως μπαίνουν κριτήρια και προϋποθέσεις για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Δεν θα αρκεί πλέον μόνο ο ΚΑΔ, αλλά θα πρέπει συνδυαστικά να υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις, όπως προβλέπει η ΚΥΑ 9500/322/2021.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΚΥΑ, δικαίωμα για εφαρμογή του μέτρου των ανατολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους κατά το μήνα Μάρτιο, έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες κατ΄αρχήν συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις, αλλά επιπλέον, έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
(Θεωρούμε ότι απαιτείται διευκρίνιση για τα κριτήρια αυτά. Ο τζίρος τίθεται ως προϋπόθεση για την εφαρμογή των αναστολών σε συνδυασμό με τα λοιπά κριτήρια. Αν δεν ισχύουν τα λοιπά κριτήρια αποκλείονται αυτές οι επιχειρήσεις; Αποκλείονται επιχειρήσεις με βάση την έναρξη δραστηριότητάς τους πριν την πανδημία; Αποκλείονται επιχειρήσεις επειδή άνοιξαν υποκαταστήματα πριν την πανδημία; Αποκλείονται επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ;)
Σε αναστολή εργασιακής σχέσης μπορούν να τεθούν εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021.
Η δήλωση αναστολής πρέπει να προαναγγέλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα της έναρξης αναστολής.
Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή από 1 έως 3 Μαρτίου 2021, οι υπεύθυνες δηλώσεις αναστολών μπορούν να υποβληθούν έως και 7/3/2021.
(Θεωρούμε ότι και εδώ υπάρχει ασάφεια η οποία πρέπει να διευκρινιστεί. Τι γίνεται δηλαδή με τις αναστολές που αρχίζουν από 4 και μετά; Μπορούν να δηλωθούν στις 7 Μαρτίου;)
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για ολόκληρο το Μάρτιο ανέρχεται σε 534 ευρώ, ή 17,8 ευρώ την ημέρα ανάλογα με τις ημέρες που η εργασιακή σχέση τίθεται σε αναστολή, εντός του Μαρτίου.
(UPD 1) Και η εκ των υστέρων “διευκρίνηση”!!!!
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ/ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ 2021
Κατόπιν πολλών ερωτημάτων από επιχειρήσεις και λογιστές μετά τη δημοσίευση της με αριθμ. οικ. 9500/322/2-3-2021 (Β’ 821), διευκρινίζονται τα κάτωθι:
Α. Όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.
Β. Όσες επιχειρήσεις/εργοδότες είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Μάρτιο 2021.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις που:
i) έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και,
ii) ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον
iii) δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020,
για να είναι επιλέξιμες και να δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους, πρέπει:
α) να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
β) να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την
περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την
περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από
τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου