12 Μαρ 2021

Δ. Τύπου Συλλόγου Γραμματείας Κοινωνικής Ασφαλισης - ανοιχτή κόντρα Υπουργού με τους εργαζόμενους στην Κοινωνική Ασφάλιση

 Με Δ. τύπου με τίτλο "Προκαταβολή σύνταξης μετ’ εμποδίων: Οι εργαζόμενοι του υπ. Εργασίας υπογράφουν με επιφυλάξεις την Υπουργική Απόφαση" ο Σύλλογος Εργαζομένων Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης καταγγέλλει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έρχεται σε ανοιχτή κόντρα με τους εργαζόμενους στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Δείτε αναλυτικά το Δ.Τ. 

Εξ' αφορμής των πρόσφατων “ατυχών” (με τον πλέον επιεική χαρακτηρισμό)  δηλώσεων του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη, οι οποίες αναπαράχθηκαν από τα Μ.Μ.Ε. ότι : «υπέγραψε μόνος του μαζί με τη Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης την Υπουργική απόφαση και ουδείς άλλος από την υπηρεσιακή ιεραρχία…μην ξεφύγει κανένας πόντος και μην παρεκκλίνουμε από τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος», ζητάμε από τον κ. Υπουργό να ανακαλέσει. Επίσης ζητάμε να δημοσιεύσει το Σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την προκαταβολή της σύνταξης με τις αιτιολογημένες επιφυλάξεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων (υπογεγραμμένη από τον Γενικό Διευθυντή με διατυπωμένη την επιφύλαξη του και των υπηρεσιακών παραγόντων όπως το άρθρο 25 του υπαλληλικού κώδικα επιτάσσει), προκειμένου να μην αιωρούνται αίολες κατηγορίες. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να το δημοσιοποιήσουμε εμείς. Σημειώνουμε ότι η υπηρεσία έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της και για άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που αυτή τη στιγμή είναι σʼ εξέλιξη.

Διατυπώνουμε με στεντόρια φωνή ότι το άρθρο 25 του υπαλληλικού κώδικα είναι η ασπίδα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και δεν αποτελεί απλά  δικαίωμα αλλά υποχρέωση του δημοσίου υπαλλήλου να διαφωνεί για τη νομιμότητα μιας απόφασης της πολιτικής ηγεσίας και να εκφράζει εγγράφως τις διαφορετικές απόψεις και προτάσεις του.

Απορούμε λοιπόν πως ο κ. Υπουργός στρέφεται κατά των στελεχών του Υπουργείου του συλλήβδην, εκθέτει θεσμικά μια ολόκληρη υπηρεσία και αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση των υπαλλήλων να εκφράζουν  τις απόψεις τους.

Ο Σύλλογος μας εκφράζει τη δυσαρέσκεια του και την καχυποψία του, μήπως αυτές οι πρακτικές περί «πόντου», «σαράβαλου ΕΦΚΑ» και «βασανισμού των ασφαλισμένων» αποτελούν προκατασκευασμένο σκηνικό, προάγγελο των προειλημμένων αποφάσεων για υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την  ιδιωτικοποίηση της και την ανάθεσή της σε εξωτερικούς συνεργάτες;

Λυπούμαστε ειλικρινά και διαβεβαιώνουμε ότι όλο το υπαλληλικό προσωπικό του Υπουργείου είναι στο πλευρό της Κοινωνίας και θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε τις πάντα αιτιολογημένες απόψεις μας σʼ ότι είναι στρεβλό και φαλκιδεύει το μέλλον της αδιαπραγμάτευτα Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επισημαίνουμε ότι εάν διαχρονικά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες λάμβαναν υπόψη τις τεκμηριωμένες διαφωνίες των υπηρεσιακών παραγόντων τόσο το ασφαλιστικό σύστημα όσο και ο ΕΦΚΑ θα ήταν σε  πολύ καλύτερη κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: